Końcówka mocy - Mesa by Recon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon
Rzeźbisz w gównie kolego... masz rozterki starej panny... wybacz stary...
-
- 625...1249 postów
Przypominam Ci painlust, że jest to dział dla początkujących. Jeżeli nie potrafisz rozsądnie poradzić to się po prostu zamknij.
pozdrawiam
-
- 250...374 postów
MOSFET redukuje napięcie a zener chyba go polaryzuje i ustala jakie napięcie ma być odłożone na tranzystorze.
-
- 1250...1874 posty
... Po prostu jestem nieźle skołowany... Zdajesz sobie sprawę, że każdy z was ma inne zdanie na temat tego problemu? Wiesz ile już propozycji słyszałem?
1. Zamiana na El34
2. Prostownik lampowy
3. Mostek prostowniczy
4. rezystor w szereg
5. Sposób z napięciem na środkowy odczep
6. Sztuczne obciążenie
7. Kupno prawdziwych 6l6
Były i inne ale w tej chwili już nie pamiętam... Jak ja - początkujący mam wybrać najlepszą metodę? Chwilowo najbardziej przekonuje mnie teza Kaki, no i VacuumVoodoo, tylko muszę ją do końca zrozumieć. Dlatego stary... Wyrozumiałości... Każdy kiedyś zaczynał, nie?
1. Zamiana na El34
2. Prostownik lampowy
3. Mostek prostowniczy
4. rezystor w szereg
5. Sposób z napięciem na środkowy odczep
6. Sztuczne obciążenie
7. Kupno prawdziwych 6l6
Były i inne ale w tej chwili już nie pamiętam... Jak ja - początkujący mam wybrać najlepszą metodę? Chwilowo najbardziej przekonuje mnie teza Kaki, no i VacuumVoodoo, tylko muszę ją do końca zrozumieć. Dlatego stary... Wyrozumiałości... Każdy kiedyś zaczynał, nie?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Niestety, zgadzam się z painlustem. Najgorsze, co może się przytrafić początkującemu, to problem z trafem zasilającym.
Tylko nie mogę zrozumieć jednego: po co zamawiałeś trafo na 544V?
Tylko nie mogę zrozumieć jednego: po co zamawiałeś trafo na 544V?

