Stabilizator napięcia zasilającego - przeciwskazania?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Stabilizator napięcia zasilającego - przeciwskazania?
Witam,
Jest takie urządzenie:
http://www.apc.com/products/resource/in ... ku=LE1200I
APC Line-R 1200VA Automatic Voltage Regulator. Jak się domyślam, w środku jest przetwornica a potem na wyjściu jakaś symulacja napięcia przemiennego 230V. Utrzymuje toto podobno 230VAC z tolerancję 10% przy napięciach w gniazdku od 166V do 280V:
http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE ... _R0_EN.pdf
Czy w związku z podejrzeniem, że przebieg napięcia na wyjściu może nie do końca przypominać sinusoidę, są jakieś przeciwwskazania do stosowania tego urządzenia przy zasilaniu urządzeń lampowych? Bo cena jest bardzo zachęcająca (poniżej 300 zł).
Jest takie urządzenie:
http://www.apc.com/products/resource/in ... ku=LE1200I
APC Line-R 1200VA Automatic Voltage Regulator. Jak się domyślam, w środku jest przetwornica a potem na wyjściu jakaś symulacja napięcia przemiennego 230V. Utrzymuje toto podobno 230VAC z tolerancję 10% przy napięciach w gniazdku od 166V do 280V:
http://www.apcmedia.com/salestools/ASTE ... _R0_EN.pdf
Czy w związku z podejrzeniem, że przebieg napięcia na wyjściu może nie do końca przypominać sinusoidę, są jakieś przeciwwskazania do stosowania tego urządzenia przy zasilaniu urządzeń lampowych? Bo cena jest bardzo zachęcająca (poniżej 300 zł).
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
Re: Stabilizator napięcia zasilającego - przeciwskazania?
Raczej nie, o ile nie zadziała zabezpieczenie przeciążeniowe przy włączeniu "zimnego" wzmacniacza.
-
- 3125...6249 postów
"Environmental Compliance RoHS,China RoHS" - ciekawe czym się różni zwykłe RoHS od "czajna" RoHS...
Mój wuj miał z kolei "raszia" stabilizator - do telewizora Rubin, ferrorezonansowy. Właściwie nie wiem po co...
Mój wuj miał z kolei "raszia" stabilizator - do telewizora Rubin, ferrorezonansowy. Właściwie nie wiem po co...
_
-
- 1875...2499 postów
Gdyby to miało dokładność rzędu 1% to może było by warto zainwestować. 10% z 230 to przedział 207-253V, więc stabilizacja raczej żadna.Marvel pisze:Utrzymuje toto podobno 230VAC z tolerancję 10% przy napięciach w gniazdku od 166V do 280V
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 3125...6249 postów
Też prawda, chociaż mam nadzieję, że te 10% to przy obciążeniu bliskim maksymalnego... Oczywiście nie chcę tego instalować w domu, natomiast gitarzyści bardzo narzekają na duże wahania (a właściwie spadki) napięcia w klubach/ pubach czy imprezach plenerowych.KaKa pisze:Marvel pisze:10% z 230 to przedział 207-253V, więc stabilizacja raczej żadna.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
To nie jest stabilizator napięcia, raczej określiłbym to mianem ochrony podnapięciowej i nadnapięciowej.
Gdy napięcie zasilające różni się o +/-10% od 230 urządzenie doregulowuje się do odpowiedniego.
Prawdopodobnie jest to autotrafo z kilkoma odczepami przełączanymi przy osiągnięciu pewnej wartości napięcia.
Jeśli chcesz mieć na wyjściu 230 +/-1% to trzeba zainwestować w UPS w architekturze off-line i to pewnie coś koło 2kVA.
Gdy napięcie zasilające różni się o +/-10% od 230 urządzenie doregulowuje się do odpowiedniego.
Prawdopodobnie jest to autotrafo z kilkoma odczepami przełączanymi przy osiągnięciu pewnej wartości napięcia.
