O jakich ty mV piszesz? Nie miałeś przypadkiem na myśli mA?Recon pisze:Ehh... no to mam problem... Trzeba by dodać jakieś spore sztuczne obciążenie... Albo dodatkowe lampy
Przed chwilą dorwałem datasheeta po ang dla moich lamp i wychodzi na to, że jedna lampka tylko 72mV ciągnie, więc przy 145mV z 250mV ma prawo chyba być takie napięcie... pytanie tylko czy przy 6l6 które dadzą razem z triodami ok 234mV sytuacja się poprawi...
Końcówka mocy - Mesa by Recon
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon
-
- 1250...1874 posty
Tak tak mA ale często bezmyślnie piszę takie bzdury, poprawiłem.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Przed kupnem nowych lamp, (mobilizując fundusze na nie), chciałbym spróbować pomysłu kolegi Mariuszss'a - przyłączyć mostek prostowniczy pomiędzy 0 i jeden z odczepów, pozostawiając trzeci 'wolny', jeśli dobrze wnioskuję dostanę wtedy połowę wydajności prądowej uzwojenia anodowego tj 125mA, wg not katalogowych lampy 6p3s-e pobierają po 70mA, więc razem 140mA, czyli tylko lekko na wyrost - 15mA. Tylko że to dane dla Uamax=375V, a u mnie będzie trochę więcej. Czy taki eksperyment ma sens? Sam chętnie bym się w to 'pobawił' chociażby z ciekawości no i żądzy doświadczenia.
Przed kupnem nowych lamp, (mobilizując fundusze na nie), chciałbym spróbować pomysłu kolegi Mariuszss'a - przyłączyć mostek prostowniczy pomiędzy 0 i jeden z odczepów, pozostawiając trzeci 'wolny', jeśli dobrze wnioskuję dostanę wtedy połowę wydajności prądowej uzwojenia anodowego tj 125mA, wg not katalogowych lampy 6p3s-e pobierają po 70mA, więc razem 140mA, czyli tylko lekko na wyrost - 15mA. Tylko że to dane dla Uamax=375V, a u mnie będzie trochę więcej. Czy taki eksperyment ma sens? Sam chętnie bym się w to 'pobawił' chociażby z ciekawości no i żądzy doświadczenia.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Jasne, rób co chcesz, ale tego gwarancja nie obejmuje
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Aha ,czyli to niezdrowe dla trafa?
jeśli tak to nie podejmuje się:)

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Na miłość boską, zamawiasz trafo inne niż potrzebujesz, później płaczesz że masz za wysokie napięcie, kombinujesz z innymi lampami a na końcu chcesz przeciążać uzwojenia. Skłonny jestem się obawiać, że na końcu i tak wina spadnie na mnie 