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
No pisałem, że zamówiłem na 350V ze środkowym odczepem( 350-0-350 0,25A)dokładnie, tylko za dużą wydajność wyliczyłem. 0,25A okazało się być zbyt dużą wartością, wg datasheetów potrzebuje max 150mA, dlatego nie mam właściwego napięcia(pomijając to, że te lampy powinny mieć Ua=250V, no ale wytrzymają)
No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem(przecież nie zamówię kolejnego trafa), muszę się uciec do metody Kaki lub VacuumVoodoo, tylko tej drugiej jeszcze nie do końca rozumiem...
No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem(przecież nie zamówię kolejnego trafa), muszę się uciec do metody Kaki lub VacuumVoodoo, tylko tej drugiej jeszcze nie do końca rozumiem...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Ale kto Ci takich głupot nagadał? Czy może sam to wymyśliłeś? Wg. Twojej teorii, gdyby obciążeniem była jedna połówka ECC83 (1,2mA) to napięcie by skoczyło do 1.500V? Poza tym nie obciąża się uzwojeń maksymalnym prądem. Zawsze powinien być jakiś zapas. Ciągnięcie 150mA z uzwojenia 250mA to bardzo dobry pomysł. Chociażby dlatego, że nie wszystkie lampy mają katalogowe parametry - możesz trafić na 30% mocniejsze lampy nawet i co wtedy?Recon pisze:0,25A okazało się być zbyt dużą wartością, wg datasheetów potrzebuje max 150mA, dlatego nie mam właściwego napięcia.
Inny argument: wiele wzmacniaczy ma opcję full power / half power. W opcji half power odłączane są dwie z czterech lamp mocy. Pobór prądu spada praktycznie o połowę, ale napięcie anodowe nie skacze o 100V. Wiem, bo mierzyłem...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Twórca mojego transformatora?
Skoro taki zapas jest całkiem spoko, to czemu nie mam zamawianego 350VAC?Powtarzam, po obciążeniu uzwojeń podanymi prądami napięcie będzie takie jak zamawiałeś, tj 350VAC. To że prawdopodobnie układ pobiera mniej, np 180, a Ty dodałeś 70mA 'na wszelki wypadek' niestety wykracza poza ramy mojej profesji.
Swoją drogą jest 0046, niedziela, więc chyba nie powinienem pracować .
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
Pomarudź jeszcze trochę, a znajdzie sie jeszcze ze dwóch z nowymi pomysłami... bedziesz miał dwa pomysły wiecej do wyboru. Da ci to mozliwość podjęcia szybszej decyzji niz dotychczas? Wątpię. U mnie już by siedział prostownik lampowy, a wzmacniacz by juz dawno grał. A ty siedź i płacz. Czym wiecej siedzisz i myslisz tym mniej wiesz co zrobić.
-
- 100...124 posty
Proszę, wytłumaczcie mi początkującemu dlaczego na schemacie na który powołuje się Recon jest po prostowniku 460V, a u niego jest ok 544V (ok. 84V więcej przy obciążeniu po 36 mA na lampę).Marvel pisze: Ale kto Ci takich głupot nagadał? Czy może sam to wymyśliłeś? Wg. Twojej teorii, gdyby obciążeniem była jedna połówka ECC83 (1,2mA) to napięcie by skoczyło do 1.500V? Poza tym nie obciąża się uzwojeń maksymalnym prądem. Zawsze powinien być jakiś zapas. Ciągnięcie 150mA z uzwojenia 250mA to bardzo dobry pomysł. Chociażby dlatego, że nie wszystkie lampy mają katalogowe parametry - możesz trafić na 30% mocniejsze lampy nawet i co wtedy? Inny argument: wiele wzmacniaczy ma opcję full power / half power. W opcji half power odłączane są dwie z czterech lamp mocy. Pobór prądu spada praktycznie o połowę, ale napięcie anodowe nie skacze o 100V. Wiem, bo mierzyłem...
Recon czy możesz podać dla jasności jakie napięcie przemienne masz bez obciążenia na anodowym (nie znalazłem nigdzie tej wartości w postach).
-
- 375...499 postów
Niedawno podłączałem trafo, które bez obciążenia dawało 360V na pierwszym kondensatorze, a po obciążeniu EL84 w SE robi się na nim 300V, więc spadki na trafie Recona są jak najbardziej możliwe. Takie parametry zmierzył i trzeba się z tym pogodzić. Jeśli chcesz polemizować na ten temat to w tym momencie powinieneś robić to z Kaką.Marvel pisze:Ale kto Ci takich głupot nagadał? Czy może sam to wymyśliłeś? Wg. Twojej teorii, gdyby obciążeniem była jedna połówka ECC83 (1,2mA) to napięcie by skoczyło do 1.500V? Poza tym nie obciąża się uzwojeń maksymalnym prądem. Zawsze powinien być jakiś zapas. Ciągnięcie 150mA z uzwojenia 250mA to bardzo dobry pomysł. Chociażby dlatego, że nie wszystkie lampy mają katalogowe parametry - możesz trafić na 30% mocniejsze lampy nawet i co wtedy?Recon pisze:0,25A okazało się być zbyt dużą wartością, wg datasheetów potrzebuje max 150mA, dlatego nie mam właściwego napięcia.
