wzmacniacz EL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
wzmacniacz EL84
troche czerstwe zdjęcia ale musze się pochwalić
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Wzm EL84 - to lubię
Witam !
Aleś mnie, Bratku zaskoczył !
Na pierwszy rzut oka wszystko na odwrót, ale po namyśle widzę to tak:
te dwa czerwone trafka, to jeden z nich zarzeniowy, drugi anodowy, zanimi elektrolity, lampa prostownicza EZ81, potem 2xEL84 i w puszce
od zasilacza PC (ulubione rozwiązanie kol. Zawady) trafo wyjściowe.
Jednym słowem mono block, ale do czego ?. Do gitary chyba nie, bo brak charakterystycznych wielu pokręteł od gainu, barwy,wibrata i czego tam jescze. Ale co robi tu gniazdo DIN ? Już wiem, to jest końcówka do jakiegoś instrumentu (klawiszowego?), który te wszystkie regulacje ma załatwiane na drodze elektronicznej na swoim panelu.
Bo jeśli założę, że jest to stereo SE, to topologia jest co najmniej dziwna:
od prawej: sieciowe w puszcze PC, potem lampy mocy, aw tym miejscu dałbym EZ i elektrolity, potem resztalamp, potem elektrolity, potem dwa czerwone trafka wyjściowe, bardzo cienkie, może gotowce od radia, tylko pomalowane ?.
Bardzo podoba mi się umiejętne zastosowanie czerwonego lakieru, bez nadmiaru. Widziałem taki amp, chyba popełniony przez brata ze wschodu,
no , ale on tej czerwonej farby nawalił tyle, że śmiało mógł go pokazać na akademii ku czci wiadomej rewolucji. Ja teź użyłem takiego lakieru: czerwień ferrari na tylną (na razie) płytę wzmaka GC, którego powolutku klecę. Razem z czarnymi, matowymi bokami wygląda ekstra (super).
Ja takie pomysły poddaję pod opinię kobitek w rodzinie, one mają jakoś lepszy zmysł do dobierania kolorów.
pzdr pasio, życzę wielu kolorowych wzmacniaczy !
Aleś mnie, Bratku zaskoczył !
Na pierwszy rzut oka wszystko na odwrót, ale po namyśle widzę to tak:
te dwa czerwone trafka, to jeden z nich zarzeniowy, drugi anodowy, zanimi elektrolity, lampa prostownicza EZ81, potem 2xEL84 i w puszce
od zasilacza PC (ulubione rozwiązanie kol. Zawady) trafo wyjściowe.
Jednym słowem mono block, ale do czego ?. Do gitary chyba nie, bo brak charakterystycznych wielu pokręteł od gainu, barwy,wibrata i czego tam jescze. Ale co robi tu gniazdo DIN ? Już wiem, to jest końcówka do jakiegoś instrumentu (klawiszowego?), który te wszystkie regulacje ma załatwiane na drodze elektronicznej na swoim panelu.
Bo jeśli założę, że jest to stereo SE, to topologia jest co najmniej dziwna:
od prawej: sieciowe w puszcze PC, potem lampy mocy, aw tym miejscu dałbym EZ i elektrolity, potem resztalamp, potem elektrolity, potem dwa czerwone trafka wyjściowe, bardzo cienkie, może gotowce od radia, tylko pomalowane ?.
Bardzo podoba mi się umiejętne zastosowanie czerwonego lakieru, bez nadmiaru. Widziałem taki amp, chyba popełniony przez brata ze wschodu,
no , ale on tej czerwonej farby nawalił tyle, że śmiało mógł go pokazać na akademii ku czci wiadomej rewolucji. Ja teź użyłem takiego lakieru: czerwień ferrari na tylną (na razie) płytę wzmaka GC, którego powolutku klecę. Razem z czarnymi, matowymi bokami wygląda ekstra (super).
Ja takie pomysły poddaję pod opinię kobitek w rodzinie, one mają jakoś lepszy zmysł do dobierania kolorów.
pzdr pasio, życzę wielu kolorowych wzmacniaczy !
Re: Wzm EL84 - to lubię
A ja widziałem wzmcniacz cały pomalowany czrnym sprayem (autorstwa pewnego buraka z mojego miasta) najprawdobodobniej przymocował wszystko do blachy a pózniej pomalował wszystkopasio pisze:Witam !
Widziałem taki amp, chyba popełniony przez brata ze wschodu,
no , ale on tej czerwonej farby nawalił tyle, że śmiało mógł go pokazać na akademii ku czci wiadomej rewolucji.

