wzmacniacz EL84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

"Szczurze" mówiąc :D to wsadziłęm te kondensatry włąśnie dla stylowego wyglądu retro. Wszystkie są sprawne. Blache sam lakierowałęm. Przepisem na sukces jest farba podkładowa (taka jak maluje się samochody przed lakierowaniem szary kolor) a potem 2 jak najcieńsze warstwy lakieru i sukces murowany :Da jeśli chodzi o blaszke to narazie nic nie będe wstawiał zobacze jak wszystko wyjdzie na żywo i dopiero będe myślał.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

-----> Boguś
Opowiedz coś więcej o tym co konstruujesz. Moze jakiś schemacik? Jakie trafa?

-----> Wajcha
Mozesz napisać po koleji jak dokonałeś lakierowania?
Podkład to wiadomo, ale był jeszcze na to bezbarwny? Jaki? Akrylowy? Żywice syntetyczne? Było jakieś szlifowanie? Polerowanie? Jak? czym? po co? dlaczego? :)

pozdrawiam
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Z tymi ekranami magnetycznymi to nie jest tak, że włozysz kawałek stalowej blaszki i już wytłumisz wszystkie pola magnetyczne wokoło. Blacha stalowa o grubości 5mm tłumi pole magnetyczne 50Hz zaledwie o POŁOWĘ. To jest nic, w porównaniu do tego jak sieje wokół siebie trafo zasilające w którym płynie kilka-kilkanascie amper prądu.
Ponoć do takich celów słuzy specjalny stop zwnay "μm-metal" (mu-metal), ale pojęcia nie mam co to jest i gdzie to zdobyć.
R
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Ale w takim razie jaki metal jest lepszy? Al? Cu? czy ta stal?

pozdrawiam
wajha25
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: wajha25 »

Jeśli chodzi o lakierowanie, to powierzchnia chassis była wypolerowana i wygładzona na maszynach ( nie wiem jakich i gdzie miałem gotową blache w surowym powiedzmy nie ładnym kolorze). Prysłem jedynie podkładówką, a następnie 2 wartstwy lakieru czerwonego. I więcej nie malowałem nie wykożystywałem akrulu, gdzyż nie ma sensu ( Gdy akryl odprzyśnie to gorzej to zamaskować ). Jeśli chodzi o schemat to nie mam go aktualnie na kompie. Ale jest to klasyczny układ. Preamp na ecc88 i końcówka czyli EL84 (lub EL86), do tego stabilizacja żarzenia na preampie ( lm 317). Również układ stabilizujący napięcie anodowe do preampa ( układ stabilizatora na pcl86 lub pcl805). Do El84 wstawie jedynie dławik i kondensatory. Powtarzam już po raz kolejny że jest to wzmacniacz stereo w układzie SE. I te dwa czerwone transformatory są głośnikowe, a 6 lampą jest magiczne oko EM80 z przyczyn technicznych dałem tylko jednego oka, ale to inna bajka. Niedługo postaram się udostępnić schemat
Ostatnio zmieniony sob, 11 czerwca 2005, 23:55 przez wajha25, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

edi_pg pisze:Ale w takim razie jaki metal jest lepszy? Al? Cu? czy ta stal?

pozdrawiam
Najlepsze to by było srebro ale to sie przy wcz. stosuje tak w zasadzie to miedz posrebrzana lub goła ew aluminium .W tego typu ekranach sprawa polega na powstawaniu zwoju zwartego wiec pole magnetyczne zmienne jest odpychane od ekranu.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

W moim wzmacniaczu transformatory(mam 2) sieciowe są ułożone jednen na drugim(toroidy), a po bokach są głośnikowce(EI). Oddzieliłem sieciowe od głośnikowych pionowymi blachami (1,5mm) i całość przykryłem blaszaną obudową, wszystko ze stali.

Czy powinienem zmienić te przegrody na inny materiał? Poradźcie.

pozdrawiam
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Jeśli chodzi o pole magnetyczne to ja bym zostawił blachę stalową.Prosty test:blacha o grubosci 2mm aluminiowa pod spodem magnes, z drugiej strony stalowy przedmiot zostaje przyciągniety natomiast blacha stalowa eliminuje to zjawisko
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Nie masz racji dlatego że magnes wytwarza pole magnetyczne stałe a nie zmienne ,w zmiennym blacha stalowa się przemagnesowuje a ponieważ ma spory opór elektryczny zjawisko zachodzi dużo słabiej
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

"Od wieków" ekrany magnetyczne transformatorów wykonywane są z ferromagnetyków o dużej przenikalności magnetycznej, co szczególnie istotne jest w przypadku niskich częstotliwości, a taką jest częstotliwość sieci zasilającej. Żeby nieco odświeżyć wiedzę o zakłóceniach i walce z nimi polecam wykład:
http://www.slcj.uw.edu.pl/pe/pliki/wyklad12.pdf
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

No to juz nie wiem. Wydawało mi sie że lepsza jest stal, ale chciałbym przeczytać wasze wypowiedzi. Mam blache miedzianą 0,5mm i mógłbym z niej zrobić puszke w której zamknął bym transformatory sieciowe. Ale czy warto?
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

[quote="Zibi"]"Od wieków" ekrany magnetyczne transformatorów wykonywane są z ferromagnetyków o dużej przenikalności magnetycznej,
Szanowny kolego radzę dokładnie przestudiować załączony przez pana materiał w pdf-ie w czegulności strony 124,125 wtedy bedzie pan wiedział o czym mówiłem.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Po przeczytaniu wykładu, zostane chyba jednak przy blachach stalowych.

pozdrawiam
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

edi_pg pisze:No to juz nie wiem. Wydawało mi sie że lepsza jest stal, ale chciałbym przeczytać wasze wypowiedzi. Mam blache miedzianą 0,5mm i mógłbym z niej zrobić puszke w której zamknął bym transformatory sieciowe. Ale czy warto?
Na początek postarał bym się stwierdzić czy owe zakłócenia pochodzą z indukcji między trafem zasilacza a trafem wyjściowym tzn, przy wyjętych lampach w stopniu końcowym podłączyć słuchawkę o możliwie dużym oporze
do wyjścia trafa i posłuchać czy jest przydzwięk sieci .Jeżeli trafa sieciowe to toroidy ta sytuacja mogła by w minimalnym stopniu występować ale trfa wyjściowe musiały by być naprawdę bardzo blisko bo toroid z samej zasady ma bardzo niski stopień pola rozproszonego.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Sądziłem, że ten wykład pozwoli się opamiętać, ale chyba się pomyliłem.
Skoro nie jest przekonującym zapis, że blachy stalowe są najskuteczniejsze dla częstotliwości do 100kHz, a powyżej 10MHz blachy o dużej przewodności, czyli "audiofilskie" srebro, to mam nadzieję, że Jasiu będący niekwestionowanym autorytetem na tym forum wytłumaczy czym zaekranować transformator sieciowy (przypominam, że częstotliwość sieci w Polsce wynosi 50Hz +/- drobna tolerancja, którą znają fachowcy od energetyki).