Inny argument: wiele wzmacniaczy ma opcję full power / half power. W opcji half power odłączane są dwie z czterech lamp mocy. Pobór prądu spada praktycznie o połowę, ale napięcie anodowe nie skacze o 100V. Wiem, bo mierzyłem...
Prawdziwym problemem jest to, że nawet przy pełnym obciążeniu uzwojeń ten transformator daje zbyt wysokie napięcie jak na takie lampy mocy. Nawet z prostownikiem lampowym będzie ono stosunkowo duże, a straty pójdą w ciepło, z tym że nie trzeba specjalnie martwić się jego odprowadzaniem. Rozwiązanie od VacuumVoodoo jest interesujące i ja tranzystor chłodziłbym przy pomocy chassis (jeśli byłoby aluminiowe). Obawiam się jednak, że również i w tym przypadku niełatwo będzie osiągnąć komfortowe warunki dla lamp mocy, bo mocy do odprowadzenia będzie sporo. Zajmij się na razie montażem i jeśli zakup EL34 w tym momencie jest problemem to poczekaj na jakąś okazję. Może uda Ci się kupić w jakiejś promocji. Ja np. mam parkę EL34 RFT kupioną za niewielkie pieniądze, która czeka już z pół roku na odpowiedni moment. W Twoim przypadku chyba tylko zakup EL34 zapewni Ci brak problemów przynajmniej z końcówką. Dodatkowo w pełni wykorzystasz możliwości transformatora.
-
- 9375...12499 postów
Ale tym razem żarzenie chyba będzie miał na styk... tu może nieźle przysiąść.
-
- 375...499 postów
Kaka wypowiedział się już na ten temat i skoro jest zapas jeśli chodzi o wydajność prądową na tym uzwojeniu, to nie ma się co zastanawiać.KaKa pisze:Śmiało podłączaj.Recon pisze:Potrzeba 3,6A a ja mam 3A, nie wiem czy można tak naciągać, niech ktoś z takim doświadczeniem się wypowie
-
- 1875...2499 postów
Wczoraj w nocy około 0120 odbijałem się od forum, dlatego nie odpowiedziałem:
Marvel
Tutaj nie ma nic trudnego.
Uzwojenie ma rezystancję. Na rezystancji zależnie od pobieranego prądu generuje się spadek napięcia. Na schemacie zastępczym trafa masz idealne źródło napięciowe z włączonym szeregowo rezystorem.
Przy chodzi do mnie klient i mówi:
Chcę trafo o wtórnym 100V/0.1A. Ja liczę i wychodzi mi, że uzwojenie będzie miało rezystancję 50omów. Jeżeli jej nie uwzględnię przy projektowaniu (tylko pominę) to klient dostanie trafo, które na biegu jałowym da mu 100V, a przy obciążeniu prądem 0.1A napięcie spadnie mu RI=U czyli 50*0.1=5V. Po obciążeniu będzie miał 95V. Co będzie miał klient? Będzie miał
1) Trafo nie spełniające warunków zamówienia
2) Pretensje do mnie, że coś jest nie halo, bo on chciał mieć 100V przy pełnym obciążeniu.
Dla purystów, pomijam wszelkie przesunięcia fazowe, etc.
Przyszedł do mnie Recon i powiedział: 'Chcę trafo 350-0-350 o wytrzymałości 250mA'. Ja się nie pytam czy to na pewno ma być 250mA czy może 150mA bo zrobił literówkę. Za to mi nie płacą. Dostał takie trafo jakie zamówił. Rezystancja uzwojenia wynosi 146omów, zakładany pobór z jednej gałęzi to 250mA. Zatem napięcie musi być 37V na stronę wyższe. W ten sposób trafo na biegu jałowym 387-0-387 VAC. Tyle teorii.
W praktyce Recon obciąża to zamiast 250mA na gałąź ( bo to tak naprawdę połowa 150) 75mA co powoduje oczywiście mniejszy spadek.
Oczywiście całość idzie na prostownik gdzie ulega odpowiedniemu podbiciu i mamy 'dzień dobry, zastałem Jolkę?'
Odpowiadając na Twoje pytanie, gdyby obciążył to prądem 1mA to miałby napięcie dużo wyższe od tego jakie zakładał, gdyż transformator nie pracuje aplikacji do jakiej był projektowany.
Jeżeli masz potrzebę powiedzenia że to ja jestem winny, to zrób to. Na razie czuję się jakoś dziwnie podochodzony bokami
75mA zamiast 250mA to jest pełne? Odpowiedz proszę.
Recon
Będzie łatwiej, jak usystematyzujesz dane.
Podaj
1) Napięcie VAC na trafie bez obciążenia/ z obciążeniem
2) Napięcie VDC po prostowniku
3) Pokaż schemat prostownika.
Być może faktycznie trafo nie spełnia warunków zamówienia, wtedy od ręki Ci je wymienię.
Nauczony tym doświadczeniem wproawdzę jednolite karty zamówień dla każdego klienta (skończy się pisanie w meilach co i jak
) oraz FAQ do przeczytania dla każdego przed złożeniem zamówienia.
Marvel

