Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Budowa wzmacniacza Grommes 260A

Post autor: _idu »

Jap pisze: bo w układzie barwy dźwięku będą działać 2 x TL072 za 2PLN/szt. I tu oburzenie... wiem, są dużo ciekawsze niskoszumne wzmacniacze nawet po 90PLN/kość. Z tym, że czytałem na jednym z forów, iż "normalny" człowiek nie jest w stanie usłyszeć różnicy pomiędzy tymi układami :lol: Pomimo to układy siedzą w podstawkach, więc będzie szansa to przetestować w późniejszym terminie.
TL07x, TL06x, TL08x to dobre wzmacniacze operacyjne. TL08x to podstawowa seria, TL07X to OIDP o obniżónych szumach a TL06x o mniejszym poborze mocy.

Mają na wejściu tranzystory FET. Była produkowana analogiczna seria z tranzystorami MOSFET na wejściu. Wół roboczy wielu układów analogowych choć przy produkcji seryjnej wpychano tańsze LM324 LM358
Z podobnego okresu i z podobnymi osiagai był jeszcze (ale tylko pojedyńcze) LF356.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Re: Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Post autor: Jap »

Piotr pisze:Nie sądzę, pan M. jest ze stolicy.
Chyba wiem o kogo chodzi, tym bardziej chciałbym dokładnie poznać parametry układu - pasmo i zniekształcenia na skrajach pasma przy większych mocach :twisted:
O Pana Łukasza - ze starej stolicy :P Porobię pomiary jak skończę wzmacniacz. Niestety praca zawodowa pozwala mi na zabawę ze wzmacniaczem kilka godz w weekend toteż priorytet nr 1 to go skończyć, później pomiary.

Trafa wydają się super solidnie wykonane. Wiele osób zrobiło na nich wzmacniacze i są zadowoleni. Wg producenta pasmo przenoszenia to 7Hz do ~150kHz przy -3dB. Ale nie weryfikowałem tego. Po prostu to co słyszę z tego wzmacniacza rzuca mną o glebę, i jeśli nawet te trafa nie mają deklarowanych parametrów to wykręcają sprzęt renomowanej japońskiej firmy pomimo, iż pracują w wyrobie chałupniczym.

[/quote] Barwa na scalakach? Wstydź się! Dwie lampy więcej i by była francja-elegancja, a tak... nie chcę używać brzydkich porównań, ale ładne nie przychodzą mi do głowy :roll:[/quote]

Wstydzę się. :oops:

Ale są 4 powody zastosowania krzemu w barwie:

1. to tylko na okres przejściowy - później zaadaptuję to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1653671.html
na to http://adrianangka.wordpress.com/2008/0 ... c-diagram/

Na szczęście krzem ma przekaźniczek sygnałowy wycinający go całkowicie z obwodu.

2. Zastanawiałem się nad układem załączania / wyłączania lamp korekcji w przypadku ich nie wykorzystywania lub przełączania FLAT / BARWA. Co łączy się bezpośrednio z punktem 3.

3. Po ostatecznych obliczeniach i rysunkach skrzynki nie za bardzo zostanie mi miejsca w środku (chcę się zmieścić w skrzynce 43cm szer / ok 40cm głębokość. Wczoraj padł nawet pomysł EM84 i miernika prądów BIAS. Mały krzemik jeszcze się upchnie, dochodzi jeszcze sterownik i potencjometr z silniczkiem ALPS plus zasilacz Std By i krzemu.. Boki skrzynki będą wykonana na stelażu oblepionym aluminium o grubości 10mm.

