Płytka do JCM800....

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Płytka do JCM800....

Post autor: popiol17 »

Ha!! Po całym dniu i prawie bezsennej nocy udało mi się jako tako zaprojektować płytkę preampu JCM800 (High Octane). Będzie jeszcze kilka kosmetycznych zmian, narazie chciałem się pochwalić tym co zrobiłęm :D
Wejście jest po lewej stronie, wyjście po prawej, na samym dole szyna masy, u góry po lewej stabilizator napięcia żarzenia i dalej zasilacz wysokiego napięcia. Wysokie napięcie będzie z trafka do ładowarki akumulatorów (tak na oko 5W) zasilonego napięciem 12V. Do pełni szczęścia będzie jeszcze: płytka z buforem wejściowym z którego sygnał będzie szedł na TS-9 i DS-1 (swobodne adaptacje tych kostek) i na sterownik bramki szumów (strona Toma, misc). Sygnał z preampa będzie szedł na ukłąd regulacji tonów (albo pasywny albo a'la MT-2), cabsim i pętlę efektów. Ale narazie będę odpalał preampik :D

Co sądzicie o płytce? Troszkę mnei te kondensatory zasilacza martwią - bo niby jest szyna masy, ale na Aiken Amplification piszą aby dać w takim przypadku przy każdym bloku bezpośrednio elektrolita....

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

.....

A, brakuje jeszcze mostków prostowniczych i połączenia szyny masy z zasilaczem - będzie po lewej stronie ścieżka..... Niestety, ograniczenie wielkości płytki w EAGLE...... :(
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Nieudana próba....

Załączoną wyżej płytkę próbowałem zrobić metodą: wydruk na laserze i żelazkiem do płytki. Zastosowałem papier z jakiegoś magazynu komputerowego, jak się okazało za gruby. W trakcie grzania pofalował się i płytka wyszła tak w 50%... Aczkolwiek tam gdzie już siadł to wszystko wyglądało ładnie i jedyną metodą na jego usunięcie było zdrapywanie paznokciem :) Oczywiście na rogach nie siadł :) - nie dogrzałem żelazkiem..... Ale gra jest warta świeczki, trochę wprawy i lepszy (cieńszy papier) i będą śliczne płytki wychodzić..
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: tomix »

Jak tak dobrze Ci idzie to może rozpoczniesz seryjną produkcję takich płytek :D

Jak już wytrawisz sobie taką płytkę będziesz musiał jeszcze pobielić ścieżki - i tu z pomocą może przyjśc pewnien środek (na samym dole strony):
http://www.cyfronika.com.pl/wiercenie.htm

Wysokiej jakości kąpiel chemiczna bezprądowa do obwodów drukowanych. Wytwarza błyszczące, szczelne powłoki o dobrej przyczepności i lutowalności. Grubość powłoki : 5-12 um. Koncentrat na 250 ml roztworu. Masa : ok.22g. Instrukcja.

Zamówiłem sobie go kilka dni temu i nie zdażyłem jeszcze przetestować, ale podobno można uzyskać ładny wygląd ścieżek.
O efektach poinformuje jak otrzymam go i przetestuje.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Ja stosuję z dużym powodzeniem papier kredowy (taki śliski - można kupić w papierniczym). Po przygrzaniu żelazkiem papieru z nadrukowanymi ścieżkami do płytki, wsadzam taką płytkę do wody. Papier niemalże po chwili sam "odpłynie" a ścieżki zostaną. Potem tylko wysuszyć płytkę (wytrzeć ostrożnie do sucha) i do wytrawiacza.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Papier kredowy

Próbowaliśmy na kredowym ale za dobrze nie wyszło :cry: Płytka właśnie się moczy :) Ścieżki wydrukowałem na kartce z elektroniki dla wszystkich :)
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

ja używam papieru kredowego do prac dyplomowych 15gr/ark
jest genialny ale nie zawsze wychodzi bo trzeba dobrać odpowiedni punkt xero (czasami mają słaby toner)
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Ech nie wyszło....

Następna płytka będzie na specjalnym papierze do tego celu przeznaczonym :D - musiałem poprawić markerem, ale za to odpadł problem z trasowaniem dziurek :D:D:D

Jeszcze dzisiaj wieczorem wyślę zdjęcie :D Znowu mi ktoś średniowiecze zarzuci :D :D :D

Pozdrawiam:D:D:D
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Błędy....

Jak dobrze, że ten temat nie cieszy się powodzeniem... Na płytce są dwa dość głupie błędy - tak to jest jak człowiek robi na szybko.. :oops: :oops: Po pierwsze, to źle wyprowadzona masa od lampy do stabilizatora, drugie to podanie napięcia anodowego bez rezystora bezpośrednio na III blok.. :oops:
Generalnie to chyba wytrawionej płytki nie muszę się wstydzić, całkiem fajnie wyszło, oczywiście w trakcie lutowania wszystko się kalafonią zaprało :) Troszkę przeszkadzają kondensatory przy stabilizatorze, ale jakoś sobie poradziłem z radiatorem. Odpaliłem już oba zasilacze, obyło się bez porażeń, jedyny zonk to poparzenie palca od stabilizatora :D
Po długim weekendzie podeślę jakieś fotki, jak tylko dorwę cyfrówkę od kumpla. Ech niestety sesja nadchodzi i trzeba będzie przysiąść nad książkami :cry:

Serdecznie pozdrawiam!!
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

A nie używaliście folii termotransferowej?? Bardzo dobry efekt tylko trzeba na temperature uważac.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Folia..

Nie, przyprasowałem zwykłą kartkę zdaje się z CHIP'a :) Efekty niezłe, tyle że strasznie dużo kombinacji - nie da się papieru zerwać, tylko trzeba kilka godzin moczyć w wodzie. Następnym razem rzeczywiście w folię zainwestuję, albo w lampę UV i emulsję swiatłoczułą.

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
dsrecordss
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: dsrecordss »

popiol z folią jest o wiele gorzej niż z papierem. Kup w papierniczym papier kredowy i odpadnie problem z długim moczeniem . ja moczę 3 minuty.
Szczyt bezpłodności: 30 lat stosunków z ZSRR...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Działa!!

W końcu skończyłem część lampową - nic nie buczy i nie szumi, co w mich konstrukcjach jest nowością :D :D Testowałem to na małej labodze i fajnie hula :). Teraz czeka mnie najgorsza część - obudowa. Doszedłem do wniosku że z preampa zrobię taki mały wzmacniacz - na jednej płytce będzie pętla efektów, korektor z metalzłoma i tda2030 jako wzmak słuchawkowy / na głośnik. Część lampową trochę pozmienam, jak złożę tego TubeScreamera, który będzie na wejściu. Przede mną jeszcze testy z DS-1 bossa. Same lampy brzmią ślicznie i bardzo hard-rock'owo, ale do grania metalu troszkę kompresji brakuje (przy ostrym przytłumieniu strun).

Pozdrawiam!! i niedługo obdaruję forum zdjęciami :D
jaszczur
1 post
1 post

Post autor: jaszczur »

możecie zamieścić schemat według którego robicie

dzięki pozdro
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: _Ryba_ »

Witam wszystkich!

Jestem raczej bardzo początkujący i jestem ciekaw co do metody robienia płytek przy pomocy żelazka. Mógłby mi ktoś pokrótce opisać jak to się robi albo przynajmniej podać jakiś link w odpowiednie miejsce gdzie jest to opisane? I jeszcze zapytam czym jest ten EAGLE o którym wspomina popiol17 ?

Pozdrawiam.