Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
177
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 260

Alek

Post autor: Alek »

Metoda wywiązywania siarkowodoru w reakcji wosku z siarką nie jest wcale taka fajna jak ją zachwalają i wcale tak ładnie nie idzie. Liczyłbym na zanieczyszczenie siarkowodoru innymi związkami organicznymi, kto wie czy i nie tiofenem. Pomijam już zupełnie fakt, że kolba po tym procesie byłaby prawie nie do doczyszczenia:/
Zapewniam, że przy strącaniu siarczku nie byłoby widać, kiedy należy zaprzestać nasycania- pęcherzyki H2S mieszałyby cały czas roztwór utrzymując nieprzezroczystą zawiesinę.
_idu

Post autor: _idu »

Alek kojarzę, że kiedyś na studiach na laborce z analizy jakościowej stosowano zamiennik dla siarkowodoru, który już wtedy był zakazany.
Jakiś prosty związek organiczny zawierający siarkę. Reagował z większością kationów analogicznie jak czysty siarkowodór.

Te związek miał dziwny zapach, nie żeby smierdził czy coś tam innego... zapach nieco przypominał zapach palonych łupin od cebuli.
Alek

Zapewne masz na myśli AKT-amid kwasu tiooctowego czy inaczej tioacetamid. Tutaj nie nada się.
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Ten związek to prawdopodobnie AKT - amid kwasu tiooctowego. Dodaję się go do roztworu zawierającego strącany kation i podgrzewa. związek rozkłada się z wydzieleniem H2S, który niejako in sidum reaguje z kationem.
W celu otrzymywania czystego siarczku cynku nie polecam. Produkty uboczne, które normalnie mogą nie przeszkadzać w analizach klasycznych to w tym przypadku może być problem - cząsteczki mogą wykazywać mniejsza lub większą zdolność do adsorbowania się na powierzchni kryształków osadu.

Tak na marginesie to korzystnie jest strącać osady w wyższej temperaturze (na gorąco), sprzyja to tworzeniu się większych kryształów, które są łatwiejsze w sączeniu. Osad taki wykazuje również mniejszą zdolność do okluzji roztworu a wiec jest czyściejszy.
pozdrawiam
Marcus
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Jest jeszcze jeden ale bardzo extremalny sposób na otrzymanie siarczku cynku:
Nalerzy usypać mieszaninę sproszkowanego cynku(do kupienia w sklepach z farbami) i siarki a następnie podpalić.
Otrzymany tą drogą siarczek cynku na pewno będzie zanieczyszczony ale resztę cynku można usunąć kwasem solnym na przykład,a siarka się wypali podczas prażenia.

Gdyby tak znaleźć jakiś rozpuszczalnik ZnS to można by przekrystalizować - ale to już fantazja :?
"Mathematics is the language of nature"
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Siarczek siarczkowi nie równy... inna forma krystaliczna.
pozdrawiam
Marcus
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Dawno się chemią nie bawiłem jak już wspominałem - ale wydaje mi się że ZnS zawsze będzie krystalizował w ten sam sposób.

A z przekrystalizowaniem ZnS to miałem na myśli tylko po to aby go oddzielić od innych zanieczyszczeń.
Alek

Nie przekrystalizujesz-jest nierozpuszczalny w wodzie. Siarczek cynku z cynku i siarki mógłby być nawet dość czysty gdyby użyć siarkę i cynk czysty do analiz i użyć w ilości stechiometrycznej. Prażenie siarczku cynku ma na celu zmianę struktury krystalicznej ze struktury blendy do struktury wurcytu.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Nie miałem na myśli krystalizacji z wody ale z jakiegoś rozpuszczalnika w którym się ZnS rozpuszcza.

No np.krzem można w warunkach domowych krystalizować z roztopionego cynku.
Awatar użytkownika
Leon
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Leon »

A mam takie praktyczne pytanie, bo sam też planuje zrobić lampkę własnej roboty :) Alek, katodą w Twojej lampie jest zwykły żarnik od żarówki? Czytałem gdzieś, że w niektórych lampach były nawęglane. Czy możnaby użyć grafitu do takiego nawęglenia?
Ósmego dnia Bóg stworzył lampy i lampomaniaków :)
Moja strona z opowiadaniami http://narrator.up.pl
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Widzę Alku, że prace idą pełną parą.
A czy przewidujesz naprawę zużytego oczka magicznego tak przygotowanym luminoforem?
Pionier U2
Alek

Nie przewiduję takiej naprawy póki co, gdyż nie wyobrażam sobie potem zamknięcia oczka.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Można by było otworzyć przez rozcięcie po obwodzie u podstawy, a złączyć poprzez natopienie szkła (podobnie jak połączenia na nakładkę), albo wstawić oczko w tuleję szklaną i potem stopić. Może i nie wyglądało by to pięknie, ale spróbować warto by było. Nie wiem czy będzie to możliwe, to tylko takie moje przemyślenia...
Pionier U2
Alek

W tej chwili nie widzę na to szans. To, co wydaje się proste wcale takie w rzeczywistości nie jest. W chwili obecnej największym problemem pozostaje próżnia.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

A wie ktoś może czy można w warunkach domowych zrobić pompę dyfuzyjną?
Może ktoś posiada schemat takiej pompy albo zna adres stron gdzie było by to opisane.