Efekt jest taki że boki ze śmiechu zrywac można aha i na trafa nałozył jakąś wymyślna obudowe z siatki.Dosłownie jak się patrzy na ten wzmcniacz to się życ odechciewa

Pozdr
Beniek.k
-
- 125...249 postów
PASIO
Kolor też wybrałem sam bo ładnie się komponuje ze srebrnym. Zdjęcia są raczej pokraczne i nie oddają całości. Wzmacniacz jedynie do odtwarzania muzyki do niczego innego, dlatego tylko SE w stereo bo po co więcej na pokój, który ma niecałe 10m kwadratowych. A jeśli chodzi jeszcze o rozmieszczenie to chassis miałem gotowe i musiałem wkłądać w te dziurki które były już gotowe i to spowodowało że wybrałem tak a nie innaczej
PS
Trafo sieciowe żeczywiście obudowane jest miniaturową obudową zasilacza PC a gnazdo DIN tylko dlatego że mam ich pełno
Kolor też wybrałem sam bo ładnie się komponuje ze srebrnym. Zdjęcia są raczej pokraczne i nie oddają całości. Wzmacniacz jedynie do odtwarzania muzyki do niczego innego, dlatego tylko SE w stereo bo po co więcej na pokój, który ma niecałe 10m kwadratowych. A jeśli chodzi jeszcze o rozmieszczenie to chassis miałem gotowe i musiałem wkłądać w te dziurki które były już gotowe i to spowodowało że wybrałem tak a nie innaczej

PS
Trafo sieciowe żeczywiście obudowane jest miniaturową obudową zasilacza PC a gnazdo DIN tylko dlatego że mam ich pełno

-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Benek oto zdjęcia twojego potwora Cycowy "shit" wyszedł na zdjęciach tak żę nic nie widać to znak że nie można tego ludziom pokazywać. Zrobimy jutro jeszcze raz zdjęcia
w załaczniku zdjęcia wzmacniacza Beniekk-a co o nim sądzicie mnie się podoba
w załaczniku zdjęcia wzmacniacza Beniekk-a co o nim sądzicie mnie się podoba

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Witam!
---> Andrzej Molicki: "Wystarczy między nimi kawałek blachy miedzianej lub aluminiowej wstawić i po problemie."
A czemu nie stalowej?
A wzmacniacz prezentuje sie całkiem nieźle. Ciekawe jak zagra. Tylko jedna rzecz mnie ciekawi. Czy kondensatory włożyłeś z sentymentu, czy po prostu je miałes? Bo nie ukrywajmy nie są najnowsze i pewnie parametrów też juz nie trzymają.
Aha, sam lakierowałes? Ładna rzecz.
pozdrawiam
---> Andrzej Molicki: "Wystarczy między nimi kawałek blachy miedzianej lub aluminiowej wstawić i po problemie."
A czemu nie stalowej?
A wzmacniacz prezentuje sie całkiem nieźle. Ciekawe jak zagra. Tylko jedna rzecz mnie ciekawi. Czy kondensatory włożyłeś z sentymentu, czy po prostu je miałes? Bo nie ukrywajmy nie są najnowsze i pewnie parametrów też juz nie trzymają.
Aha, sam lakierowałes? Ładna rzecz.
pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Edi a dlaczego sądzisz ze nie trzymaja parametrów? Vaultowi dałem tego całe pudło, lata 60-e i jakos nie narzeka a i ja mam tego sporo z demontazu i 99% po zaformowaniu spisuje sie bardzo dobrze i ich jedyna wada to gabaryty , choc tez w niektórych przypadkach to i zaleta jesli o wizualizacjie chodzi wszak to retro 

-
- 375...499 postów
No porónując z nowymi kondensatorami dostępnymi w sklepach, nie są one zbyt dobre, a szczególnie jeśli chodz o stosunek pojemność/rozmiar 
Ale właśnie dlatego pytałem, czy to nie chodzi o sam wygląd retro, tak jak napisałes. Ja tam do elwy ani pod względem wyglądu, ani parametrów nie mam przekonania. Ale dla mnie kondensator to wógóle żadna ozdoba.
Za to lampki...To są piękne rzeczy
pozdrawiam

Ale właśnie dlatego pytałem, czy to nie chodzi o sam wygląd retro, tak jak napisałes. Ja tam do elwy ani pod względem wyglądu, ani parametrów nie mam przekonania. Ale dla mnie kondensator to wógóle żadna ozdoba.
Za to lampki...To są piękne rzeczy

pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
No ja też do mojej konstrukcji kupiłem 16 szt kond. 450μ/450V akurat firmy markon, troche kondków 330μ/450V firmy nippon , niewiem co to za firmy okaże się w praniu. A co do lampek to fakt że same w sobie są piekne dlatego się nimi bawię. U mnie bedzie ich aż 8szt KT88, ale są brzydkie bo goluśkie, bez napisów. Mam już czym te napisy wykonać (farba UV od kol. macska), ale w tej chwili nie moge z powodu uszkodzenia kończyny
, a po drugie, to jeszcze za bardzo niewiem jak tego cudu dokonać, już pytałem na Forum ale narazie pomysłów jak na lekarstwo
, lecz mam nadzieje że może jeszcze ktoś coś sensownego podpowie? bo widzę trochę malarzy tu jest