Swego czasu sprawdzałem działanie programu VA, z kartą E-Mu 0404USB.To prawie to samo co 0202USB. W wyższym modelu, jest dodatkowo możliwość używania przetwornika DAC, jako niezależnego urządzenia. Z tego co pamiętam, maksymalne próbkowania są takie same, ale glowy nie daję.
Przy 24bitach/192KHz, można mierzyć pasmo wzmacniaczy do około 96KHz, co w zupełności zaspokaja nasze potrzeby, przy pomiarach wzmacniaczy mocy.
Natomiast miałem sporo zastrzeżeń, co do samego oprogramowania VA. Wypróbowałem go chyba w trzech różnych wersjach, i każda miała jakieś niedoróbki. Nie pamiętam już co to dokładnie było, ale ogólnie, program gubił ustawienia, nie chciał pracować przy najszybszym próbkowaniu, zawieszał się itp. Były ciągłe problemy. Straciłem cierpliwość i zrezygnowałem z niego.
Nie mam pod reką wykresów pasma, dla tej karty, ale jest tak jak pisałem. Mam za to wykres zniekształceń, dla napięcia wyjściowego 0,5V. To chyba wystarczająco niski poziom jak na zastosowania amatorskie? Z tego co pisze producent, powinno być jeszcze niżej może i jest, ale trudno inaczej ustawić przy pomiarach. Tak więc przy pomiarach, korzystam z tej karty, oraz innego, jedynie słusznego

oprogramowania. Jest tu możliwość zapamiętania wykresu pasma, lub rozkładu harmonicznych w celu porównania go, po wykonanych w układzie zmianach, to tak odpowiadając na Twoją uwagę, kilka postów wyżej.
Wracając do głównego tematu, analizatora. Jeśli za małe pieniądze, można zrobić coś o lepszych parametrach niż wyżej opisana konfiguracja, to wdg. mnie jest sens. Jeśli ktoś chce mieć tani analizator o paśmie ok. 45KHz, wystarczy kupić na Allegro dowolną kartę z próbkowaniem 96KHz ( koszt 100-200zł), do tego program i po sprawie.
Jeśli osobne urządzenie, to moim zdaniem, najlepiej użyć oscyloskopu analogowego. Wszak każdy kto poważniej podchodzi do naszej dziedziny, powinien go mieć. W tym przypadku, mamy już gotowe dobre wzmacniacze z tłumikami itp. Można pomyśleć o większym paśmie, a tym samym zwiększyć uniwersalność analizatora, nie tylko do m.cz. Konieczne są znaczniki częstotliwości. Natomiast wszelkie małe wyswietlacze LCD, to zabawki, nie nadają się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.