Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowych.

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: Wielopunktowy pomiar napięć i prądów w układach lampowyc

Post autor: Tomasz Gumny »

Koncentracja sygnałów analogowych na przekaźnikach odpada ze względu na hałas. Z kolei przetwornik A/C przy każdym punkcie pomiarowym z własnym źródłem zasilania i izolacją galwaniczną po stronie cyfrowej będzie kosztować lekko licząc 20..30,- za kanał. Przy kilkunastu kanałach robi się już pokaźna kwota.
Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Prosty w realizacji jest miernik 8 kanałowy (bo tyle ADC maja popularne AVR), czyli 4 prądy i 4 napięcia, proponuję zakresy 0-255mA, 0-512V, powinno pokryć większość zapotrzebowań, do wyświetlenia to raczej potrzebny jest spory wyświetlacz 4x20 lub RS232 i wysyłanie danych np. co 5s, wtedy mamy funkcję rejestratora (może być przydatna przy kapryśnych układach). Sam chętnie bym coś takiego sklecił. Co do pomiarów Ug1, to nie jest to specjalnie proste, bo konieczna jest tam rezystancja miernika duuużo większa niż 10M,a i kilkanaście cm przewodu do miernika może wprowadzić spore zamieszanie, lepiej pozostać przy pośrednim i sensowniejszym, pomiarze Ia. Z kolei pomiar Uh, aby był uniwersalny, wymaga separacji od pozostałych napięć, ponieważ nie zawsze jest odniesiony do masy.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:Prosty w realizacji jest miernik 8 kanałowy (bo tyle ADC maja popularne AVR)
ATtiny26 ma ich 11, ale większość faktycznie ma 8 lub 4.
traxman pisze:Sam chętnie bym coś takiego sklecił.
:D U mnie przydałby się kilkukanałowy woltomierz i amperomierz, ale z całkowicie odizolowanymi kanałami różnicowymi tak, żebym mógł się wpiąć w dowolne miejsce bez martwienia się o potencjał a najlepiej i biegunowość.
traxman pisze:Co do pomiarów Ug1 [...] konieczna jest tam rezystancja miernika duuużo większa niż 10M
Powinno wystarczyć, rezystancja źródła polaryzującego jest zwykle dużo niższa.
traxman pisze:kilkanaście cm przewodu do miernika może wprowadzić spore zamieszanie
Z tym jest gorzej, może sonda aktywna?
traxman pisze:lepiej pozostać przy pośrednim i sensowniejszym, pomiarze Ia.
Pomiar na nieznanym, ale na pewno wysokim potencjale będzie kłopotliwy.
traxman pisze:Z kolei pomiar Uh, aby był uniwersalny, wymaga separacji od pozostałych napięć, ponieważ nie zawsze jest odniesiony do masy.
...i możliwość pomiaru AC lub DC.
Obawiam się, że w sumie zrobi się z tego kombajn, ale przy budowie modułowej może dałoby się zaspokoić różne potrzeby...
Tomek
traxman

Aleś mnie poszatkował....
- Pomiar Ia należy wykonać na rezystorze wpiętym w katodę, więc problem separacji odpada, a że wpięty jest także od strony masy to spokojnie można zrobić 4 kanałowy woltomierz. Jeżeli tego rezystora nie ma, to należy go wbudować, najlepiej 1R/0R1, jeżeli Ktoś ma opory przed cięciem/przerabianiem wzmacniacza to stosuje się przejściówki:
http://amptone.pl/product/Adapter-EL34,1100-008
- po co Ci tyle kanałów i do tego różnicowych, jak już separowany to chyba różnicowy nie musi być?
- przy wielokonałowości, taniej wychodzi wykorzystać n-procesorów z ADC, niż jeden ADC i cudować jak to przełączyć. Całość komunikacji można oprzeć o transmisję szeregową bramkowaną czasowo, aby do odbioru wystarczył jeden UART.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze: Pomiar Ia należy wykonać na rezystorze wpiętym w katodę
A Ig2?
traxman pisze: po co Ci tyle kanałów
...bo czasem robi się coś innego niż tylko wzmacniacze, np. zasilacze, ładowarki...
traxman pisze: taniej wychodzi wykorzystać n-procesorów z ADC
Też o tym myślałem, ale ze względu na zakłócenia widziałbym raczej jakąś komunikację z modulacją szerokości impulsu.
Tomek
traxman

