Jakby zapomniane a można je kupić po parę złotych za sztukę.
Czyżby były "nieadiofilskie"

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Te ostatnie służą do czego innego, tj do stopni końcowych odchylania poziomego OTVC (jak PL505, PL509, PL519), podczas gdy 6P41S - do stopni końcowych odchylania pionowego OTVC (jak PL508). Faktycznie jest znacznie rzadziej spotykana ponieważ w sowieckich telewizorach dawno już (znacznie wcześniej niż nastąpiła tranzystoryzacja układów odchylania poziomego) ustąpiła miejsca germanowym petom P215. Zaś jej małą popularność we wzmacniaczach akustycznych można tłumaczyć stosunkową niewielką jak na magnovalowe lampy dopuszczalną mocą strat (12W), w przeciwieństwie do w/w lamp odchylania poziomego.traxman pisze:6P chodziła chyba w jakimś telewizorze jako końcówka odchylania jakiś ciekawych opracowań nie spotkałem (częściej spotykane sa 6P42 lub 45),
Z tym że nie nadaje się do układów UL (chyba że w połączeniu równoległym siatek sterujacych i anod, a więc 2 lampy na kanał), z uwagi na wspólną dla obu systemów siatkę ekranującą.QQułka często stosowana jest jako zamiennik ELL80 (dwie tetrody)
Tym bardziej że dużą mocą strat nie grzeszy, toteż w klasie A uzyska się niewiele.lepiej stosować ją chyba w klasie AB w PP
Jako że jest to lampa nadawcza - zrealizowany na niej wzmacniacz mocy m.cz. zwykle określa się w katalogach mianem modulatora(jest nawet komercyjny wzmacniacz na niej),
W tej chwili najwyższą na świecie. Drewno modrzewiowe poskręcane mosiężnymi śrubami. Jego dalszą żywotność szacuje się na kolejnych 20 - 25 lat - a co będzie potemsp5hbt pisze:A ja mam okazję widzieć go raz lub dwa razy w roku. Spodobał mi się.
Nie każdy wie, że jest zbudowany z drewna i jest zdaje się najwyższą budowlą drewnianą.
Koledzy jestem nie z tego "świata", czy ktoś przytoczy mi historię przedmiotu zachwytu ?ZoltAn pisze:W tej chwili najwyższą na świecie. Drewno modrzewiowe poskręcane mosiężnymi śrubami. Jego dalszą żywotność szacuje się na kolejnych 20 - 25 lat - a co będzie potemsp5hbt pisze:A ja mam okazję widzieć go raz lub dwa razy w roku. Spodobał mi się.
Nie każdy wie, że jest zbudowany z drewna i jest zdaje się najwyższą budowlą drewnianą.Chyba nie skończy w jakiejś gliwickiej kotłowni bądź rozparcelowany na drzazgi i sprzedany na aukcjach
![]()
Miejmy nadzieję, że jako miejsce historyczne (prowokacja gliwicka) i cud architektury zostanie poddany jakimś skutecznym zabiegom konserwatorskim, które przedłużą mu życie.
Poproszę najlepiej o link na ten temat poczytam i nadrobię.fugasi pisze:Przecie to maszt przesławnej radiostacji w Gliwicach...
Chceszqdlaczian pisze:Poproszę najlepiej o link na ten temat poczytam i nadrobię.