Wzmacniacz słuchawkowy OTL na 6N1P

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chudy788
5...9 postów
5...9 postów

Wzmacniacz słuchawkowy OTL na 6N1P

Post autor: chudy788 »

Witam. Chciałbym przedstawić budowę wzmacniacza do słuchawek na lampach 6N1P.

Jestem początkującym w technice lampowej i nie wszystko jeszcze rozumiem, ale myślę że dzięki forum zdołam się czegoś nauczyć (na szkołę niestety nie mam co liczyć :wink: ).
Pomysł jest zaczerpnięty ze strony http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... er_prj.htm.
Jest to układ bez transformatora wyjściowego co jak dla początkującego wydaje się być chyba dobrym pomysłem.
Buduję ten układ z dużej ciekawości (a także jego prostoty :wink: )
Projekt jest daleki od ukończenia ponieważ puki co mam tylko niekompletną obudowę która jest pozostałością po napędzie CD, muszę jeszcze wykonać pojemnik na transformator...ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić?
Nie ma w tym projekcie nic nowego, jednak ja chce się czegoś nauczyć :P .
Jednak mam nadzieje że pozytywnie zaskoczę was napisami na których wykonanie wpadła moja dziewczyna :). Myślę że w tym tygodniu pojawią się wraz z informacją co i jak.
Całość będzie pomalowana na czarno lakierem i zabezpieczona lakierem bezbarwnym.
Chce zastosować tu TS40/24/676 który w moim wypadku daje na wyjściu ok 230V zmiennego. Czy ten transformator będzie odpowiedni?
Co do kosztów...nie zastanawiałem się nad nimi gdyż właściwie wszystko jest z odzysku(jak by ktoś się pytał śruby na przodzie pochodzą z liczarki do pieniędzy :D ), jedynie musiałem dokupić potencjometr na krótkim trzpieniu. Lampy są w cenie około 4 zł szt. także nie są one tak drogie. Gorzej jak wiadomo z transformatorem.
Jak budowa dobiegnie końca umieszczę oczywiście przebiegi z oscyloskopu na wyjściu wzmacniacza.
Tak więc zapraszam do obejrzenia początków powstawania konstrukcji, a myślę że przedstawione zdjęcia pomogą wielu początkującym (o ile nie jestem jedynym na forum :D ).
W przypadku problemów liczę na pomoc kolegów :wink: .
Postaram się na bieżąco aktualizować temat.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jasiu

Re: Wzmacniacz słuchawkowy OTL na 6N1P

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Jakie masz słuchawki?

Pozdrawiam,
Jasiu
chudy788
5...9 postów
5...9 postów

Witam.
Posiadam słuchawki Behringer HPX4000.
Uprzedzając pytanie czytałem o problemach ze współpracą ze słuchawkami o impedancji 32Ohm lub niższej i rozumiem co się z tym wiąże.
No niestety póki co lepszych nie będzie chyba że ktoś z szanownych forumowiczów coś doradzi w tej sprawie :)
Mógłbym przeznaczyć na słuchawki jakieś +/- 200zł...jakieś propozycje?

Pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Ja mam Koss UR40. Jestem bardzo zadowolony. Jakość dźwięku jak dla mnie bardzo dobra, lekkie, wygodne. Jedna uwaga - jak ktoś ma dużą głowę to może mieć problem, bo pałąk nie jest zbyt duży.
Wadą jest krótki kabelek, przedłużacz nieodzowny.
Można je kupić w sklepach internetowych za około 130zł + przesyłka.
Najlepiej idź do sklepu czy marketu gdzie masz możliwość posłuchania różnych słuchawek i sobie wybierz. Ja swoje kupowałem na podstawie opinii internetowych. Trochę loteria, ale udało się.
P.S. Słuchawki są półotwarte, impedancja 60 omów, 98dB/mW
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Propozycja jest prosta - zamiast zmiany słuchawek zrób wzmacniacz na lampach odrobinę lepiej się do tego nadających.
Pozdrawiam,
Jasiu.
chudy788
5...9 postów
5...9 postów

Dobrze że dopiero na takim etapie prac jestem :) .
Co byś polecał?
Widziałem na audiotonie na ECL86, także na stronie HeadWize z zastosowaniem ECC88 i inny projekt z 6N1P.
I szczerze mówiąc nie za bardzo wiem co mam zrobić...a może szukać 6N13S? :D
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Weź pod uwagę, że 6N13S wymaga dużego prądu żarzenia. Jaką wydajność na 6,3V ma ten transformator ?
Ja bym się zastanowił nad 6N6P.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Pewnie też bym zrobił wzmacniacz na 6N6P gdyby nie to, że jestem zakochany w oktalach ze względów czysto estetycznych.
Przy okazji pytanie - czy jest jakiś odpowiednik lub lampa podobna parametrami do 6N6P ale z cokołem oktalowym? Dokładniej podwójna trioda, Pa-max 4-6W, Ik-max 40-50mA.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

sppp pisze: Dokładniej podwójna trioda, Pa-max 4-6W, Ik-max 40-50mA.
Np. 6BL7GT