Przeróbka comba tranz. na lampowe a'la Blackstar HT-1

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

zbuffer
50...74 posty
50...74 posty

Re: Przeróbka comba tranz. na lampowe a'la Blackstar HT-1

Post autor: zbuffer »

Dzięki za odpowiedzi! Ok. Kondensatory zatem foliowe.
Moją uwagę przykuły grzebienie od połączenia płytek lamp z płytą główną. W tym miejscu na bank nie masz odpowiednich odstępów (raster nóżek 2,54mm, prawda?)
Zgadza się....muszę dlatego wiedzieć, które z tych pinów mają być odseparowane zanim się wezmę za przeróbki.
O ile dobrze widzę zastosowałeś rezystory z rastrem 5,08mm, czyli 1/8W. Myślę, że to nie jest najlepszy pomysł w urządzeniu lampowym na wysokie napięcie. Ja bym tego unikał, w każdym razie w obwodach lamp.
Zastosowane rozmiary rezystorów dobrane były na pcb tylko ze względu na rozstaw i możliwość przejścia ścieżkami pod nimi.
Ale tak na przyszłość: na które rezystory zwrócić uwagę i jakich typów użyć? metalizowane? ile wat?

Co znaczy, że pady za małe? które pady? i czy jest jakaś metoda w eaglu na szybką zmiane rozmiarów?
Nad zamocowaniem lamp się zastanawiam... one się bardzo grzeją?
Co do ścieżek - nie mam zamiaru analizować płytki bez zgodnego schematu i zaznaczonych na płytce numerów elementów
Wrzucam schemat z numerami elementów i pcb do niego. Wprowadziłem już małe zmiany przy okazji porządkowania schematu żeby sie nadawał dla ludzi;)

A propos schematu - czy wszystkie potencjometry są dobrze podłączone (w dobrą stronę) ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja widzę jakiś rezystor w obszarze zabronionym... zmień to dla swiętego spokoju.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Czepiasz się, przecież to rezystor rozładowujący kondensatora.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Oczywiście, ale czy powinien być między prostownikiem, a kondensatorem? Nie sądzę...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A dlaczego?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Bo tak :)

W dziale "Lampy dla początkujących" takie wypowiedzi są niewystarczające. Spróbuj rozwinąć temat, a będzie można się do niego ustosunkować i skorygować ewentualne błędy.
R.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

W trakcie klejenia ostatniej konstrukcji sprawdzałem czy jest jakiś wpływ na pracę układu z wlutowanym rezystorem upływowym na pierwszym elektrolicie, czy na drugim. Różnicy nie było w ogóle, zatem zamontowałem go, jak zawsze, bocznikując pierwszy elektrolit filtra.
Swoją drogą nawet w fabrycznych konstrukcjach da się znaleźć pierwszy filtr jako dwa rezystory i dwa elektrolity - jakoś to działa...

Proszę stosować duże litery na początkach zdań. Post poprawiłem.
R.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

W wielu konstrukcjach nie ma ekranowanych kabli i jakoś to działa tylko czy to jest globalny argument?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

:arrow: painlust, twój problem polega na zbyt dosłownym traktowaniu pewnych wskazówek, bez jakiejkolwiek ich analizy merytorycznej. Gdybyśmy jeszcze dalej poszli Twoim tokiem rozumowania, to również rezystancja laminatu, znajdującego się między mostkiem a pierwszym kondensatorem (również przewodów łączących, a nawet rezystancje w mostku prostowniczym) musiałaby wywoływać tętnienia na wyjściu wzmacniacza. Jeżeli rezystor rozładowujący kondensatory wpięty jest w, jak to nazywasz "obszarze zabronionym", to poziom tętnień jest większy, ale jedynie na zaciskach tego rezystora. Natomiast poziomy tętnień w obwodach wzmacniacza pozostają niemal takie same.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

No niech ci będzie, ale ja przezornie lutuję ten rezystor na drugim kondensatorze filtra, a rezystory symetryzujące dla dwóch szeregowych elektrolitów albo z drugiej strony tych elektrolitów, albo bezpośrednio na nich. Dmucham na zimne...
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Przecież rez. symetryzujące pełnią rolę rez. rozładowującego...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Oczywiście, ale rezystory symetryzujące muszę być blisko szeregowego zespołu elektrolitów, za to rezystor rozładowujący nie musi być w okolicach pierwszego elektrolitu. Może być na drugim.
zbuffer
50...74 posty
50...74 posty

Sprawę tego rezystora możemy zamknąć. Może go przesunę ale w tym miejscu jakoś dobrze pasuje ;)

Proszę o skupienie się na reszcie schematu. Chciałbym wiedzieć, które ścieżki, oprócz zasilających wychodzących prosto z filtrów, powinienem potraktować jako wysokonapięciowe i jakich tam napięć mogę się spodziewać bo nie jestem pewien.

Czy pętla Marvel'a może być zasilana z dowolnego napięcia anodowego (VA, VB, VC)?
Czy jest ona dobrze wpięta na schemacie? (jako że rezystor 1M jest tutaj przed dodatkowym potencjometrem balansującym kanały to na płytce z pętlą po prostu wlutuję zworkę. chyba że ma/może być drugi rezystor 1M)

Jedną z rzeczy, których nie jestem pewien jest kierunek działania potencjometrów. Przede wszystkim w EQ. Czy na schemacie są dobrze wpięte?

Jaki prąd będzie pobierać taki Condor Cab Sim przy zasilaniu 9V?

Co do mocowania lamp to zastanawiam się nad użyciem takich podstawek http://amptone.pl/product/Podstawka-9pi ... 2,0200-175# i do tego ekranów które mają w środku sprężynę.
zbuffer
50...74 posty
50...74 posty

Nikt nic nie odpowiedział więc brnę dalej sam.
Załączam finalny projekt PCB oraz schemat elektroniczny do niego. Uwzględniłem moce elementów i postarałem się o dobranie obudów zgodnie z pewnym elektronicznym sklepem internetowym. Kondensatory są typu MFKS, MKT, MKSE, chyba że nie udało mi się znaleźć jakichś wartości - wtedy ceramiki.

Zastosowałem min. separację ścieżek wysokiego napięcie równą 100 milisów. Obwód zdał DRC.
Za takie ścieżki uznałem wszystkie w zasilaczu anodowym + połączenia z anodami (rez. zasilający, kond. sprzęgający[tak się to nazywa?])+połączenie pomiędzy mosfetem a filtrami EQ.
Ścieżki za kondesatorami uznałem za niskonapięciowe i tutaj nie wiem czy to dobre podejście bo zdaję sobie sprawę, że przy załączaniu następuje przeładowanie tych kondensatorów i mogą tam wystąpić całkiem spore napięcia.

Zmodyfikowałem rozstaw pinów w "grzebieniach", które łączyć będą tą płytkę z płytkami pod lampy.
Przesunąłem rezystor rozładowujący kondensatory wg. wskazówki painlusta.

Proszę o ocenę PCB i wskazanie ewentualnych problemów, zbyt słabych elementów itp.
Poza tym dalej pozostają pytania z poprzedniego posta.

Proszę też o ocenę rozmieszczenia transformatorów pod chassi. Czy tak jak narysowałem będzie ok? W jaki sposób mają być one obrócone?
Czy masa układu ma być zwarta z miejscem, w którym przykręcany jest przewód PE z kabla zasilającego?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A podwójny wspólny dla obu kanałów potencjometr gain pozostał... Wybacz, ale dla mnie takie rozwiązanie jest po prostu debilne i zupełnie pozbawiajace funcjonalnosci dwukanałowośc wzmacniacza.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.