Diora w tesco....wyprodukowana w chinach dla....

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

ximian
250...374 postów
250...374 postów

Diora w tesco....wyprodukowana w chinach dla....

Post autor: ximian »

Witam
Dziś w Tesco napotkałem na wzmacniacz wraz z zestawem kolumn. Szybko jednam radość zniknęła gdy po bliższych oględzinach okazało się iż produkt ten z diory posiada jedynie logo a wyprodukowane jest w chinach dla Manty. Radzę więc uważać bo w tesco można nie tylko kupić mix masła zawierający 0,5% masła czy kiełbasę myśliwską z łososia ale Mantę made in china z logo Diora.
Załączniki
20101004(005).jpg
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia ale widać chyba o co chodzi
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia ale widać chyba o co chodzi
traxman

Re: Diora w tesco....wyprodukowana w chinach dla....

Post autor: traxman »

Jakiś czas temu pojawiła się informacja o wykupieniu znaku towarowego DIORA przez Mantę, szlag mnie trafia jak ktoś na czyimś dorobku chce nieuczciwie nabierać Klientów do KN, wyróbcie sobie pracą, jakością wyrobów itd. Podczas wakacji udało mi się kupić baterie LR6 firmy Telefunken - wyjątkowe dziadostwo, na allegro pełno gramofonów Lenco, wież Sansui, Scott itp. Makabra.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Poszukajcie "ELTRA" na Allegro. Ten sam chiński chłam można znaleźć pod dziesięcioma innymi nazwami.

Pozdrawiam,
Jasiu
Brencik

Post autor: Brencik »

Polak wszystko sprzeda...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Nazwę "Junak" sprzedaliśmy koreańczykom za, nie chcę skłamać, bodajże 5 tysięcy zł.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

W motoryzacji to chleb powszedni. Pod nazwą Junak, Romet, Ogar, Osa już dawno produkują chińskie motorowerki, praktycznie w jednej fabryce. Różni się tylko importer i to on nadaje nazwę. To są te właśnie chińskie skuterki z silnikami na licencji Hondy, co jest oczywiście kłamstwem. Prości ludzie kupują Romety i są przekonani, że kupują polski skuter.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kelly »

Na elektrodzie jest cały wątek nt. reaktywacji Diory. W sumie nic ciekawego z dyskusji nie wynikło, ale można poczytać o sprawcach całego zamieszania.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic341478-0.html
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

traxman pisze:Lenco, wież Sansui, Scott itp.
Zgadza się. To znaki bardzo zacnych firm, produkujących znakomity sprzęt w latach 60., 70. i 80. Potem słuch o tych firmach zaginął, a teraz wracają wykupione przez byle kogo, by produkować byle co i byle gdzie. Od siebie dodam jeszcze: AEG i prawdopodobnie Grundig (nawet lokówki Grundiga są).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

kaem pisze: AEG
No przecież AEG jest nadal, i produkuje m. innymi świetne elektronarzędzia.
Poszukuję 1R5T.
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Takie rzeczy mają już miejsce od dłuższego czasu. Z jakieś 15 lat temu kupiłem walkmana philipsa gdzie oprócz napisu nie było ani jednego elementu philips (układy scalone, eletrolity itp) Z tego co widzę obecnie firma ze znanym logo jest to tylko biuro a jedynie sygnują produkt wyprodukowany gdzieś swoim logo.
traxman

Post autor: traxman »

Akurat Philips podzielił działy elementów elektronicznych na BC Components - produkują elementy bierne i NXP - produkują półprzewodniki (o ile coś się nie zmieniło lub co bardziej prawdopodobne coś pomieszałem). Mam discmana Philipsa, w którym faktycznie nie ma scalaków (a przecież były produkowane z serii SAA) Philipsa, jest natomiast Sanyo/Toshiba...

Philips jest "dziwna" firma (już od czasów międzywojennych), bardzo ciekawa historia, można poczytać w dostępnych publikacjach - jak kiedyś zdobywało się rynek... ale na jakość wyrobów nie miało to większego wpływu
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Również maszyny do szycia "ŁUCZNIK" to chińszczyzna. Wiatrówka "Hämmerli Hunter Force" to w rzeczywistości produkt z Kraju Środka. Kosztuje 600 zł i choć znajduje się na niej logo szwajcarskiej firmy, to ta chińszczyzna nie ma nic wspólnego z "prawdziwymi" Hämmerli - bronią wyczynową kosztującą tyle co pół samochodu. Bowiem Hämmerli należy do Walthera, ten znowu do umarexa, a pod dumnymi markami kryją się produkty Made in China. Podobnie wiatrówki-pistolety noszace wygrawerowany Znak "Walther" prawdopodobnie nigdy nie widziały Niemiec, a z zakładami Karla Walthera produkującymi broń palną nie mają nic wspólnego (poza nazwą). Przykłady można mnożyć.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kilka lat temu gdy na rynku pojawiły się pierwsze tanie chińskie DVD (Manta, Wiwa itp.) w przeciwieństwie do markowych odtwarzaczy obsługujących tylko DVD-Video i VCD ta chińska masówka miała zaimplementowaną obsługę większości popularnych w formacie avi kodeków (divX, Xvid itp.) z możliwością aktualizacji firmware odtwarzacza. Nietrudno więc zgadnąć dlaczego opanowały rynek "dla mas".
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Ostatnio pojawiły się świetlówki Polamp, jednak nie są produkowane w tej samej fabryce, co lampy wysokoprężne.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Nie wiem czy tak ostatnio, mam jakieś kompakty podpisane Polamp, o ich solidności ciężko mi powiedzieć bo dostałem zepsute i z 4-ech zrobiłem 2 sprawne, ale elektronika sprawia dość dobre wrażenie, tylko z jakiegoś powodu mają dość niską częstotliwość pracy i czasami piszczą.
ODPOWIEDZ