Końcówka mocy - Mesa by Recon

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Końcówka mocy - Mesa by Recon

Post autor: megabit »

Recon pisze:No i skąd wytrzasnąć 5W-owy potencjometr? :roll:
Daj przełącznik obrotowy i dobrane rezystory 5W :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Recon »

Witam, mam spory problem z końcówką mocy... Złożyłem właśnie dziś całość - pierwszy stopień i odwracacze działają bardzo dobrze sprawdziłem, przyszła pora na test lamp mocy pod obciazeniem nem 8-omowej kolumny 30W:

Włączyłem power no i wszystko zaczęło się b.ładnie żarzyć, przyszła pora na Stby - tu zaczyna się horror, włączam i lampy zaczynają znacznie mocniej świecić w tym pojawia się też barwa fioletowa, zaniepokoiło mnie to i od razu wyłączyłem, poczułem też swąd dobywający się dokładnie z lamp, lampy były b.gorące, na szczęście nic nie chyba nie zepsuło, lampy nadal się ładnie żarzą, nic nie jest nadtopione i wszystko ładnie wygląda, całość eksperymentu trwała z 5sek.

Czemu tak się stało? Czy chodzi o bias? nie zdążyłem zmierzyć oczywiście prądu, ale na jałowo, gdy teraz sprawdziłem napięcie wychodzi ok -8V

EDIT: Główkując stwierdziłem że źle ustawiłem Bias... Zapomniałem że to jest napięcie na minusie, więc -8V było okropnie dużą wartością i te lampy robiły 300% MOCY... Bias na minimum oznacza jak najbardziej na minusie napiecie... Czy mam racje??

Pomocy! :!:
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Musisz mieć przed włączeniem StBy co najmniej -50V. Jeśli tyle nie masz, to nie włączaj anodowego. Nie twierdzę, że -50 będzie dobrą wartością, ale będzie można bezpiecznie włączyć wzmacniacz. Po włączeniu anodowego przy -50V biasu sprawdź od razu, czy mocno napięcie nie przysiadło. Ja właśnie mam taki przypadek, że bez anodowego mam nap. ujemne OK a zaraz po włączeniu idzie w kierunku 0V...
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ustawiłem na -50V lampy żarzą się już bardzo normalnie, z kolumny leci dźwięk bardzo czysty bez szumów jakichkolwiek, tylko po ok 2 min wyłączyłem bo znowu z lamp wydziela się smrodek lekki i są gorące nieźle... Czy tak musi być, czy nadal coś źle?? Może smrodek związany jest z tym że te lampy są z lat 70-tych i jakiś nalot się spala?? Lampy są tak gorące że dłużej niż 1sek nie da sie ich dotykać
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

A kto Ci każe dotykać lamp mocy? Przecież one się rozgrzewają do dobrze ponad 100 stopni, i jest to zupełnie normalne.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Punktu pracy lamp nie ocenia się termometrem i węchem. Świecenie/ żarzenie lamp też jest nieistotne (pod warunkiem, że anody nie świecą na czerwono). Coraz częściej spotykam się z uwagą, że lampy tak ładnie świecą przecież, więc na pewno są jeszcze dobre. Oczywiście jest to analogia do żarówki - dopóki świeci, to jest OK.

Musisz zmierzyć napięcie ujemne siatek, czy nie przysiada po pewnym czasie. A najlepiej zmierz prąd katody. Masz zainstalowane rezystory 1 om w katodach? Jeśli tak, to dlaczego jeszcze nie wiemy, jaki jest na nich spadek napięcia? To jest podstawa, a nie zapach.

Oczywiście śmierdzi brud na bańkach. A gorące muszą być. O wiele bardziej, niż lampy preampu. Tak gorące, że nie da się ich nawet przez szmatkę wyjąć zaraz po wyłączeniu.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Aha :D A sprawa smrodu? Nóżki są pokryte zielonkawym nalotem gdzieniegdzie, czy to może być przyczyna? Lampa się nagrzewa i nóżki też, a ten nalot wtedy zaczyna śmierdzieć
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Otwórz okno... :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Teraz nie wiem czemu ale na rezystorze wlutowanym w katodę i potem do masy nie pokazuje prądu :? Może żle wlutowałem, tak to zrobiłem - czarne kreski to blaszki katod na podstawce, może za bardzo się wycwaniłem z tym sposobem montażu

druga sprawa - podłączyłem mojego preampa pod tą końcówkę i pod kolumne i tu rozczarowanie - dźwięk jest brudny, piaszczy, i to na pewno nie jest naturalne zabrudzenie, tylko takie hmm jakby przytkane, dokładnie takie jak przy podłączeniu preampa do E-mu... Jedynym sensownym wytłumaczeniem tego(bo z mp3 jest świetny dźwięk) jest kolumna - to stara kolumna unitra tonsil, podobna do tej, ale uboższa: http://images27.fotosik.pl/86/42279777580f227e.jpg

Mogę jeszcze przetestować głośnik 15W który mam, ale on jest 3,2ohmowy, czy na wyjściu 4ohm z tg nie będzie problemów??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Skąd chcesz wziąć napiecie pomiarowe, jak masz zwarte końce rezystorów przewodami od katody do masy?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Recon pisze:Teraz nie wiem czemu ale na rezystorze wlutowanym w katodę i potem do masy nie pokazuje prądu :?
Thereminator Ci napisał czemu. Poza tym mierzysz napicie, a nie prąd (multimetr ustawiasz na mV DC). Odczytujesz prąd, bo mnożysz zmierzone napięcie przez wartość rezystorów pomiarowych, czyli przez 1. I posłuchaj choć raz rady: nie graj, dopóki się nie upewnisz, że masz odpowiednio ustawiony bias. Na obu lampach.

Możesz podłączyć 3,2 do 4R. Tylko nie wiem, czy dobrym pomysłem jest podłączać wzmacniacz 50W do głośnika 15W. No i szkoda, że nie masz kolumny gitarowej. Uwierz, że sam wzmacniacz bez dobrego głośnika nie zagra... :|
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ahaa... Staram się słuchać waszych rad, ale nie zawsze się udaje :oops: jutro zabiorę się za właściwy pomiar :wink: dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam

Paweł K.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze:....mierzysz napiecie, a nie prąd (multimetr ustawiasz na mV DC). Odczytujesz prąd, bo mnożysz zmierzone napięcie przez wartość rezystorów pomiarowych, czyli przez 1.
Dzielisz. Ale masz wybaczone bo juz pozno...
Aleksander Niemand
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Mnożysz przez odwrotność :wink:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Recon
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na razie końcówka przez ten tydzień poleży odłogiem, puki nie ustawie biasu, a tu sytuacja jest cięższa bo rezystory które posiadam(widoczne na zdjęciu) są bardzo profesjonalne i mają opór 1,8Ohm :lol: więc wolę kupić 1%-owe i potem zmierzyć, tymczasem przesyłam zdjęcia mojego tworu, starałem się pogodzić montaż pcb z przestrzennym - głównie wszystko się na podstawkach "dzieje", chyba gwiazda wyszła dobrze bo przy głośności skrajnej dla mojego ucha nic nie szumi. Widać jeszcze te nieszczęsne rezystory 1ohm, nie miałem okazji i czasu ich wylutować, CDN w przyszły weekend, Politechinka wzywa i dobija :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę dżungli jest, ale mam nadzieje, że w przyzwoitym stopniu to uporządkowałem, mile widziane komentarze i krytyka konstruktywna :D
Pozdrawiam

Paweł K.