Umiejscowienie chassis w combo.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

baq
15...19 postów
15...19 postów

Umiejscowienie chassis w combo.

Post autor: baq »

Witam!

Zabieram się do budowy comba lampowego i zastanawiam się w jaki sposób umiejscowić chassis w drewnianej paczce.
Do wyboru oczywiście dwie wersje - standardowa czyli chassis jak do heada tylko odwrócone, wtedy panel z frontu.
Czy może tak jak w combach Fendera - lampy na węższym boku chassis, umiejscowionego ZA głośnikiem.

Chciałbym poznać plusy i minusy obydwu konfiguracji, z czym jest więcej problemu, co jest bardziej poręczne, co 'fajniejsze' ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Umiejscowienie chassis w combo.

Post autor: Marvel »

Obawiam się, że decyzję musisz podjąć samodzielnie...

Ja do tej pory robiłem w combach chassis na górze, bo miałem gotowe chassis od headów. Teraz robię wzmacniacz, który nie będzie występował jako head, a tylko jako combo i daję chassis z tyłu.

Jeśli to będzie 50W z dużymi trafami, to trzeba dokładnie przemyśleć mocowanie chassis, jeśli będzie mocowane z tyłu.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Witam
Ja zrobiłem tak jak w Fenderze Champie, ładnie poskładałem nieźle wyszło ale jak włożyłem to do obudowy to się okazało że głośnik 12" jest za duży i dotyka chassis lub się mija o 0,5cm. I musiałem zmienić na głosnik 10" :P , ale ustawienie ala Fender jest bardzo fajne :)
można kręcić gałami stojąc nad piecem :)
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Masz jeszcze trzecią opcję. Obudowa montowana tak jak w headzie, tylko nie wystająca z przodu, a panel z gałami na górze. Myślę, że to najlepsze rozwiązanie przy wielokanałowym wzmacniaczu z dużą ilością gał lub we wzmacniaczu dużej mocy, z dużymi trafami. Wadą jest stosunkowo trudna budowa - konieczne jest połączenie wszystkich gałek i innego sterowania, które będzie na górnej płycie, z lampami, trafami i inną elektroniką, która będzie na dolnej płycie. Pozostaje tylko zastosować złączki.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

sppp : możesz zapodać próbkę takiej budowy ?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Osobiscie mam awersje do lamp wiszacych do dolu i podgrzewajacych cale chassis. Vox np AC30 ma pomyslowy system ale troche za male dali otwory wentylacyjne nad chassis i tez sie tam cieplo robilo.
Obrazek

AC30 Brian May Special
Obrazek
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Obudwa niestety na razie w sferze projektu, który został odłożony na półkę z powodu totalnego braku czasu oraz miejsca do uprawiania hobby :cry: . Swoją droga to jest już zaprojektowany cały wzmacniacz (pre na bazie soldano x88r, ale przerobiony na channel clooning, końcówka na 2xEL34 z autobiasem).
Wyobraź sobie chassis jak do heada ale - lampy i trafa sterczą do dołu, gałki sterczą do góry, gniazda sterczą z tyłu :lol: .
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Widziałem też jakiś japoński wynalazek: chassis jak do heada, tylko przekręcone o 90 stopni, czyli gałki do góry a lampy i trafa do przodu pieca (w kierunku głośnika). Plus tego jest taki, że tylny panel jest do wykorzystania, co nie ma miejsca w przypadku tweedowych fenderów.

Są też i inne rozwiązania, np:
:arrow: chassis na dole, gałki z tyłu: http://chambonino.com/work/gibson/gib1b.jpg
:arrow: chassis z boku, pionowo, gałki z przodu: http://chambonino.com/routework/routewk9c.jpg
:arrow: chassis na dole, gałki z boku: http://chambonino.com/work/selmer/selm2c.jpg
:arrow: osobne chassis do preampu (na górze) i dla końcówki (na dole): http://chambonino.com/work/selmer/selm4.html
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Marshall-e też były tak budowane.
Zbiór wzmacniaczy i efektów: http://www.jedistar.com/jedistar%20amp%20dating.htm
Załączniki
PA220013.jpg
ODPOWIEDZ