Kosmos K86A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Kosmos K86A

Post autor: Vault_Dweller »

Hej, a może takie gniazdo: http://cbelektron.pl/hurtownia/images/85062_.jpg przerobić, obcinając kołnierz osłaniający wtyczkę?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Ja tak właśnie robie - działa bez zarzutu i mieści się pod przełącznikami napięcia sieci w Philipsach (czy Kosmosach - jak u tetrody).
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

tetroda pisze:Przyszedł do mnie Kosmos - i zastanawiam się - włącza się, w głośniku nawet słychać brum, najprawdopodobniej sprawny, ale chassis jest z wierzchu skorodowane, od spodu prawie idealne - cynkować...? Myślę, że nie, ale pokryję to chassis takim preparatem
http://allegro.pl/item1020661256_cynk_a ... zyjna.html
Cynkować. Inaczej tylko opóźnisz przerdzewienie chassis na wylot.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

Wracam do remontu tego radia. Skrzynkę tydzień temu odrobaczałem, jutro druga tura odrobaczania, potem po kolei: żywica, usuwanie lakieru, dokładanie brakującej ścianki z fornirem, żywica, bejcowanie i politurowanie. Chassis nie będzie rozbierane, jednak czyszczę je papierem ściernym i w niektórych miejscach już pokazuje się ładny, czysty metal :) Naprawiłem też sznur głośnikowy, już nie ma zwarć. W obudowę starego elektrolitu zapakowałem nowy, po wyczyszczeniu chassis zamontuję.

24 VIII

22:36
Już duża część powierzchni jest czysta.
Obraz 101i.jpg
23:32
Na dzisiaj kończę.

25 VIII

22:56
Już 3/4 chassis wyczyszczone! Na dzisiaj kończę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Od tak mniej - więcej tygodnia kolejny powrót do remontu tego odbiornika, zwieńczony dzisiejszym (17 września) cynkowaniem. Przy okazji pokrywania chassis cynkiem zauważyłem jeden zimny lut, poprawiłem od razu. Zamontowałem też oryginalne elektrolity (udało mi się je zdobyć), jutro zacznę remont elektroniki. Przy okazji zrobiłem skan skali, chętnym mogę przesłać, ale plik .bmp waży 165MB (1200 dpi).

Ślady cynku na miejscach gdzie nie powinno go być będą dzisiaj usunięte.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę

Pozdrawiam!
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Witam ,
Z tymi zdjęciami z " cynkowania " to chyba raczej nie za bardzo jest się czym chwalić , chyba ze to etap przejściowy ?
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Przejściowy, teraz cynk w miejscach, w których nie ma go być został już starty i możliwe, ze będę kładł jeszcze drugą, tym razem błyszczącą - srebrną warstwę. No i oczywiście trzeba będzie jeszcze ocynkować to koło. Przednia część chassis też już ocynkowana. Płytka z przełącznikiem napięć najpewniej na jakiś czas tak zostanie, do czasu gdy znajdę nity, bo ją trzeba będzie niestety rozmontować.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Chassis przyszło już naprawione od kolegi Marcina K., za co mu bardzo dziękuję :)
Tymczasem wziąłem się za skrzynkę. Jak zaczynałem to wyglądała tak
100_5816.JPG
A teraz, po zdjęciu powłok chemicznie i ścieraniu ręcznie papierem ściernym wygląda tak
100_5844.JPG
100_5845.JPG
Na dziś to tyle, jutro kontynuuję. A swoją drogą bardzo ładnie zachował się pod tą czarną farbą fornir. Ciekawe czemu ktoś je tak pomalował...?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

tetroda pisze:Chassis przyszło już naprawione od kolegi Marcina K., za co mu bardzo dziękuję :)
Tymczasem wziąłem się za skrzynkę. Jak zaczynałem to wyglądała tak
100_5816.JPG
A teraz, po zdjęciu powłok chemicznie i ścieraniu ręcznie papierem ściernym wygląda tak
100_5844.JPG
100_5845.JPG
Na dziś to tyle, jutro kontynuuję. A swoją drogą bardzo ładnie zachował się pod tą czarną farbą fornir. Ciekawe czemu ktoś je tak pomalował...?
Czym będziesz robił skrzynkę??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Zagore, zastanawiam się jeszcze, z jednej strony kusi mnie politura, a z drugiej jeszcze nigdy niczego nie politurowałem, zobaczymy jeszcze... Jak na razie to trzeba będzie dołożyć brakującą ściankę i fornirować ją.

