Właśnie połączyłem układ, o dziwo działa

Radio i fonię TV odbieram pięknie, różne inne rzeczy również

A teraz jak to jest zrobione:
- odbiornik radiowy Giewont (tutaj akurat miałem działający złom x3szt.) pozbawiony został głowicy UKF, wyprowadzone zostało wejście p.cz. 10,7MHz z pierwszego filtra zaraz za głowicą,
- do wejścia p.cz. radia podłączyłem wyjście konwertera na UL1042 z kwarcem 27,145MHz czyli takim jaki jest normalnie montowany do tego konwertera na UKF (innego nieststy nie było nawet w sklepie). Wywalone zostały jedynie cewki istniejące w tym konwerterze, zamiast nich podłączone są filtry p.cz.,
- wyjście p.cz. głowicy TV (czyli ok. 38MHz) podłączyłem do wejścia konwertera. Zasilone to zostało (jak i głowica) ze stabilizatora 12V, to ważne żeby napięcie było w miarę wystabilizowane,
- napięcie warikapowe narazie zaczerpnięte było z zasilacza 24V i strojone potencjometrem 100k wieloobrotowym ze starego programatora TV, ale będzie przetwornica 33V na MC coś tam, zasilana z 12V...
Całość o dziwo zadziałała od razu, konieczne było tylko podstrojenie p.cz. w odbiorniku bo pośrednia nie wypadła dokładnie 10,7MHz, ile to nie wiem ale po małym kopnięciu filterków jakość dźwięku stacji radiowych na zakresie UKFu jest powalająco doskonała
Zdjęcia urządzenia w fazie prób narazie tylko takie brzydkie bo z telefonu
http://picasaweb.google.com/10699513807 ... nerRadiowy#
No taka mała zabawa, taka namiastka skanera