4. W odtwarzaczu CD też siedzi krzem - i jako tako to gra :mrgreen:

Acha, co do samych TLek - można je podmienić na NE 4560 lub 4580. I w taki oto sposób człowiek przetestuję barwę od TL przez NE do lampy 8)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jap pisze:7Hz do ~150kHz przy -3dB.
Na porządnym precelku wyszło mi niewiele więcej. Jeżeli będzie tyle na EI, to... hmm, to będę szczerze pełen podziwu :)
Jap pisze:W odtwarzaczu CD też siedzi krzem - i jako tako to gra :mrgreen:
Ależ mnie nie chodzi o to, że układy krzemowe źle grają, a tym bardziej o wyższość jednej kostki nad drugą. Bardziej o to, że regulacja barwy z lampami, a konkretnie bez sprzężenia zwrotnego ma inny przebieg regulacji, a przez to zupełnie inną barwę, moim zdaniem znakomicie pasującą do całości wzmacniacza lampowego w przeciwieństwie do charakterystyki układu ze wzmacniaczami operacyjnymi. Ale to już kwestia gustu.
A tak w ogóle, to uważam, że zgrabnie skomponowany sprzęt nie potrzebuje regulacji barwy nawet mimo tego, że płyty różnią się od siebie balansem tonalnym...
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Piotr pisze: A tak w ogóle, to uważam, że zgrabnie skomponowany sprzęt nie potrzebuje regulacji barwy nawet mimo tego, że płyty różnią się od siebie balansem tonalnym...
hmmm.. na ten temat napisano już setki tysięcy postów. Naczytałem się sporo. Niestety, żeby skomponować sprzęt zgrabnie trzeba mieć możliwość przetestowania go z resztą zestawu. Należy także utrzymywać odpowiednią i stałą ilości miodu w uszach, słuchać muzyki praktycznie zawsze z tym samym poziomem głośności (patrz krzywe słyszenia w zależności od natężenia dźwięku). Przy zmianie pomieszczenia także należałoby od nowa kompletować sprzęt.
Także jak dla mnie barwa tonu nie jest zła, a wręcz mam taką potrzebę, aby ciutkę co nieco podkręcić :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jap pisze:na ten temat napisano już setki tysięcy postów.
Co racja to racja.
Ale z resztą zgadzam się tylko częściowo.
1.
Jap pisze:Niestety, żeby skomponować sprzęt zgrabnie trzeba mieć możliwość przetestowania go z resztą zestawu.
Teoretycznie tak, ale często dobry sprzęt działa dobrze w nowym towarzystwie. Albo odwrotnie - urządzenie, które w ciemno dobrze gra z losową (byle dobrej jakości) resztą sprzętu uważam za dobre.
2.
Jap pisze:słuchać muzyki praktycznie zawsze z tym samym poziomem głośności (patrz krzywe słyszenia w zależności od natężenia dźwięku).
Nie mów, że przy każdym ruszeniu gałką zmieniasz położenie regulatorów barwy. A jeżeli nawet, to nie mów, że robisz to zgodnie z krzywymi słyszenia ;)
Co innego loudness zintegrowany z regulacją głośności. Moim zdaniem najlepiej by było mieć regulację, która bywała stosowana niegdyś, a obecnie zanikła, mianowicie podwójna regulacja głośności - osobno gołe wzmocnienie (gain), a osobno głośność (loudness), pierwsze zwykłym potencjometrem, drugie z korekcją w zależności od położenia gały.
3.
Jap pisze:Przy zmianie pomieszczenia także należałoby od nowa kompletować sprzęt.
Patrz punkt 1. Jak już, to ewentualnie głośniki, chociaż w większości przypadków powinno wystarczyć odpowiednie ich ustawienie.
4.
Jap pisze:Także jak dla mnie barwa tonu nie jest zła, a wręcz mam taką potrzebę, aby ciutkę co nieco podkręcić :mrgreen:
Dla mnie też nie, tylko niestety wiele osób z przyzwyczajenia "podkręca" dużo za mocno, co skutkuje większym przyzwyczajeniem i jeszcze większym podkręcaniem. Podobnie jak z przyprawami, ja wolę za mało, niż za dużo...
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Piotr pisze: 4.
Jap pisze:Także jak dla mnie barwa tonu nie jest zła, a wręcz mam taką potrzebę, aby ciutkę co nieco podkręcić :mrgreen:
Dla mnie też nie, tylko niestety wiele osób z przyzwyczajenia "podkręca" dużo za mocno, co skutkuje większym przyzwyczajeniem i jeszcze większym podkręcaniem. Podobnie jak z przyprawami, ja wolę za mało, niż za dużo...
Dlatego u mnie reg tonów to +/- 6dB a nie +/- 13 :lol:
Wiem o czym piszesz - jak za łepka słuchałem łubu dubu to liczyły się tylko wysokie i niskie - więc zawsze były na max.