Pozdrawiam!
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jurek968 »

tetroda pisze:Przejściowy, teraz cynk w miejscach, w których nie ma go być został już starty i możliwe, ze będę kładł jeszcze drugą, tym razem błyszczącą - srebrną warstwę. No i oczywiście trzeba będzie jeszcze ocynkować to koło. Przednia część chassis też już ocynkowana. Płytka z przełącznikiem napięć najpewniej na jakiś czas tak zostanie, do czasu gdy znajdę nity, bo ją trzeba będzie niestety rozmontować.

Można było odkręcic eliminator ,mechnizm kondensatora oczyścić przewdy lampy na siatkę ,trafo ,teraz brud będzie się sypał na to co już zrobione :idea:

Namawiam na politure ,jedynym pytaniem jest czy dysponujesz czasem......fajna zabawa jeśli ,dysponujesz tym ostatnim.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Jurek, no jak jest, tak już jest, grunt, że teraz stoi w ciepłym pokoju, i na pewno korodowało nie będzie. W chwili cynkowania właściwie prawie całkowicie pozbawione było rdzy.

Natomiast co do politury, to czas mam, tylko szukam jeszcze oleju do politury i pyłu pumeksowego, szukałem w mieście, nie znalazłem, jeszcze przejdę się do sklepów dla plastyków (w kilku już byłem i mam szelak i rozpuszczalnik do szelaku).

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

tetroda pisze:Jurek, no jak jest, tak już jest, grunt, że teraz stoi w ciepłym pokoju, i na pewno korodowało nie będzie. W chwili cynkowania właściwie prawie całkowicie pozbawione było rdzy.

Natomiast co do politury, to czas mam, tylko szukam jeszcze oleju do politury i pyłu pumeksowego, szukałem w mieście, nie znalazłem, jeszcze przejdę się do sklepów dla plastyków (w kilku już byłem i mam szelak i rozpuszczalnik do szelaku).
Pumeks i olej kupisz tutaj:

http://www.reno-art.pl/index.php?cPath= ... =1a&page=2

Kup też mleczko do politury - przyda się do wypolerowania i ewentualnego usunięcia wosku.

Jakiej barwy kupiłeś szelak?
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Natomiast co do politury, to czas mam, tylko szukam jeszcze oleju do politury i pyłu pumeksowego, szukałem w mieście, nie znalazłem, jeszcze przejdę się do sklepów dla plastyków (w kilku już byłem i mam szelak i rozpuszczalnik do szelaku).[/quote]

Czy w Bydgoszczy nie ma sklepu dla stolarzy??
Na pewno kupisz w Castoramie.Sam tam widziałem,tyle że w Krakowie.
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Byłem też w Castoramie, i mam takie rzeczy (wszystkie):

1. Szelak Indyjski Lemon
2. Rozpuszczalnik do szelaku 99,9%
3. Starwax - Pumeks w proszku
4. Starwax - Wosk Antiquaire na wosku pszczelim i terpentynie Orzech
5. Liberon - Podkład Ochronny do Mebli - zabezpiecza przed zaplamieniem, impregnuje i chroni drewno. Stosować przed woskowaniem mebli.
6. Liberon - Patyna do drewna
7. Starwax - Coton a Mecher Antiquaire - bawełna do tamponów / gałganków do politurowania
8. Mako - Wełna stalowa 00

Czy coś jeszcze jest mi potrzebne? (Co?)

Pozdrawiam!