EL861

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów

EL861

Post autor: Deiwid »

Witam
W necie nigdzie nie moge znaleść datasheeta tej lampy.
Ponoć to odpowiednik EL81.
Jedyna informacja która znalazłem to iz ta lampa jest pentodą.
Moze Koledzy mają jakieś wieksze informacje odnoście tej lampy.
Pozdro
Awatar użytkownika
jakosek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jakosek »

Coś kiepsko szukałeś :)
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EL861.pdf

Niestety ja niemieckiego ni w ząb, ale dane są.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kiepsko szukałes: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EL861.pdf
Deiwid pisze:Jedyna informacja która znalazłem to iz ta lampa jest pentodą.

Tego można sie domyślić i bez szukania...

edit. Hehehe jakosek - ubiegłeś mnie o sekundy...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
_idu

Post autor: _idu »

Deiwid z datasheetu wynika ze to nie jest odpwoednik EL81. Jest to pentoda mocy dla układów telekomunkacyjnych. Bliżej jej do E81L (a to nie to samo co EL81!!!!!!)
Awatar użytkownika
Deiwid
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Deiwid »

W praktyce do czego mozna ja wykorzystać?
Pozdro
_idu

Driver, stabilizator. Jako wzmacniacz mocy to nirstety zaledwie 1W z pojedyńczej lampy. Bez uwzględnmieni strat na trafie głośnikowym.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: EL861

Post autor: eS »

żeby nie zakładać nowego wątku napiszę w tym.

jak odnieść się do Ra tej lampki w standardowej aplikacji? katalogowo przy Ua=Ug2=210V i Rk=120R otrzymujemy napięcie siatki pierwszej -3V, przy prądzie anody 20mA i siatki drugiej 5,3mA. Jeżeli podzielić Ua przez Ia celem uzyskania Ra wychodzi 10,5k zamiast katalogowego 16k. wszystko przy utrzymaniu katalogowego punktu pracy. gdzie jest pies pogrzebany? :?:
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re:

Post autor: jethrotull »

_idu

eS pisze:żeby nie zakładać nowego wątku napiszę w tym.

jak odnieść się do Ra tej lampki w standardowej aplikacji? katalogowo przy Ua=Ug2=210V i Rk=120R otrzymujemy napięcie siatki pierwszej -3V, przy prądzie anody 20mA i siatki drugiej 5,3mA. Jeżeli podzielić Ua przez Ia celem uzyskania Ra wychodzi 10,5k zamiast katalogowego 16k. wszystko przy utrzymaniu katalogowego punktu pracy. gdzie jest pies pogrzebany? :?:
Chwila, moment od kiedy to Ra czyli rezystancja obciążenia to iloraz Ua przez Ia????

Owszem w kilku książkach podawano szacunkową zależność pomiędzy Ra a ilorazem punktu pracy Ua/Ia ale to tylko pewna statystyczna wartość z typowych punktów pracy kilku typów lamp.
Ua/Ia to jedno - to wypadkowa rezystancja statyczna lampy dla danego punktu pracy. Do tego masz nachylenie charakterystyki (Ia = f(Ua, Ug1) ) - bardzo duża wartość oraz masz Ra jako rezystancja obciążenia stopnia. Owszem dla typowych lamp audio można było podać pewne statyczne zależności pomiędzy tymi wielkościami. Ale raczej nie miały one nic wspólnego z właściwym, porządnym projektowaniem stopni mocy.

Wracając do zastosowania EL861 (E81L). Owszem małą moc ale w docelowym dla tych lamp zastosowaniu kładziono nacisk na liniowość aby nie ponosić zbyt wysokich kosztów na filtrację harmonicznych w telefonii nośnej. Nieco słabszą w mocy wyjściowej jest E83F. Jeśli masz więcej takich lamp to nie widzę problemu aby zrobić PP w klasie B. Ma to sens gdy masz zapasik lamp bowiem ceny np. ECL86 staja się już wysokie.
Ostatnio zmieniony wt, 1 lutego 2011, 12:38 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

STUDI pisze:Chwila, moment od kiedy to Ra czyli rezystancja obciążenia to iloraz Ua przez Ia????
To jakaś plaga. Ostatnio chyba z pięć razy o tym pisałem...
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

no to powiedzcie Panowie gdzie to jest fachowo opisane, skoro ten sposób jaki przedstawiłem jest zaczerpnięty z artykułu na fonarze...
http://www.fonar.com.pl/audio/teoria/po ... m1/wzm.htm
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Golde na przykład (pierwszy tom).
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Ja też tak mam:
Ra_opt =~ Ua0/Ia0.
Źródło: "Urządzenia radiowe odbiorcze" M. Szczepański.
Nigdy się w sumie nad tym nie zastanawiałem, Ra wyznaczałem graficznie z charakterystyk, albo brałem wprost z katalogu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W przypadku pentody często wynik jest zbliżony, ale nie zawsze, a dla triody wychodzą już kompletne brednie.
_idu

Piotr pisze:W przypadku pentody często wynik jest zbliżony, ale nie zawsze, a dla triody wychodzą już kompletne brednie.
Tak jest w przypadku pentod mocy audio gdzie ich konstrukcje są bardzo podobne do siebie - w sumie to wszystkie te lampy wywodza się do kilku pierwowzorów (na stronie Jogiego są fajne diagramy rozwoju pentod mocy, rozwoju i historii EL34 itd.. warto przejrzeć).

Wzór jest uzyskany na zasadzie statystycznej zbieraniny danych zalecanych punktów pracy - czyt. typowych pod produkowane radia, TV. Ten współczynnik pomiędzy rezystancją statyczną punktu pracy a impedancją obciążenia tak samo jak współczynnik bezpieczeństwa przyjmowany do obliczeń może być i 5 i 10 ....

Ale wystarczy sięgnąć do pentod zaprojektowanych inaczej czyli dla stopni odchylania np. ....