Kenotrony i pojemność pierwszego elektrolitu

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Kenotrony i pojemność pierwszego elektrolitu

Post autor: elektro_nowy »

Karty niektórych kenotronów podają bardzo małe pojemności pierwszego elektrolitu filtru wygładzającego. Na przykład w przypadku 5C4S jest to zaledwie 4 uF: http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/5z4s.pdf
Z drugiej strony w praktycznych realizacjach, w radiach stosowane są znacząco większe pojemności, nawet 20 uA. Bo faktycznie 4 uF wydaje się na sam chłopski rozum wartością bardzo małą. Wartość stosowana w praktyce jest zatem kilkakrotnie przekroczona ale chyba raczej nie wpływa katastrofalnie na żywotność. Skąd zatem to ograniczenie w karcie? Może ja czegoś nie rozumiem i dotyczy ona jakichś wyjątkowych warunków pracy? :roll:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Kenotrony i pojemność pierwszego elektrolitu

Post autor: Piotr »

Akurat w tym przypadku nie jest to wartość maksymalna, tylko jedna z możliwości, dla której dalej podane są inne parametry, czy wykresy.
Dodatkowo maksymalna pojemność jest funkcją rezystancji transformatora (i ewentualnie dodatkowej dołączonej przed kondensatorem). Im większa rezystancja, tym większą pojemność można zastosować dla danej lampy.
Wydaje mi się, że większość prostowników lampowych spokojnie zniesie 47uF i zazwyczaj właśnie taką pojemność stosuję. Mniejsze prostowniki zazwyczaj łączy się z mniejszymi transformatorami o większej rezystancji, więc automatycznie prąd ładujący będzie mniejszy mimo takiej samej pojemności.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Niestety, w tym pdf nie ma żadnych wykresów. Czy ktoś dysponuje może rozszerzoną wersją i mógłby wytłumaczyć jak posługiwać się tymi wykresami? Akurat jestem zainteresowany zastosowaniem tej lampy.
Piotr, jakie wartości tych dodatkowych rezystorów stosujesz?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Wykresy mam tylko z Mikołajczyka, właśnie dla 4uF, ale nie dysponuję skanerem :(
Przy pojemności 47uF dodaję 47R, przy 100uF - 100R, ale nie mam na poparcie tego żadnego wzoru. W tych układach, gdzie zastosowałem 47uF bez dodatkowego rezystora też nic złego się nie działo (przy Ua około 300V). Wydaje mi się, że nie jest to bardzo krytyczna sprawa. Co innego gdybyś chciał mieć 470uF :roll:
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

traxman

Post autor: traxman »

W przypadku starszych lamp, małe wartości pojemności mogą wynikać też po części z konstrukcji zasilaczy - pewna ilość lamp pracowała jako prostowniki jedno-połówkowe prosto z sieci zasilającej o znikomej rezystancji.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

U mnie ta lampa pracuje z kondensatorem 100uF i nic się nie dzieje.
traxman

Post autor: traxman »

To widocznie transformator ogranicza prąd do bezpiecznej wartości.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Wątpię bo to toroid, a ten ma chyba dość małą rezystancję...
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Piotr pisze:Przy pojemności 47uF dodaję 47R, przy 100uF - 100R, ale nie mam na poparcie tego żadnego wzoru. W tych układach, gdzie zastosowałem 47uF bez dodatkowego rezystora też nic złego się nie działo (przy Ua około 300V). Wydaje mi się, że nie jest to bardzo krytyczna sprawa. Co innego gdybyś chciał mieć 470uF :roll:
Skoro Ty nie zadajesz sobie specjalnego trudu w doborze tych wartości to ja nie będę się przecież wygłupiał. :) Wstawię 47 R i spokój. A 470 uF to już przesada, zresztą w filtrze ma być dławik który "pomoże" elekrolitom.
traxman pisze:pewna ilość lamp pracowała jako prostowniki jedno-połówkowe prosto z sieci zasilającej o znikomej rezystancji.
A skąd żarzenie?
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Witaj!

Czasem w radiach spotykało się takie zasilacze.
Był transformator tylko do żarzenia lampy AZ1, który dodatkowo przy sieci 220V mógł działać jako autotransformator podnoszący napięcie do wymaganego poziomu.
prostownik.jpg
Pozdrawiam
Matizz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Piotr pisze:Przy pojemności 47uF dodaję 47R, przy 100uF - 100R, ale nie mam na poparcie tego żadnego wzoru. W tych układach, gdzie zastosowałem 47uF bez dodatkowego rezystora też nic złego się nie działo (przy Ua około 300V).
A jakiej mocy powinny być te rezystory? Prawo Ohma tu chyba na nic, bo płyną prądy udarowe..
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie szkodzi, rezystor ma na tyle dużą bezwładność, że spokojnie można liczyć po wartości średniej. Oczywiście finalnie i tak przyjmuje się 2-3 krotny zapas, więc dokładność obliczeń nie musi być duża.
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Czyli, w przypadku poboru przez zasilany wzmacniacz prądu, powiedzmy, 100 mA wystarczą (0.1A^2)*47R = 0.47W - dwuwatowe rezystory.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Tak jest.