Uzwojenie ma rezystancję. Na rezystancji zależnie od pobieranego prądu generuje się spadek napięcia. Na schemacie zastępczym trafa masz idealne źródło napięciowe z włączonym szeregowo rezystorem.
Przy chodzi do mnie klient i mówi:
Chcę trafo o wtórnym 100V/0.1A. Ja liczę i wychodzi mi, że uzwojenie będzie miało rezystancję 50omów. Jeżeli jej nie uwzględnię przy projektowaniu (tylko pominę) to klient dostanie trafo, które na biegu jałowym da mu 100V, a przy obciążeniu prądem 0.1A napięcie spadnie mu RI=U czyli 50*0.1=5V. Po obciążeniu będzie miał 95V. Co będzie miał klient? Będzie miał
1) Trafo nie spełniające warunków zamówienia
2) Pretensje do mnie, że coś jest nie halo, bo on chciał mieć 100V przy pełnym obciążeniu.
Dla purystów, pomijam wszelkie przesunięcia fazowe, etc.
Przyszedł do mnie Recon i powiedział: 'Chcę trafo 350-0-350 o wytrzymałości 250mA'. Ja się nie pytam czy to na pewno ma być 250mA czy może 150mA bo zrobił literówkę. Za to mi nie płacą. Dostał takie trafo jakie zamówił. Rezystancja uzwojenia wynosi 146omów, zakładany pobór z jednej gałęzi to 250mA. Zatem napięcie musi być 37V na stronę wyższe. W ten sposób trafo na biegu jałowym 387-0-387 VAC. Tyle teorii.
W praktyce Recon obciąża to zamiast 250mA na gałąź ( bo to tak naprawdę połowa 150) 75mA co powoduje oczywiście mniejszy spadek.
Oczywiście całość idzie na prostownik gdzie ulega odpowiedniemu podbiciu i mamy 'dzień dobry, zastałem Jolkę?'
Odpowiadając na Twoje pytanie, gdyby obciążył to prądem 1mA to miałby napięcie dużo wyższe od tego jakie zakładał, gdyż transformator nie pracuje aplikacji do jakiej był projektowany.
Przepraszam, ale to dlaczego? Jak kupujesz auto na 5 osób to wozisz w nim 3 i nie więcej?Marvel pisze:Poza tym nie obciąża się uzwojeń maksymalnym prądem.
Jeżeli masz potrzebę powiedzenia że to ja jestem winny, to zrób to. Na razie czuję się jakoś dziwnie podochodzony bokami

Jakim pełnymCOB pisze:Prawdziwym problemem jest to, że nawet przy pełnym obciążeniu uzwojeń

Recon

Podaj
2) Napięcie VDC po prostowniku
3) Pokaż schemat prostownika.
Być może faktycznie trafo nie spełnia warunków zamówienia, wtedy od ręki Ci je wymienię.
Nauczony tym doświadczeniem wproawdzę jednolite karty zamówień dla każdego klienta (skończy się pisanie w meilach co i jak

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 3125...6249 postów
Nie żartuj, że się klienta pytasz, ile ma Twoje trafo bez obciążenia i z obciążeniem...KaKa pisze:ReconBędzie łatwiej, jak usystematyzujesz dane.
Podaj

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com