Jeśli chcesz mieć na wyjściu 230 +/-1% to trzeba zainwestować w UPS w architekturze off-line i to pewnie coś koło 2kVA.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 3125...6249 postów
Ale wiesz to na pewno, czy zgadujesz? A jeśli zgadujesz, to na jakiej podstawie? Bo jeśli masz jakieś podstawy, zęby sądzić, że to działa w zakresie +/-10%, to przywiozę to urządzenie do warsztatu i sprawdzę. Natomiast jeśli niepotrzebnie je zabiorę koledze i na darmo zrobię 200km samochodem, to nie będę zbyt szczęśliwy...disaster pisze:To nie jest stabilizator napięcia, raczej określiłbym to mianem ochrony podnapięciowej i nadnapięciowej.

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Dokształciłem się nieco w temacie.
Serwisowałem kiedyś podobne urządzenia (Ale nie APC) stąd moje pierwsze domniemania.
Generalnie jest to regulator, który możesz ustawić na zadane napięcie wyjściowe 220 230 lub 240V.
Jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów zadzwoń na infolinię APC 00 800 491 1 568
Serwisowałem kiedyś podobne urządzenia (Ale nie APC) stąd moje pierwsze domniemania.
Generalnie jest to regulator, który możesz ustawić na zadane napięcie wyjściowe 220 230 lub 240V.
Jeśli chcesz uzyskać więcej szczegółów zadzwoń na infolinię APC 00 800 491 1 568
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Tylko po co taka dokładność? Nominalnie napięcie sieci pracuje na +/-10% i jakoś sprzęty się nie sypią.disaster pisze: Jeśli chcesz mieć na wyjściu 230 +/-1% to trzeba zainwestować w UPS w architekturze off-line i to pewnie coś koło 2kVA.
Najlepiej użyć onlineowego UPSa...
-
- 1875...2499 postów
UPS ma akumulator i przynajmniej jeden transformator na pełną moc oddawaną. Do stabilizacji sieci wystarczy znacznie mniejszy transformator o mocy, którą należy "dodać" przy największym spadku napięcia sieci - była o tym dyskusja, ale nie mogę teraz znaleźć tego wątku. Zdaje się, że jako przykład był podany układ z Re.Brencik pisze:Najlepiej użyć onlineowego UPSa...
Tomek
-
- 3125...6249 postów
Czy chodzi o tę dyskusję?
viewtopic.php?f=8&t=244
Tylko Romekd orzekł, że ten układ nie jest dobry...
Jest też taka wzmianka, tylko nie wiem, czy chodzi o ten sam układ...
viewtopic.php?f=8&t=537
viewtopic.php?f=8&t=244
Tylko Romekd orzekł, że ten układ nie jest dobry...
Jest też taka wzmianka, tylko nie wiem, czy chodzi o ten sam układ...
viewtopic.php?f=8&t=537
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 375...499 postów
Jeśli się nie mylę to UPS-y APC z serii SMART mają taką funkcjonalność, podpinamy się kabelkiem do upsa i ustawiamy wartość napięcia wyjściowego i progi regulacji. Smarta swego czasu można było tanio kupić na allegro bez akumulatora albo "nabyć" z utylizacji.Brencik pisze:Najlepiej użyć onlineowego UPSa...
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
-
- 1875...2499 postów
Z reguły z wyjścia UPS-a wychodzi "modyfikowany" sinus, czyli prostokąt a w najlepszym wypadku trapez. UPS-y z wyjściem sinusoidalnym są znacznie droższe. Czy takie przebiegi nie będą przenikały do toru sygnałowego?
Tomek
-
- 1875...2499 postów
Chinski ROHS jest ostrzejszy w swych zalozeniach co daje wieksze mozliwosci pobocznych dochodow dla urzednikow i inspektorow. Capisci?fugasi pisze:"Environmental Compliance RoHS,China RoHS" - ciekawe czym się różni zwykłe RoHS od "czajna" RoHS...
Aleksander Niemand