witam
Mój problem polega na tym, że w datasheecie są trzy siatki w ef80 i el84 a na schemacie są dwie.
Więc która siatka na schemacie, to która w nocie.
z góry dziękuje i wesołego jajka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja żadnej rozbieżności nie widzę. Trzeba tylko pamiętać, że S3 w EL84 jest wewnętrznie połączona z katodą a w EF80 nie. Ale jest to zaznaczone i na schemacie i na rysunku w karcie katalogowej.
Co do tego, która jest która, to na schemacie jest po kolei od dołu: katoda, S1, S2, S3, anoda. Tak samo w przypadku obu lamp i tak samo w kartach katalogowych.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
A, jeszcze jedno, chodzi o to , czemu na schemacie jest taka przerywana linia:
chodzi o to, że to ma być łączone kablami?
nie wiem czy dobrze widzę, ale tam pisze 2x250v
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Połączenie wykonywane przewodem w ekranie, i nie jest to linia przerywana łacząca dwa elementy, a narysowana jest nad linią zasadniczą.
Jeżeli jest narysowana linia przerywana stricte łacząca dwa elementy lub podzespoły to jest to połączenie alternatywne.
czyli ten rezystor i potencjometr może, ale nie musi tam byc?
nie wiem czy dobrze widzę,ale na schemacie chyba pisze 2x250. czy mogę po prostu wsadzic do gniazdka?
kamil97 pisze:czy mogę po prostu wsadzic do gniazdka?
To nie jest kompletny schemat. Brakuje w nim zasilacza. Te 250V na schemacie to napięcie stałe (DC) a w gniazdku masz 230V przemiennego (AC). Poczytaj, czym się różnią i chociażby z tego powodu nie możesz go wpiąć bezpośrednio do gniazdka.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Kolego, wysokie napięcie nawet odizolowane transformatorem od sieci energetycznej potrafi skutecznie zabić. Zasilacz z filtrem potrafi być niebezpieczny nawet po odłączeniu od sieci. Dlatego nie kombinuj tylko poszukaj transformatora sieciowego, zmontuj porządny zasilacz z filtrem, do kondensatorów elektrolitycznych dołącz rezystory rozładowujące i pamiętaj żeby pracować z jedną ręką "w kieszeni".
W ten sposób zminimalizujesz, ale i tak nie wyeliminujesz ryzyka porażenia.
Sprawa się komplikuje-na schemacie nie ma zaznaczonego obwodu żarzenia, zaś autor topica pisząc o zasileniu wprost ze sieci nie wziął pod uwagę tego obwodu.