Analizator audio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Analizator audio
Dawno nie było ankiety... 
A może zrobić "trochę" lepszy generator i dodać inne pomiary poza charakterystyką amplitudową?

A może zrobić "trochę" lepszy generator i dodać inne pomiary poza charakterystyką amplitudową?
Tomek
A ja chce dodać druga opcję, czasy wyboru jedynie słuszniej drogi już chyba minęły?
LCD lub oscyloskop.
LCD lub oscyloskop.
-
- 1875...2499 postów
-
- 1875...2499 postów
Obecnie mam normlanego PCta na biurku w tym celu.Tomasz Gumny pisze:A będziesz trzymał crt-owego grzmota, że co jakiś czas odpalić na nim analizator?
Tylko, że mam też dość dobre warunki lokalowe, a mój warsztat elektroniczny ma 3.5m^2 pow użytkowej i jakieś 7m^2 magazynowej...
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Sprawdźcie swoje karty muzyczne, moja wbudowana mnie dzisiaj zaskoczyła. Sygnał pochodzi z Hamega HM8037. Może wystarczą tylko wzmacniaczy wejściowe/wyjściowe?
I zniekształcenia generatora w kilku punktach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Może chcesz popróbować?Tomasz Gumny pisze:... do generowania zespolonego sygnału wideo można zatrudnić FPGA...
http://www.ep.com.pl/?sect=czytelnia&pg ... 201103_156
wszystko na płycie

a tutaj prawdopodobny "WSAD"
http://www.ep.com.pl/?sect=czytelnia&pg ... 201103_090
-
- 1875...2499 postów
Tam jest zapowiedź sterownika dla VGA. Biorąc pod uwagę aktualne wyniki ankiety, może się przydać...
Ten zestaw uruchomieniowy to Twój?
Ten zestaw uruchomieniowy to Twój?
Tomek
-
- 1875...2499 postów
A wiesz kto jest autorem tego sterownika VGA i opisu stabilizacji prądu anodowego?
Tomek
Albo P.Zb, albo P.H chyba nikt inny się nie bawi FPGA. Ale zapytam.
-
- 3125...6249 postów
No nie wiem. U mnie w domu jest jeden, nie w moim pokoju i w dodatku okupuje go wyłącznie mama.Tomasz Gumny pisze:skłaniałbym się do wyjścia wideo i telewizora - raczej zawsze się jakiś znajdzie...
I znam więcej takich przypadków.

_
-
- 625...1249 postów
Mimo wszystko można przyjąć, że monitor VGA to najpopularniejsze rozwiązanie. Osobiście telewizora nie mam i nie chcę mieć. Oscyloskop z pamięcią jest poza moim zasięgiem, zresztą nie byłby mi taki potrzebny. Matryca LCD zapewniłaby prawdopodobnie najniższą rozdzielczość ze wszystkich rozwiązań (oczywiście w rozsądnej cenie).
Może dałoby się generować i przesyłać do komputera plik z danymi w łatwo strawnym formacie (np. formaty tekstowe, csv).
Może dałoby się generować i przesyłać do komputera plik z danymi w łatwo strawnym formacie (np. formaty tekstowe, csv).
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Dzisiaj przeszukałem co jest dostępne z kart audio USB, w cenie poniżej 400PLN można dostać EMU0202USB, która rozwiązuje 90% sprzętu potrzebnego do analizy audio. 24bity/192kHz do tego VisualAnalyzer oraz moduł regulowanego tłumika i wzmacniacza wyjściowego i można problem uznać za rozwiązany.
Wszelkie urządzenia wyjściowe tylko pokazujące przebieg na dzień dzisiejszy są raczej zabawką - nikt przecież nie da rady zapamiętać widma przed i po modyfikacjach mierzonego urządzenia.
Wszelkie urządzenia wyjściowe tylko pokazujące przebieg na dzień dzisiejszy są raczej zabawką - nikt przecież nie da rady zapamiętać widma przed i po modyfikacjach mierzonego urządzenia.