Zamiana EMM803 na EM84

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Vectra
5...9 postów
5...9 postów

Zamiana EMM803 na EM84

Post autor: Vectra »

Zamiana lampy EMM803 na EM84 -sposob podlaczenia diody stereo do dekodera .Dotyczy radia SABA stereo I/18 prosilbym o maly rysunek.
traxman

Re: Zamiana EMM803 na EM84

Post autor: traxman »

Schowek.png
Po lewej EMM803, po prawej EM84, wystarczy to i owo przelutować, uwzględnić uwagi Studiego i będzie działać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vectra
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Vectra »

Bardzo dziekuje z odpowiedz ale nie oto chodzilo u mnie EM84 dziala ale teraz brakuje wskaznika stereo ktore bylo w EMM803 .Jak polaczyc diode swiecaca z dekoderem stereo .
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Mam chyba gdzieś EMM803 Schaub-Lorentz z lekko odpryśniętym fragmentem luminoforu na pasku wskaźnika wysterowania - może i nie za piękna, ale wciąż sprawna :!:

Bo chyba "lepszy rydz niż nic"...

Jak ją ekshumuję (a szukania zapowiada się "od groma") to ponownie dam znać. Jeśli oczywiście jesteś nadal zainteresowany... :oops:

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
_idu

Post autor: _idu »

Vectra pisze:Bardzo dziekuje z odpowiedz ale nie oto chodzilo u mnie EM84 dziala ale teraz brakuje wskaznika stereo ktore bylo w EMM803 .Jak polaczyc diode swiecaca z dekoderem stereo .

Układy dekoderów w SABIE miały detektor diodowy do pomiaru poziomu sygnału pilota (obecnie problem bo z racji silnej kompresji dynamiki nie ma stałego poziomu), wyjście napięciowe szło poprzez rezystor do dzielnika rezystorowego podłączonego do 250V i do 0V lub ujemnego zasilającego układy tranzystorowe. Projekt tegoż układu (dodatkowe powiedzmy 4 rezystory) zakładał brak obciążenia na wyjściu. Masz dwa wyjścia - albo jakiś FET - ale poszukaj charakterystyk by sobie oszacować wartości elementów - tylko uważaj rozrzut ich parametrów jest ogromny.... lub weź taniego TL082 - pierwszy wzmacniacz jako odpowiednik wtórnika emiterowego (wysoka impedancja wejściowa) a drugi wykorzystaj jako udawany ersatz-komparator - z histerezą warto!!!. Stosując nowoczesne diody wystarczy im pad max 2mA do silnego świecenia. Jak zasilić - a jaki problem - ponieważ radio ma część tranzystorową to dno dość niskie napięcie masz. Drugie - bo potrzebować będziesz zasilania symetrycznego) uzyskasz prostując napięcie żarzenia (z podwajaniem....). 2mA dla LED to oznacza że wyjść tego scalaka nie przeciążysz a do zasilania wystarczy minimalna moc.... Przewaga TL084 nad FET'em jest w tym że w przypadku TL082 dokładnie sobie obliczysz rezystorki. Jak to zrobić ? -> odszukaj jakiekolwiek książki o wzmacniaczach operacyjnych. Przegrzeb się w podstawach. TL082 to b. tani podwójny wzmacniacz. Wbrew pozorom dla mniej doświadczonego wariant ze wzmacniaczami operacyjnymi BĘDZIE ŁATWIEJSZY DO ZREALIZOWANIA!!!.
Ew. stabliizację napięcia dla TL082 zasilania zrobisz dwoma diodami zenera. Wejścia tez możesz zabezpieczyć tanimi diodami jak 1N4148.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zdjęcia EMM803 z odprysnietym luminoforem.

Co ciekawe: wewnątrz bańki nie ma ani śladu po odpryśniętym płatku luminoforu. :!:
Nie pomaga nawet opukiwanie i potrząsanie lampą.
Czyżby aż tak się gdzieś zamelinował między elektrodami :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Wpadł między elektrody z dużą różnicą potencjałów albo na katodę i odparował? :)
_
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

fugasi pisze:Wpadł między elektrody z dużą różnicą potencjałów albo na katodę i odparował? :)
A wiesz, że to nawet mozliwe?! W końcu to siarczki więc i ich rozkład nie wymaga najwyższej temperatury. Czy przewodzą prąd - nie wiem... :oops:

Ale, z drugiej strony, ta lampa ma bardzo szczelną budowę wewnętrzną więc za bardzo nie miałoby gdzie to wpaść - chyba, że przez szczelinę "anodową" pod luminoforem. Fakt pozostaje faktem: ani okruszka nie znalazłem. :D
traxman

Wygląda na to, że kontrola jakości przepuściła do obsadzenia bańkę z defektem. Posiadam EMM803, która ma odprysk, ale na małym polu. Widocznie taki jej urok.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

ZoltAn pisze:Czy przewodzą prąd - nie wiem... :oops:
Nie bardzo, bo były pokrywane dodatkową przezroczystą warstwą przewodzącą.
Również wydaje mi się, że to wada produkcyjna.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Aż się wierzyć nie chce, żeby to był fabryczny bubel :shock:
W końcu to porządny zachodnioniemiecki Schaub-Lorentz :!:

Lampa wygląda mi zdecydowanie na NOS albo była bardzo mało używana.