--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
1. Nie płacze
2. Racja, zamówiłem złą wydajność prądową, ale słucham tylko rad forumowiczów i próbuje się do nich stosować by rozwiązać problem.
3. Nie znam się na tym jeszcze tak dobrze jak inni.
4. Gwarantuje, że jestem na tyle odpowiedzialny, że nigdy nie obarczę Ciebie winą, bo wiem że jestem ekspertem w dziedzinie transformatorów. Poza tym nawet jak wspominałem o tym, że trafo mogło być złe, zaznaczałem, że to ostatnia rzecz w jaką mogę uwierzyć, teraz mam pełen obraz sytuacji i wiem co zwaliłem.
Poza tym, zamówiłem złą wydajność, ale czy to oznacza, że już jestem w du*** i najlepiej zamówić nowe trafo a to wywalić? Muszę coś wykombinować, a na następny raz będę bogatszy o to doświadczenie i nie popełnię tego samego błędu jeszcze raz.
2. Racja, zamówiłem złą wydajność prądową, ale słucham tylko rad forumowiczów i próbuje się do nich stosować by rozwiązać problem.
3. Nie znam się na tym jeszcze tak dobrze jak inni.
4. Gwarantuje, że jestem na tyle odpowiedzialny, że nigdy nie obarczę Ciebie winą, bo wiem że jestem ekspertem w dziedzinie transformatorów. Poza tym nawet jak wspominałem o tym, że trafo mogło być złe, zaznaczałem, że to ostatnia rzecz w jaką mogę uwierzyć, teraz mam pełen obraz sytuacji i wiem co zwaliłem.
Poza tym, zamówiłem złą wydajność, ale czy to oznacza, że już jestem w du*** i najlepiej zamówić nowe trafo a to wywalić? Muszę coś wykombinować, a na następny raz będę bogatszy o to doświadczenie i nie popełnię tego samego błędu jeszcze raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Tutaj rada jest banalnie prosta - dołożyć odpowiedni rezystor w szereg z anodowym, pogodzić się z utratą kilku watów na ciepło w środku i mieć spokój.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
To był mój pierwszy pomysł(jako początkującego - bo i banalny), ale nie pamiętam kto, a nie chcę nikogo winić, powiedział, że to marna idea. Chyba, że źle sformułowałem to co chciałem przekazać, co u mnie jest bardzo możliwe.
EDIT: Jeśli dobrze liczę to rezystorem ok 400Ohm zbiłbym napięcie o 100V, i wydzieliło by się 25W mocy cieplnej.
EDIT: Jeśli dobrze liczę to rezystorem ok 400Ohm zbiłbym napięcie o 100V, i wydzieliło by się 25W mocy cieplnej.
Ostatnio zmieniony śr, 22 grudnia 2010, 20:52 przez Recon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
Z tego co na szybko wyczytałem, został on skrytykowany, wtedy gdy jeszcze miałeś jakoś magicznie połączone dwa końce uzwojeń jednocześnie.
1) Zakładam, że teraz masz już zrobione dobrze. O ile za wysokie napięcia masz w stosunku do tego jakie masz mieć?
2) Trafo nie jest idealnym źródłem napięciowym, więc rezystor będzie mniejszy niż go obliczysz. Musisz uwzględnić też to, że rezystancja drutu jest stała (dla purystów pomijam zmiany od temp) i podczas gdy będziesz zmieniał obciążenie zmieniać się też będzie relacja prąd-napięcie na trafie. Zresztą, to bardzo proste zadanie na opór wewnętrzny. Rezystancję drutu zmierz normalnie miernikiem. Przy wyłączonym transformatorze i rozładowanych kondensatorach.
1) Zakładam, że teraz masz już zrobione dobrze. O ile za wysokie napięcia masz w stosunku do tego jakie masz mieć?
2) Trafo nie jest idealnym źródłem napięciowym, więc rezystor będzie mniejszy niż go obliczysz. Musisz uwzględnić też to, że rezystancja drutu jest stała (dla purystów pomijam zmiany od temp) i podczas gdy będziesz zmieniał obciążenie zmieniać się też będzie relacja prąd-napięcie na trafie. Zresztą, to bardzo proste zadanie na opór wewnętrzny. Rezystancję drutu zmierz normalnie miernikiem. Przy wyłączonym transformatorze i rozładowanych kondensatorach.
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Mam 544V a dobrze by było zbić do np 450V, wykorzystując prawo Ohma wyliczyłem że potrzeba ok 400Ohm.
Co do połączonych kabli to nigdy tak nie było zrobione, po prostu zostałem źle zrozumiany. A ja bodajże jeszcze wcześniej proponowałem dzielnik napięcia, i tam skrytykowali pomysł, no ale tu jest jeszcze prościej.
Drut - drut nawojowy?
Zbijając tak napięcie na razie z rok pomęczył bym ruskie lampy(pamiętając że mają Ua=250V) a potem już kupił bym 6L6 i miałbym spokój wieczny
Co do połączonych kabli to nigdy tak nie było zrobione, po prostu zostałem źle zrozumiany. A ja bodajże jeszcze wcześniej proponowałem dzielnik napięcia, i tam skrytykowali pomysł, no ale tu jest jeszcze prościej.
Drut - drut nawojowy?
Zbijając tak napięcie na razie z rok pomęczył bym ruskie lampy(pamiętając że mają Ua=250V) a potem już kupił bym 6L6 i miałbym spokój wieczny

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
A uwzględniłeś opór wewnętrzny trafa?Recon pisze:Mam 544V a dobrze by było zbić do np 450V, wykorzystując prawo Ohma wyliczyłem że potrzeba ok 400Ohm.
Przytknij omomierz do do czarnych kabli przy wyłączonym trafie i rozładowanych kondensatorach.Recon pisze:Drut - drut nawojowy?
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 1250...1874 posty
Hmm no to mamy 146Ohm oporu wew. uzwojenia. To oznacza że faktycznie potrzebuje tylko 250Ohm'owego rezystora?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 1875...2499 postów
http://www.geofex.com/Article_Folders/m ... tfolly.htm
Na dole strony: "B+ reducer"......sprawdzone, dziala to na zasadzie ze jesli srodkowy odczep uzwojenia wtornego postawisz na potencjale -X Volt wzgledem (ponizej) masy to napiecie za prostownikiem pod nominalnym obciazeniem spadnie o X Volt.
Good Luck!
Na dole strony: "B+ reducer"......sprawdzone, dziala to na zasadzie ze jesli srodkowy odczep uzwojenia wtornego postawisz na potencjale -X Volt wzgledem (ponizej) masy to napiecie za prostownikiem pod nominalnym obciazeniem spadnie o X Volt.
Good Luck!
Ostatnio zmieniony czw, 23 grudnia 2010, 00:31 przez VacuumVoodoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aleksander Niemand
-
- 1250...1874 posty
Fajna sprawa;) tylko nie do końca rozumiem o co chodzi z zastosowaniem diody zenera, a z chłodzeniem Mosfeta znowu mogą być problemy.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.