Cześć
Pytanie jest skierowane raczej do fizyków- jak działa jarzeniowa pompa jonowo-sorbcyjna? Dokładnie chciałbym wiedzieć, dlaczego silne pole magnetyczne (np. 0,1T) podtrzymuje wyładowanie jarzeniowe. Pytałem już ponad wielu uczonych, ale nikt nie potrafił mi tego wyjaśnić... Może ktoś, kto tu zagląda odpowie mi na to pytanie...
Pozdrawiam Maciej
Jak działa jarzeniowa pompa jonowo-sorpcyjna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Jak działa jarzeniowa pompa jonowo-sorpcyjna
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Re: Jak działa jarzeniowa pompa jonowo-sorpcyjna
Nie dziwię się, że nie potrafili wyjaśnić, bo pole magnetyczne wcale nie podtrzymuje wyładowania. Jest po to, by zwiększyć drogę elektronów i w ten sposób zwiększyć prawdopodobieństwo jonizacji gazu.MaciejMM pisze:Dokładnie chciałbym wiedzieć, dlaczego silne pole magnetyczne (np. 0,1T) podtrzymuje wyładowanie jarzeniowe. Pytałem już ponad wielu uczonych, ale nikt nie potrafił mi tego wyjaśnić...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 100...124 posty
Cześć
Tylko tyle i już?
W efekcie końcowym przyłożone pole magnetyczne podtrzymuje wyładowanie przy niższych ciśnieniach, czy tak napisać nie można?
Pozdrawiam Maciej
Tylko tyle i już?
W efekcie końcowym przyłożone pole magnetyczne podtrzymuje wyładowanie przy niższych ciśnieniach, czy tak napisać nie można?
Pozdrawiam Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Czołem.
* emitowane z katody elektrony są rozpędzane napięciem paru kV
* pole magnetyczne zakrzywia ich tor, by miały jakąś szansę w coś trafić
* wytworzone w zderzeniach jony absorbuje "pochłaniacz" (zwykle tytanowy)
Szczegóły na pewno będą w Groszkowskim.
Pozdrawiam,
Jasiu
A co jeszcze ma być? Wszak zasada działania prosta jak konstrukcja cepa:MaciejMM pisze: Tylko tyle i już?
* emitowane z katody elektrony są rozpędzane napięciem paru kV
* pole magnetyczne zakrzywia ich tor, by miały jakąś szansę w coś trafić
* wytworzone w zderzeniach jony absorbuje "pochłaniacz" (zwykle tytanowy)
Szczegóły na pewno będą w Groszkowskim.
Nie. Droga swobodna jonów jest znacznie większa od wymiarów urządzenia i mówienie o wyładowaniu raczej nie ma sensu.MaciejMM pisze: W efekcie końcowym przyłożone pole magnetyczne podtrzymuje wyładowanie przy niższych ciśnieniach, czy tak napisać nie można?
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 100...124 posty
Cześć
Groszkowski podaje tylko, że pole magnetyczne jest i przedstawia resztę mechanizmu działania jonówki.
Pozdrawiam Maciej
Groszkowski podaje tylko, że pole magnetyczne jest i przedstawia resztę mechanizmu działania jonówki.
Groszkowski i Hałas podają, że jest to wyładowanie jarzeniowe, więc czegoś tu nie rozumiemNie. Droga swobodna jonów jest znacznie większa od wymiarów urządzenia i mówienie o wyładowaniu raczej nie ma sensu

Pozdrawiam Maciej
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Czołem.
). W pompie jonowej praktycznie wszystko przebiega inaczej - może oprócz tego, że elektrony trafiają w atomy, choć ich energia inna, więc skutek też raczej inny (nie wzbudzenie, a jonizacja). Pompa działa przy niskich ciśnieniach - droga swobodna elektronów i wszelkich śmieci jest pewnie liczona co najmniej w kilometrach, a może nawet w tysiącach kilometrów.
Pozdrawiam,
Jasiu
No właśnie. Czego jeszcze oczekujesz?MaciejMM pisze: Groszkowski podaje tylko, że pole magnetyczne jest i przedstawia resztę mechanizmu działania jonówki.
Czego nie rozumiesz? Przedobrzyli. Wyładowanie jarzeniowe to konkretne zjawisko (a raczej ich zestaw) - typowo zachodzi przy ciśnieniach rzędu pojedynczych torów (i towarzyszy mu jarzenie gazu -stąd nazwaMaciejMM pisze: Groszkowski i Hałas podają, że jest to wyładowanie jarzeniowe, więc czegoś tu nie rozumiem![]()

Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 100...124 posty
Cześć
Pozdrawiam Maciej
Oczekiwałem wyjaśnienia, które padło wyżej. We wspomnianej literaturze nie było to podane.No właśnie. Czego jeszcze oczekujesz?
Pozdrawiam Maciej
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl