Znasz parametry cewki L8 z tego schematu?
http://oldradio.pl/foto_schematy/00518_ ... chemat.gif
Na schemacie po prawej strony głowicy UKF.
[edit]
Dobra wiem już - cewka L8 straciła rdzeń - został się proszek, po porządnym przedmuchaniu i wkręceniu rdzenia udało się doregulować do nieźle słyszalnej głośności.
Szukając dalej źródła problemu skupiłem się na filtrze 1-22R - nie wiem kto i po co nad nim się tak znęcał, ale załatwił go nieźle - kubek stracił mocowania do PCB, więc siłą rzeczy został na potencjale nieustalonym i stracił właściwości ekranujące. Po podpięciu kubka do masy odbiór stał się już bardzo głośny.
Problem polega na tym, że po porządnym przylutowaniu go do PCB zaczął smażyć się rezystor R20.
Po wyjęciu tegoż okazało się, że kubek robi zwarcie z cewką L23 filtra.
Połatam to jakoś przy użyciu glutokleju na ciepło no i zacznę poszukiwania 1-22R oraz 3-10A2 bo z nim też ktoś walczył.
[edit2]
Wychodzi na to, że mam pewne talenty jeśli chodzi o obróbkę plastiku. Udało mi się scalić urwane tuleje z podstawkami - trzymają się pewnie. Udało mi się też dorobić mocowania dla kubków (szkoda, że kubki nie są miedziane...). Udało mi się zestroić porządnie gadzinę i chyba zrobiłem to nawet za porządnie, bo teraz przy skręceniu potencjometru do końca, głośnik nie daje rady
Temat zakończony.