slaw75-07 pisze:
A mam takie pytanko czysto teoretyczne:
Zamiast lamp PCL-56 zastosował bym ECL-86,czy to jest możliwe,
jak tak to czy to wpłynie na poprawność działania mojego radia?
Nie ma takiej lampy PCL56, gdzie byś ją chciał włożyć? Symbole lamp pisze się bez myślnika
Te dwie lampy różnią się żarzeniem - ECL86 6,3V/0,7A, natomiast PCL86 jest przystosowana do żarzenia prądem ok. 0,3A, który wypada przy napięciu ok. 13V - była stosowana w telewizorach z szeregowym układem żarzenia. Więc zamiana to raczej tak sobie. O ile PCL można wstawić za ECL stosując podwajacz napięcia żarzenia, o tyle na odwrót ciężko, chyba że masz dostępne napięcie 6,3V. Rozumiem, ze w Twoim radiu jest ECLka? Na allegro masz za 30zł, więc po co kombinować?
g.marciniak pisze:Te dwie lampy różnią się żarzeniem - ECL86 6,3V/0,7A, natomiast PCL86 jest przystosowana do żarzenia prądem ok. 0,3A, który wypada przy napięciu ok. 13V - była stosowana w telewizorach z szeregowym układem żarzenia. Więc zamiana to raczej tak sobie. O ile PCL można wstawić za ECL stosując podwajacz napięcia żarzenia, o tyle na odwrót ciężko, chyba że masz dostępne napięcie 6,3V. Rozumiem, ze w Twoim radiu jest ECLka? Na allegro masz za 30zł, więc po co kombinować?
Używana sprawna i nie zajechana pogra do momentu wyłączenia emisji analogowej. Zawsze można zmienić rezysto katodowy pentody mocy na 180 - 220 omów. Spadnie moc - niezauważalnie dla ucha ale niższy prąd anodowy wydłuży czas życia tej lampy.
Witam,dziękuję za podpowiedzi serdecznie wszystkim.
Kupię oczko magiczne oryginalne em87 oryginalne,a nie jakąś chińską podróbę.
A o podmianę lamp ECL86 na PCL86 pytałem się z czystej ciekawości.
A co sądzicie o tych lampach,co widziałem ich na ebay,oto link do te aukcji:
Niby piszą że wszystkie lampy są testowane,a może tu chodzi o firmę,
która je wyprodukowała,sam już nie wiem.
Czy te lampy wystawione na ebay.com można śmiało kupić................
Witam, pisałem Ci, że posiadam ECH81 czy też 6I1P czy inne, nie odpisałeś, to chyba już nie potrzebowałeś. Kupuj na ebay, znacznie taniej i szybciej
Jeśli chodzi o to czy można kopic to jeśli się opłaca po skalkulowaniu WSZYSTKICH kosztów to z pewnością tak. Sprzedawcy są jak wszędzie jedni uczciwi inni rożnie.
Na ebay-u kupuję tylko 2 sztuki lamp,a to są te typy tych lamp PC900 i oczko magiczne EM87,
w Polsce są nie do kupienia.
ECH81 obiecał mi dać znajomy.
Pozdrawiam
slaw75-07 pisze:Na ebay-u kupuję tylko 2 sztuki lamp,a to są te typy tych lamp PC900 i oczko magiczne EM87,
w Polsce są nie do kupienia.
ECH81 obiecał mi dać znajomy.
Pozdrawiam
No faktycznie masz rację,wielkie dzięki za podpowiedź.
Ale codziennie nie sprawdzam allegro,aby zobaczyć czy jest taka czy owaka lampa
na sprzedaż,pozdrawiam
slaw75-07 pisze:No faktycznie masz rację,wielkie dzięki za podpowiedź.
Ale codziennie nie sprawdzam allegro,aby zobaczyć czy jest taka czy owaka lampa
na sprzedaż,pozdrawiam
Niestety, chcąc kupić potrzebne lampy i w miarę w jak najlepszej cenie, trzeba śledzić aukcje. Samo czekanie na oferty nie da pożądanych rezultatów,trzeba poświęcić trochę czasu na poszukiwania i jeszcze mieć trochę szczęścia
Masz rację,że trzeba mieć czas,śledzić aukcje i mieć jeszcze tzw: trochę szczęścia,
ale przy pracy na 2 etatach,to trudno wygospodarować wolny czas dla te rzeczy,
pozdrawiam.
slaw75-07 pisze:Masz rację,że trzeba mieć czas,śledzić aukcje i mieć jeszcze tzw: trochę szczęścia,
ale przy pracy na 2 etatach,to trudno wygospodarować wolny czas dla te rzeczy,
pozdrawiam.
Poszukać programów botów szukających. Bo aplikacje które z automatu licytują w ostatniej chwili to już standard. W czym problem.
Znam firmy które często muszą szperać w necie - znajdują osoby które szukają w necie (np. przetargi ....) za niezbyt wygórowaną zapłatą,.
traxman pisze:EM87 jest na ebay'u sporo, ale trzeba liczyć się z ceną ok. 100PLN/szt wraz z wysyłką.
Jeszcze sporo. JESZCZE
Tak samo było z oczkami EM71. Dowolna ilość dość tania 16 - 18 EUR. Jeden tydzień - u tego samego dostawcy 35 - 38EUR. Kolejny tydzień i brak.
Tak samo było z EMM803 - było kilku sprzedawców za rozsądną ceną. Dość długo. I nagle koniec.
Trzeba to przyjąć do wiadomości że szybko może się pojawić status - dłużej niedostępne - ew. używane albo pojedyńcze egzemplarze za chorą cenę.. To nie jest wiaderko bez dna - zresztą to widać nawet po naszej ECL86.
Póki są lampy to kupować, robić zapas póki jeszcze są. Lampowe wzmacniacze gitarowe i elementy do niech też się skończą.