Analizator audio

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Wyświetlacz do forumowego analizatora

Monitor komputerowy (złącze VGA)
30
48%
Telewizor (zespolony sygnał wideo)
6
10%
Oscyloskop z pamięcią (X/Y lub Y/t)
6
10%
Matryca graficzna LCD
19
30%
Inny (opisz propozycję w wątku)
2
3%

Liczba głosów: 63

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Analizator audio

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:A ja nie mam monitora VGA w jakiejkolwiek postaci.
Nowsze telewizory mają złącze VGA na pokładzie.
A może "composite video" plus modulator z magnetowidu i wchodzić przez złącze antenowe albo antenka i bezprzewodowo do TV - izolacja galwaniczna i zero zakłóceń. :D
Tomek
Brencik

Post autor: Brencik »

E tam proponuje HDMI Panowie, każdy TV to ma!
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

traxman pisze:Dzisiaj przeszukałem co jest dostępne z kart audio USB, w cenie poniżej 400PLN można dostać EMU0202USB, która rozwiązuje 90% sprzętu potrzebnego do analizy audio.
Chyba warto pójść w tym kierunku. Sam kupiłem ową kartę głównie do celów pomiarowych. Nie zapominajmy, że w cenie mamy również bardzo dobrą kartę dźwiękową, która świetnie spisuje się w pierwotnej roli i małym domowym studiu nagrań ;)
traxman pisze:moduł regulowanego tłumika i wzmacniacza wyjściowego
Czegoś takiego właśnie potrzebuję.

UWAGA: Ta karta nie współpracuje z Linuxem.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
traxman

Post autor: traxman »

A możesz sprawdzić działanie z VA:
http://www.sillanumsoft.org/download.htm
szczególnie powyżej 20kHz na próbkowaniu 192k/24b?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mogę, ale dopiero w poniedziałek.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Swego czasu sprawdzałem działanie programu VA, z kartą E-Mu 0404USB.To prawie to samo co 0202USB. W wyższym modelu, jest dodatkowo możliwość używania przetwornika DAC, jako niezależnego urządzenia. Z tego co pamiętam, maksymalne próbkowania są takie same, ale glowy nie daję.
Przy 24bitach/192KHz, można mierzyć pasmo wzmacniaczy do około 96KHz, co w zupełności zaspokaja nasze potrzeby, przy pomiarach wzmacniaczy mocy.
Natomiast miałem sporo zastrzeżeń, co do samego oprogramowania VA. Wypróbowałem go chyba w trzech różnych wersjach, i każda miała jakieś niedoróbki. Nie pamiętam już co to dokładnie było, ale ogólnie, program gubił ustawienia, nie chciał pracować przy najszybszym próbkowaniu, zawieszał się itp. Były ciągłe problemy. Straciłem cierpliwość i zrezygnowałem z niego.
Nie mam pod reką wykresów pasma, dla tej karty, ale jest tak jak pisałem. Mam za to wykres zniekształceń, dla napięcia wyjściowego 0,5V. To chyba wystarczająco niski poziom jak na zastosowania amatorskie? Z tego co pisze producent, powinno być jeszcze niżej może i jest, ale trudno inaczej ustawić przy pomiarach. Tak więc przy pomiarach, korzystam z tej karty, oraz innego, jedynie słusznego :wink: oprogramowania. Jest tu możliwość zapamiętania wykresu pasma, lub rozkładu harmonicznych w celu porównania go, po wykonanych w układzie zmianach, to tak odpowiadając na Twoją uwagę, kilka postów wyżej.
Wracając do głównego tematu, analizatora. Jeśli za małe pieniądze, można zrobić coś o lepszych parametrach niż wyżej opisana konfiguracja, to wdg. mnie jest sens. Jeśli ktoś chce mieć tani analizator o paśmie ok. 45KHz, wystarczy kupić na Allegro dowolną kartę z próbkowaniem 96KHz ( koszt 100-200zł), do tego program i po sprawie.
Jeśli osobne urządzenie, to moim zdaniem, najlepiej użyć oscyloskopu analogowego. Wszak każdy kto poważniej podchodzi do naszej dziedziny, powinien go mieć. W tym przypadku, mamy już gotowe dobre wzmacniacze z tłumikami itp. Można pomyśleć o większym paśmie, a tym samym zwiększyć uniwersalność analizatora, nie tylko do m.cz. Konieczne są znaczniki częstotliwości. Natomiast wszelkie małe wyswietlacze LCD, to zabawki, nie nadają się.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