Ale skoro Traxman posiada identyczną lampę z podobną wadą - a produkcja tych lamp mogła być na tyle skomplikowana i droga, że nawet i buble mogli sprzedawać z jakąś bonifikatą - to coś musi być "na rzeczy". :oops:

Pamiętacie takie niepełnowartościowe parametrami (z nadmiernym Ic0) tranzystory serii TG70 z TEWA malowane na czerwono i sprzedawane w BOMIS-ach :?:

Jeden z takich krasnoludków, ze zmytą acetonem (dzisiaj tego bardzo żałuję) - żeby nie było obciachu - czerwonką do dzisiaj mi chodzi w zasilaczu do radia. :D
traxman

Niepełnowartościowe elementy półprzewodnikowe to była w zasadzie jedyna szansa na poskładanie czegoś hobbystycznie, podobnie jak zestawy edukacyjne, w których roiło się od wybrakowanych elementów np. (B)C107, (B)C211, scalaków cyfrowych itp..
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

traxman pisze:Niepełnowartościowe elementy półprzewodnikowe to była w zasadzie jedyna szansa na poskładanie czegoś hobbystycznie, podobnie jak zestawy edukacyjne, w których roiło się od wybrakowanych elementów np. (B)C107, (B)C211, scalaków cyfrowych itp..
Tak, to fakt.

Ale te niby wybrakowane elementy czasami były zaskakująco dobre: pamiętam, jak w "moim" ELZAB-ie użyto do produkcji (jakby nie patrzeć "spicyalney" - bo dla ZSRR :!: ) kupione w jakimś BOMIS-ie "levni" tranzystory C107 z niezwykle wysokim współczynnikiem wzmocnienia - dużo wyższym niż katalogowy.

Cała seria została standardowo zestarzona (wygrzewanie w temp. ok 100*C w suszarce z obiegiem), przemierzona i dopuszczona na linię montażową. Zero reklamacji - za to po sprowadzeniu "porządnych" już BC107 ilość braków po wygrzaniu była naprawdę duża.

(U)CY7400 też parę razy kupowano w bomisie i w magazynie zamalowywano (oznaczając żółtym paskiem akurat na nadruku) symbol - niby jako dowód selekcji w kontroli dostaw.
traxman

Dawnymi czasy, autobusem "92" zapychałem z Chorzowa na Helenkę - do Elzabu po wybrakowane elementy, co się trzeba było nałazić po biurach poprzybijać wszystkie możliwe pieczątki - aby z uśmiechem od ucha do ucha, z plecakiem wyładowanych łakociami wrócić do domu.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

traxman pisze:Dawnymi czasy, autobusem "92" zapychałem z Chorzowa na Helenkę - do Elzabu po wybrakowane elementy, co się trzeba było nałazić po biurach poprzybijać wszystkie możliwe pieczątki - aby z uśmiechem od ucha do ucha, z plecakiem wyładowanych łakociami wrócić do domu.
A ja tam - między portiernią aszlabanem wjazdowym - po 1982 prowadziłem kiosk zakładowy z takim właśnie "szpejem". jako dodatkową pracę na zlecenie (n.b. w godzinach swojej pracy :D :lol: ).

I tam już można było kupować nadwyżki i leżaki magazynowe na wagę i naprawdę za grosze.

Bez papierów, pieczątek, podpisów i łażenia po biurach - ale za to musiałem wystawiać duży kwit zbiorczy z wykazem sprzedanych pozycji i wpisać tam dane adresowe nabywcy.

Trwało tak doputy, dopóki osoba, której podlegałem, nie wpadła na pomysł kręcenia wałów i namówienia mnie do puszczania przez kiosk naprawdę trefnych "nadwyżek magazynowych" czy wręcz niedostępnych normalnie fantów kupowanych za duże pieniadze przez Elzab (niby to do prototypowni )

A tak naprawdę sprowadzonych na zlecenie ugadanych "nabywców" i sprzedawanych po krótkim "odleżakowaniu" lub jako nieprzydatne w produkcji czy nieodpowiednie parametrami.

Szef wypisywał w magazynie kwity sprzedażne a ja miałem tylko przyjąć trefny szpej do kiosku (na gębę - bez RW :!: ) i wydać go osobie, która sie zgłosi i okaże dowód zakupu wystawiony przez P..ka.

Stanąłem okoniem i odmówiłem wpuszczenia trefnego towaru do kiosku :!:

I cała sprawa się posrała... a ja musiałem jeszcze udowadniać przed rewidentem zakładowym (n.b. byłym zabrzańskim śledziem UB-owcem do 1956r.), że nie byłem w zmowie z tymi s****mi!
Bardzo to były niemiłe rozmowy - wyobrażam sobie jego przesłuchania gdy miał "wolną rękę" w UB.

Uratowały mi d**ę kopie owych kwitów zbiorczych - w tej robocie byłem bardzo sumienny - wystawionych przeze mnie i na których nie było nazwisk "lewusów".