Niezawodność lamp z bieżącej produkcji

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Niezawodność lamp z bieżącej produkcji

Post autor: milionlamp »

Dzień dobry. Chciałem założyć taki wątek ze względu na fakt iż coraz częściej w przypadku naprawy bądź budowy urządzeń lampowych trzeba sięgać po popularne lampy z bieżącej produkcji. Chodzi mi o najczęściej występujące lampy mocy i triody napięciowe typu: EL, ECC itp. Na podstawie własnych doświadczeń mogę stwierdzić że najczęściej spotkałem się z przedwczesnym zużyciem lamp przedwzmacniacza: 12AX7 Electro-Harmonix. Czy ktoś z użytkowników forum miał podobne, lub inne doświadczenia ze współczesnymi lampami?
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Re: Niezawodność lamp z bieżącej produkcji

Post autor: efekt02 »

Niska emisja wcale nie musi być wyznacznikiem "zużycia" 8)
Zobacz watek kolegi MKramera, który miał problemy już z nowymi lampkami viewtopic.php?f=6&t=11594

Problem z dostępnością NOSów mają głównie ci, którzy potrzebują wszystko na już - jeśli ktoś potrafi poczekać np. 1 miesiąc i ma smykałkę do szukania albo grubszy portfel, to na pewno znajdzie niezawodne lampki ze starej produkcji - czy to w PL czy nawet w USA :wink:
pq75
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pq75 »

Mi padła 300B Sovteka, po około roku używania.
Objawiło się to brakiem dźwięku :), a dokładniej lampa nie żarzy.
Nie wiem czy to kwestia "wadliwej" sztuki, czy może mojego błędu. Lampa żarzona była napięciem 5,21, czyli w górnej granicy dopuszczalnej tolerancji. Może to skróciło jej żywot?.
Piotrek.
traxman

Post autor: traxman »

300B ma niewiele połączeń,można sprawdzić co się urwało, czy pękło włókno żarzenia, ale o tym dowiedziałbyś się głośnym łomotem podczas słuchania, no chyba, że pękło przy nagrzewaniu.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Lampy obecnie produkowane są towarem jak każdy inny. Mają służyć nabywcy określony czas, a nie - jak kiedyś – jak najdłużej. Druga rzecz, oszczędza się na materiale, procesie produkcyjnym itd., do tego podejrzewam że produkcja odbywa się na starym, podrasowanym tylko parku maszynowym. Reasumując – są gorsze i tak ma być.
Osobiście nie używam tych „dzisiejszych” lamp, wolę stosować nawet nieco zużyte używki z „epoki”, i tak dłużej pożyją.