6P41s 6П41С

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

6P41s 6П41С

Post autor: sp5hbt »

Co Panowie sądzą o tych lampach?
Jakby zapomniane a można je kupić po parę złotych za sztukę.
Czyżby były "nieadiofilskie" :wink:
HPIM0965_1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mietek
traxman

Re: 6P41s 6П41С

Post autor: traxman »

6P chodziła chyba w jakimś telewizorze jako końcówka odchylania jakiś ciekawych opracowań nie spotkałem (częściej spotykane sa 6P42 lub 45), a QQułka często stosowana jest jako zamiennik ELL80 (dwie tetrody), nawet kiedyś popełniłem malutki wzmacniacz na niej w stereo w singlu, ale lepiej stosować ją chyba w klasie AB w PP (jest nawet komercyjny wzmacniacz na niej), dużą zaletą jest uniwersalne żarzenie 12.6lub 6.3V.
PS. Jest to jedna z ładniej świecących lamp.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

traxman pisze:6P chodziła chyba w jakimś telewizorze jako końcówka odchylania jakiś ciekawych opracowań nie spotkałem (częściej spotykane sa 6P42 lub 45),
Te ostatnie służą do czego innego, tj do stopni końcowych odchylania poziomego OTVC (jak PL505, PL509, PL519), podczas gdy 6P41S - do stopni końcowych odchylania pionowego OTVC (jak PL508). Faktycznie jest znacznie rzadziej spotykana ponieważ w sowieckich telewizorach dawno już (znacznie wcześniej niż nastąpiła tranzystoryzacja układów odchylania poziomego) ustąpiła miejsca germanowym petom P215. Zaś jej małą popularność we wzmacniaczach akustycznych można tłumaczyć stosunkową niewielką jak na magnovalowe lampy dopuszczalną mocą strat (12W), w przeciwieństwie do w/w lamp odchylania poziomego.
QQułka często stosowana jest jako zamiennik ELL80 (dwie tetrody)
Z tym że nie nadaje się do układów UL (chyba że w połączeniu równoległym siatek sterujacych i anod, a więc 2 lampy na kanał), z uwagi na wspólną dla obu systemów siatkę ekranującą.
lepiej stosować ją chyba w klasie AB w PP
Tym bardziej że dużą mocą strat nie grzeszy, toteż w klasie A uzyska się niewiele.
(jest nawet komercyjny wzmacniacz na niej),
Jako że jest to lampa nadawcza - zrealizowany na niej wzmacniacz mocy m.cz. zwykle określa się w katalogach mianem modulatora :)
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Uwagi Tomka doskonale opisują genezę tej lampy. Też troche poczytałem. Z racji wieku język i alfabet jak też literaturę piękną i niepiękną poznałem w orginale.
Przy cenie kilku złotych za sztukę i opinii, że to lampa trwała bo bez emocji (rumieńca) znosi "katowanie" na poziomie 20W Pa + Ps2
oraz co ważniejsze, że kilkadziesiąt sztuk trafiłem chyba się pobawię i zacznę od SE.
Audiofil nie jestem to opory będą mniejsze.
Prawdą jest to, że w przeciwieństwie do lamp typu QQE i SRS 551 świeci słabo i tylko otworami na górze i dole rurki katodowej.
Poza tym jest całkiem ładna. (de gustibus non est disputandum)
Mietek
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

He, he, he..., Mietku - a ja ten maszt z Twojego awataru na codzień widzę z okna... :))))

Pzdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

A ja mam okazję widzieć go raz lub dwa razy w roku. Spodobał mi się.
Nie każdy wie, że jest zbudowany z drewna i jest zdaje się najwyższą budowlą drewnianą.
Mietek
traxman

Post autor: traxman »

Ja kiedyś służbowo 2x w roku oglądałem ten maszt od środka.
sp5hbt to byś wstąpił po drodze...
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

sp5hbt pisze:A ja mam okazję widzieć go raz lub dwa razy w roku. Spodobał mi się.
Nie każdy wie, że jest zbudowany z drewna i jest zdaje się najwyższą budowlą drewnianą.
W tej chwili najwyższą na świecie. Drewno modrzewiowe poskręcane mosiężnymi śrubami. Jego dalszą żywotność szacuje się na kolejnych 20 - 25 lat - a co będzie potem :?: Chyba nie skończy w jakiejś gliwickiej kotłowni bądź rozparcelowany na drzazgi i sprzedany na aukcjach :x

Miejmy nadzieję, że jako miejsce historyczne (prowokacja gliwicka) i cud architektury zostanie poddany jakimś skutecznym zabiegom konserwatorskim, które przedłużą mu życie.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

ZoltAn pisze:
sp5hbt pisze:A ja mam okazję widzieć go raz lub dwa razy w roku. Spodobał mi się.
W tej chwili najwyższą na świecie. Drewno modrzewiowe poskręcane mosiężnymi śrubami. Jego dalszą żywotność szacuje się na kolejnych 20 - 25 lat - a co będzie potem :?: Chyba nie skończy w jakiejś gliwickiej kotłowni bądź rozparcelowany na drzazgi i sprzedany na aukcjach :x

Miejmy nadzieję, że jako miejsce historyczne (prowokacja gliwicka) i cud architektury zostanie poddany jakimś skutecznym zabiegom konserwatorskim, które przedłużą mu życie.
Koledzy jestem nie z tego "świata", czy ktoś przytoczy mi historię przedmiotu zachwytu ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Przecie to maszt przesławnej radiostacji w Gliwicach...
_
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

fugasi pisze:Przecie to maszt przesławnej radiostacji w Gliwicach...
Poproszę najlepiej o link na ten temat poczytam i nadrobię.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

qdlaczian pisze:Poproszę najlepiej o link na ten temat poczytam i nadrobię.
Chcesz :?:
Masz :!:

http://www.radiostacjagliwicka.republika.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiostacja_gliwicka
http://www.muzeum.gliwice.pl/gliwicka-radiostacja

tudziez cała masa innych linków: ad Google i Google - Grafika :idea:

Gwoli ścisłości: w Gliwicach istniały kolejno dwie radiostacje - więc w sumie były trzy maszty :!:

Ten słynny na cały świat to jest "nowy" drewniany maszt radiostacji gliwickiej, stoi on przy ul. Tarnogórskiej :!:

Dwa poprzednie stalowe maszty - już nieistniejące - stały przy ul. Radiowej (w istniejącym wciąż budynku studyjnym tej pierwszej radiostacji mieści się obecnie szpital neurologiczny).

Przyjemnego ogladania!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.