KaKa pisze:Tak na dobrą sprawę, to najprościej może być użyć PlayStation2, tylko trzeba by zaprząc procesor grafiki do obliczeń.
Taki pomysł był swojego czasu rozważany na Politechnice Poznańskiej. Chcieli zakupić kilkanaście sztuk PS3, przerobić je tak, aby procesory grafiki wykonywały obliczenia przy symulacjach komputerowych. Mają one moc obliczeniową znacznie większą niż procesory komputerowe i są pozbawione zbędnego balastu :) .
Jeśli upierać się przy "rozdmuchanym" projekcie, to pomysł z wykorzystaniem do obliczeń procesora graficznego jest fajny. Do tego nie potrzeba nawet konsoli Playstation. NVidia udostępnia wszystko co potrzeba aby obliczenia prowadzić na komputerze PC za pomocą procesora karty graficznej. Jeśli masz na pokładzie GeForce i kompilator C/C++ to można robić obliczenia równoległe na danych w postaci tablic (jak znalazł do DSP) i do tego na kilku procesorach równocześnie (nawet niedrogie "GeForce" portafią mieć do 4 procesorów do obliczeń na jednej karcie :) . To jednak chyba nie jest zgodne z założeniami projektu w tym wątku, gdyż jest to w zasadzie powielanie roboty wykonanej już przez kogoś innego i udostępnionej w necie w postaci licznych programów analizujących opartych na karcie dźwiękowej.

Co do sposobu wyświetlania analizatora, jeśli będzie to urządzenie autonomiczne to głosowałbym za wyświetlaczem, który również jest autonomiczny, czyli za koncepcją analizatora z własnym wyświetlaczem np. LCD lub TFT - w końcu pojawiły się na rynku wyświetlacze z palmtopów 320x240px. Może nie są za duże ale wolałbym taki niż konieczność podłączania telewizora :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

Wydaje mi się, że kombinowanie z GPU to przesada, przecież każdy PC, w którym była możliwość wsadzić sensowną kartę graficzną ma dość mocny CPU, żeby samodzielnie policzył widmo.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

To prawda, ale nie nie będzie w tym tego "smaczku". Różne operacje DSP można w końcu wykonać nawet w "wolnych" językach skryptowych np. w php za pośrednictwem internetu. Kiedyś robiłem takie próby. Pliki testowe nie zostały jeszcze usunięte z serwera. Dla relaksu przykładowe obliczenia można uruchomić i obejrzeć wyniki tutaj:
http://www.systembhp.pl/test/test.php

Nie wszystkie skrypty działają. Np. pojawiają się błędy związane z nieprzystosowaniem do nowej wersji php, nie polecam również uruchamiania skryptu DFT - działa tak długo, że serwer przerywa połączenie. Za to np. FFT, filtry cyfrowe, przekształcenie bilinearne działają zdumiewająco szybko, zważywszy na dodatkowy czas związany z połączeniem z serwerem, pobieraniem plików z próbkami i tworzeniem grafiki do wyświetlenia w przeglądarce. Nie myślcie sobie, że FFT jest uproszczone - obliczenia są dla 1024 do 4096 linii widma, z oknem czasowym i do tego dochodzi uśrednianie widma.
Przepraszam za offtopic, ale jest w końcu niedziela i pewnie nie wszyscy spotkali się z dziwolągiem robiącym DSP w php :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Sprawdziłem kartę za pomocą WaveSpectra. Na VA nie udało mi się ustawić 192k (niby w programie można ustawić, ale sterownik karty pokazuje dalej 44.1k, pewnie kwestia jakiś ustawień)

Sygnał podawany z "Triodowego" generatora.

Ustawienia: 192k/24b. FFT - 65536 Hanning
Bez problemu widać przebiegi ~90khz

100Hz
1kHz
10kHz
50kHz

Na marginesie:
Wyniki THD+N podane w wątku o generatorze 0.70%(100Hz), 0.50%(1kHz), 0.30%(10kHz)
Moje wyniki:____________________________0.89%(100Hz), 0.39%(1kHz), 0.25%(10kHz)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Przypuszczam, że gdybyś robił pomiary przy innym poziomie sygnału wejściowego, wartości byłyby inne (trudno powiedzieć, w którą stronę).
W sumie wyniki są zbliżone a przecież traxman robił pomiary jakimś przyrządem. To potwierdza tylko moje wątpliwości czy jest sens budować analizator, skoro przyrząd o większych możliwościach i lepszych parametrach można zrobić z komputera.
Tomek
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

A coś wykorzystującego normalne części komputerowe, ale bez zabawy z windows i inne zbędne rzeczy?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Gałka poziomu wyjściowego była odkręcona do oporu. Sprawdziłem: zmiana poziomu powoduje bardzo niewielkie różnice (2 miejsce po przecinku)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

"-13dB" - może miałeś w mikserze zaptaszkowane "wycisz"? :wink:
Tomek
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jak wyciszę to jest płaska linia :wink: Nie znam się, ma to jesteś znaczenie? I dla -25dB i dla -3dB jest praktycznie taki sam odczyt THD...
Paweł
pgrzesko@gmail.com