A od wczoraj poległem na ostatnim układzie - potencjometr zdalnie sterowany AVT 594 zgodnie z opisem na: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 98#9176298
boss999
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: boss999 »

Witam
Jesteś pewny że te piloty nadają w kodzie RC5? Najlepiej byłoby podejrzeć na oscyloskopie jak wygląda odebrany sygnał, miałem kiedyś podobny problem i winny był pilot który miał być RC5, a nie był.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

No właśnie nie jestem pewien... ale żeby aż tyle pilotów nie działało w RC5? Jest zatem jakiś sposób, żeby to rozpoznać?
traxman

Post autor: traxman »

On może i działa w RC5, ale np. zamiast kwarcu 455, ma 418 lub 432, to już może być wystarczający powód do niedziałania, bo inne są czasy trwania impulsów - wszystko więc zależy na ile "elastyczny" jest program w odbiorniku. Pomijam, już fakt działania na innym adresie, większość z nich to piloty od TV, a jak autor określił obsługiwany adres?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Jeśli po każdym załączeniu zasilania porusza silniczkiem potencjometru to oznacza, że za każdym razem wchodzi w tryb programowania. Normalnie dzieje się to tylko, gdy zworka JP1 zwiera wyjście odbiornika TFMS. Z tego by wynikało, że masz zwarcie na tej linii do masy lub coś jest z odbiornikiem. Na początek odłącz TFMS, załącz zasilanie układu i sprawdź czy silnik nadal rusza i zmierz napięcie na 3 pinie procesora. Jeśli będzie +5V, to bez wyłączania zasilania dołącz odbiornik podczerwieni i ponownie sprawdź to napięcie.
Przypuszczam, że:
- masz za duży filtr RC na zasilaniu TFMS-a i napięcie narasta za wolno. W tym wypadku zwiększenie C2 opóźni start procesora i faktycznie może pomóc.
- masz uszkodzony odbiornik IR;
- dostałeś odbiornik IR z zanegowanym wyjściem (wyglądają identycznie, różnią się tylko nazwą).
Tomek
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Tak na prawdę ten TFMS nie ma w nazwie "S" tylko TFM 5380. Wylutowałem go i układ po załączeniu i rozwartym jumperku nie obraca gałką "na dzień dobry". Znak, że coś nie tak z tym odbiornikiem IR. Zainstalowałem więc przypadkowy odbiornik - i uruchamianie odbywa się prawidłowo - tj obraca silnikiem i mruga diodą przy zwartym jumperku i nic się nie dzieje przy rozwartym.
Przetestowałem w sumie 15pilotów (4szt od TV, 4szt od sprzętu HIFI, 4szt tunery sat, 1szt uniwersalny, 1szt projektor, 1szt od grzejnika elektrycznego) i tylko od projektora BENQ udało mi się co nieco zaprogramować ale trwało to bardzo długo i przy próbach obsługi sterownika ten sam przycisk czasami załączał i wyłączał przekaźnik a czasami lekko ruszał silniczkiem potencjometru. Czy miałbym aż takiego pecha, że wszystkie z nich nie działają w RC5?

Na nóżce nr 3 przy każdym odbiorniku IR miałem 5V modulowane napięciem ujemnym przy odbiorze sygnału z pilotów.

Kupię jutro nowy TFMS 5360... może pomoże.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

W tym układzie procesor pracuje z wewnętrznym oscylatorem a ten potrafi być niedokładny. "Pływa" m.in. z napięciem zasilającym, więc możesz spróbować zmienić nieco napięcie zasilania, bo wygląda to na trudności z synchronizacją. Kto jest autorem projektu? Ta informacja pomogłaby stwierdzić w czym i jak napisane jest oprogramowanie. A może program źródłowy jest dostępny? W takim wypadku można by sprawdzić jak napisany jest odbiornik RC5 (czy czasy są ustawione na sztywno, czy potrafi się synchronizować).
Tomek
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Program napisany w BASCOMIE. Poniżej plik ze strony AVT:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Nie wiem jak działa procedura GetRC5 w Bascomie. Poza tym nie ma deklaracji, więc trudno powiedzieć dla jakiej częstotliwości program skompilowano. Z dokumentacji wynika, że oryginalnie był tam AT90S2343, który miał w zasadzie zegar 1.1MHz. ATtiny45 ma 1.0MHz.
Czy próbowałeś zmieniać napięcie zasilające w niewielkich granicach, np. 4.5..5.5V?
Tomek
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

u mnie siedzi ATtiny45 - więc może to być problem. Niestety wlutowałem scalony stabilizator... zatem muszę go wypruć i pokombinować z napięciem. Zasilacz laboratoryjny mam w innej chacie, którą nawiedzę w weekend. Czekam na nowy odbiornik IR - ma być jutro. To będzie pierwszy test jaki wykonam - później pobawię się z napięciem.