Diora w tesco....wyprodukowana w chinach dla....

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Diora w tesco....wyprodukowana w chinach dla....

Post autor: KaKa »

traxman pisze:Wpis poświęcony nieodżałowanemu Dynaxowi 7, "batery pakom" i zacnym obiektywom, min 35-70/4Makro, 100-200/4.5, 28/2.8, 50/2.8 - co mnie pogryzło, aby pozbyć się tego wszystkiego :oops: ....
Nie martw się, ja właśnie taką 7 zamierzam kupić :D
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Nie no do fotografii analogowej już raczej nie wrócę co innego gramofon (w trakcie prac, właśnie wymieniam łożyska ramienia na hybrydowe)...
Po sprzedaży D7 napaliłem się jak szczerbaty na sucharki na Alfę to chyba była 100, pomacałem, poprzykręcałem Minoltowe obiektywy -> i już miałem ją kupić gdy w łapy wpadła mi Leica DLUX3 i mam ją do dzisiaj, nie zamienię na nic innego, mały zgrabny, a jak się człowiek postara to zdjęcia zadziwiająco dobre robi (no nie ma co przesadzać, ale 60x45cm już powiększałem), a tak przy okazji w zasadzie nie ma godnego następny, bo DLUX4 co poprawili to sp... zamiast połączyć cechy dodatnie nowego i starego modelu.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Ja tylko używam analoga. Potrzebuję czegoś bardziej pro niż 7000 i 505si super. Ciekawa zima się zapowiada. :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Krótko miałem Dynaxa60 i nie był to zły aparat, choć już nieco plastikowy (miał podgląd głębi ostrości - ważne, niższe modele nie miały). Zaczynałem od 303/404 tylko obiektywy się nie zmieniały.
wicek
2 posty
2 posty

Post autor: wicek »

Hej,

Jak czytam te wpisy zastanawiam się czasm w jakiej rzeczywistości niektórzy żyją. Zobaczcie na około przecież 90 % elektroniki produkowana jest w Azji reszta to montaż ostateczny np. w Polsce, Węgrzech itp.. ale też z komponentów importowanych z Azji. Zresztą świadomość Polaków na temat produkcji i pochodzenia większości produktów obojętnie jakiej branży jest praktycznie znikoma. Idzie kupuje i tyle myśląc że to niby nasze. Ale ok. Zacznijmy wspierać nasze marki i produkty które nawet są produkowane w Chinach bo za chwile nie będziemy mieli na co narzekać gdyż nie tylko chińszczyzna ale też chińskie marki zaleją nas 2w1.

Ale chciałem was się zapytać o coś innego. Czy ktoś coś słyszał abo widział kolejny produkt? Ostatnio otrzymałem od kolegi @ z wiadomością że jest już kolejny produkt na rynku (zdjęcie załączam) wygląda zajebiście z tego co mi kumpel napisał niby ktoś kto zna właścicieli zrobił fotkę i puścił w obieg. Mają być w zestawie jeszcze kolumny. Na stronie nie ma nic o tym sprzęcie oraz cenie. Gdzie to można kupić bo kumpel nic nie wie o tym?.
Załączniki
600 series (1).jpg
Brencik

Post autor: Brencik »

Co innego produkcja dajmy na to w Chinach ("murzynienie" na rzecz danej firmy a nawet same firmy maja tam przecież własne zakłady) a co innego podszywanie się pod daną markę czy wykupienie danej marki przez Chińczyków i produkcji pod znakiem Unitra czy inna Diora.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Z zewnątrz ładne, chętnie zobaczyłbym bebechy.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

90% elektroniki produkowane jest w Azji. Pamiętajmy, że Azja to różne kraje... Co innego Japonia a co innego Chiny. Te dwa kraje zresztą niezbyt się lubią, do czego mają pewne powody, wynikające zwłaszcza z wydarzeń lat trzydziestych i czterdziestych XX wieku.

Poza tym jak wspomniał brencik - zupełnie innym faktem jest produkowanie w Chinach przez znane marki, a czym innym jest kupowanie upadających marek i sprzedawanie częstokroć zwykłego chłamu pod ich nazwą, jak np. wspomniany przeze mnie wcześniej Hammerli.