We wzmacniaczu Ig2 jest mało istotny, zmierzysz Ug2, i jeżeli mieści się w granicach to jest dobrze, najczęściej jednak i tak nie ma go jak zmierzyć bo siatki, albo zwarte z anoda, albo z odczepem transformatora :D .
Dla mnie sensowny jest już nawet pomiar tylko 4 pradów Ia, np podczas wymiany lamp w końcówce PP i konieczności ustawienia prądów anodowych, a przepinanie miernika jest nieco uciążliwe, tym bardziej, że przy niektórych realizacjach stałej polaryzacji, regulacje są złośliwie współbieżne.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

traxman pisze:We wzmacniaczu Ig2 jest mało istotny
Chodziło mi o to, że mierząc prąd w katodzie mierzysz sumę prądu anodowego i siatki drugiej.
Tomek
traxman

Ale przy ustawieniu to już uwzględnione, robi się to przy braku wysterowania, wtedy wpływ Ig2 jest najmniejszy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Pomysł takiego "kombajnu" bardzo mi się podoba. Od pewnego czasu też zastanawiam się nad urządzeniem umożliwiającym wielokanałowy pomiar prądów i napięć. Myślałem wstępnie o pomiarze napięć siatki pierwszej i prądu anodowego dla dwóch - docelowo czterech lamp jednocześnie. Zastanawiałem się jednak nad rozwiązaniem mniej ambitnym, czyli po prostu nad wykorzystaniem gotowych prostych multimetrów, które można zakupić w cenie rozpoczynającej się od 4zł :shock: . Niezależnie od ceny uniknąłbym problemu odizolowania wejść pomiarowych.

Śledzę ten wątek i pomału dochodzę do przekonania, że zastosowanie do tego celu mikrokontrolera jest atrakcyjniejsze i ciekawsze, choć prawdopodobnie droższe. Nie mam niestety większego doświadczenia w dziedzinie mikrokontrolerów, ale ostatnio przypadkiem wpadła mi w ręce chyba jedna z najprostszych z oferowanych na rynku płytek ewaluacyjnych dla mikrokontrolerów STM32 ( STM Discovery). Zastanawiałem się co z nią zrobić i teraz wiem - spróbuję kierowany Waszym entuzjazmem, coś na kształt takiego kombajnu pomiarowego zmontować.
Czy ktoś z obserwujących wątek ma doświadczenia z tego typu mikrokontrolerem?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

gsmok pisze:Czy ktoś z obserwujących wątek ma doświadczenia z tego typu mikrokontrolerem?
Niestety nie znam tego kontrolera, więc nie pomogę. Niemniej temat wydaje się ciekawy. Warto by określić czy bardziej przydatny byłby taki zestaw pomiarowy na warsztacie, czy w wersji do wbudowania we wzmacniacz. To z kolei determinuje sposób wyświetlania wyników pomiaru (np. kilkuwierszowy LCD) lub transmisja do PC (np. przez USB) z ewentualną rejestracją.
Tomek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Mam wyświetlacz od telefonu Nokia 6100. Jest tani i powszechnie dostępny. Rozdzielczość 132x132 piksele. Wyświetlacz jest niestety dosyć mały (może zostać wbudowany jako element wzmacniacza). Wykorzystam go do prób. Jak na początek nie mam zresztą nic innego :? .
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
traxman

Naskrobałem coś takiego:
AmpTester.png
Cztery dzielniki 1:100 z buforami do pomiaru napięć 0-511V, cztery wzmacniacze do boczników 2R (255mA), można podnieść wzmocnienie do 20V/V to będzie można mierzyć na 1R. Do kompletu wyświetlacz no i może USB.
Ujemne napięcia i żarzenie z przyczyn praktycznych wyrzucone.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Co ma takiego ten OPA4340, że go zastosowałeś, bo jest dość drogi (~20,-)?
Tomek
traxman

Mały offset, pobór prądu i działa z 5V i jest Rail-to-Rail zarówno na wejściu jak i wyjściu.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Rezystancja wejściowa ADC wynosi kilkadziesiąt MΩ, więc gdyby 10-krotnie zmniejszyć rezystory w dzielniku, można sobie chyba darować buforowanie kanałów napięciowych.
Tomek
ODPOWIEDZ