Canon, czy Nikon produkują swój sprzęt często w zakładach w Wietnamie, czy w Tajlandii. Ale obowiązują tam normy jakości takie jakie narzuci Japoński producent*, a Chińczycy stanowią siłę roboczą. Natomiast inną bajką jest sytuacja kiedy chińczyk kupił jakąś dawną europejską markę która upadła, i wypuszcza swój chłam pod ich nazwą (vide wcześniejsze posty). Nie odnoszę się tu akurat konkretnie do nowej "DIORY" bo nie miałem z nią styczności.

* - chociaż mówią, ze pomiędzy np. Toyotą czy Hondą złożoną w Japonii a złożoną w Anglii nie ma porównania, na korzyść tej pierwszej oczywiście.

Inną sprawą są chińskie podróby :/ i to nie różne Pansaonic, SQNY, naiwa, Sunyo, NOKLA, czy inne - bo tu wiadomo po nazwie i cenie że jest to podróba, ale sytuacje gdzie sprzedawana jest podróbka pod oryginalną nazwą. W polsce pełno jest agregatów prądotwórczych "Honda" które z hondą nie mają nic wspólnego poza napisem. Aluminiowy drut, a agregat "9kW" ma silnik 5,5KM i daje koło 2,5kW mocy elektrycznej. Swego czasu był zalew tych podróbek na allegro.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Nie tylko agregaty - dużo elektronarzędzi i sprzętu ogrodowo-przydomowego również jest tak podrabiane.
Z wierzchu często ciężko odróżnić od "oryginału".
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Transformatory w UPS-ach też nawijają drutem aluminiowym, wszystko po taniosci.
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Tak, ale w oryginalnych agregatach hondy zawsze jest miedź.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

szalony pisze:Natomiast inną bajką jest sytuacja kiedy chińczyk kupił jakąś dawną europejską markę która upadła, i wypuszcza swój chłam pod ich nazwą (vide wcześniejsze posty). Nie odnoszę się tu akurat konkretnie do nowej "DIORY" bo nie miałem z nią styczności.
Jeśli założyć, że Manta to polska firma, to jednak nie całkiem to samo. Ale fakt, nastąpił rebranding (reloging?) urządzenia, oferowanego wcześniej jako "Sigma" (pytanie, czy "operatorem" marki Sigma była również Manta, czy może jakaś inna firma zupełnie nie związana z Polską - urządzenie ma co chwila nowe logo, zlecane przez różne firmy z całego świata).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
wicek
2 posty
2 posty

Post autor: wicek »

Moi drodzy spójrzcie na pewien paradoks, piszemy i piszemy wylewamy pomyje na naszą kochaną Diore a sami tak naprawdę nic nie wiemy. Ktoś jak zwykle puścił plotkę dopisał sam i poszło w eter. Pogrzebałem trochę z ciekawości i co się okazało że żaden chińczyk nie kupił żadnej marki ani żadna manta. Właścicielem jest osoba prywatna:
http://uprp.pl/patentwebaccess/PatentDetails.aspx
Więc nasze dywagacje są nietrafione, sam jestem ciekaw jak to naprawdę jest. Może się okaże że podobnie jak inni producenci mają dobre zamiary i chcą zrobić coś dobrego a my ich ciągle jedziemy. Może to i z jednej strony zaskakujące ale tak sobie pomyślałem teraz zastanawiając się nad tymi wpisami, może ta sigma to jest własnie podróbka Diory która chce zbić kasę dzięki sukcesowi Diory i ja zniszczyć celowo. Szczerze mówiąc czytałem posty ludzi którzy kupili ten sprzęt i naprawdę są zadowoleni. Poczekajmy i zobaczmy jak to będzie dalej. Myślę że moglibyśmy im chociaż trochę pomoc rozgłosie aby mogli zaistnieć w szerszym świecie internetu.
Sprzęt wygląda naprawdę solidnie pilnujmy i szperajmy kolejne info.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

Kupiłem żonie maszynę do szycia, kierowałem się sentymentem-tylko polska, a więc Łucznik.
Model "827 Maja". Ładnie brzmi, tak swojsko.
Dopiero w domu zauważyłem, że na pudełku pisze "wyprodukowane w P.R.C."
Ten świat schodzi na psy.
Poszukuję 1R5T.
wojnest
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: wojnest »

Jasiu pisze:Czołem.

Poszukajcie "ELTRA" na Allegro. Ten sam chiński chłam można znaleźć pod dziesięcioma innymi nazwami.

Pozdrawiam,
Jasiu
Eltra produkuje ciagle w tym samym miejscu od 40 lat.
ODPOWIEDZ