Bramka szumów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Ghost
- 625...1249 postów

Bramka szumów
Witam. Podczas testowania mojego wzmacniacza doszedłem do wniosku iż przydałaby się w nim jakaś bramka szumów. I się teraz zastanawiam jaką zamontować. Pierwszą opcją jest ten układ http://sklep.avt.pl/p/pl/48307/gitarowa ... ntazu.html, z tym że spotkałem się z opiniami jakoby nie działał on tak jak należy. Druga opcja to zastosowanie jakiejś sprawdzonej bramki z jakiegoś wzmacniacza hi-gainowego który ma takową zaimplementowaną. Którą opcję byście polecili ? A może macie jakiś własny układ tego typu który by się sprawdził ?
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

-
Ghost
- 625...1249 postów

Re: Bramka szumów
Ok zdecydowałem się na zastosowanie układu z załącznika. Mam tylko jedno pytanie czy bramka tego typu może być umieszczona jedynie w takim miejscu jak na schemacie tzn na wejściu sekcji preampu, czy też moge ją dać dopiero np po 3, 4 stopniu lub po korektorze ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

A czytałeś artykuł Toma czy tylko oglądałeś obrazki?
To zaledwie połowa układu antyszumowego, samo sterowanie bez elementów wykonawczych.
To zaledwie połowa układu antyszumowego, samo sterowanie bez elementów wykonawczych.
Stop kultowi Burego, Łupaszki i innych zbrodniarzy z NSZ
-
jethrotull
- 3125...6249 postów

Konkretnie mi to wygląda na detektor obwiedni
to ma współpracować z tym, co Ci pokazałem na stronie Toma.
-
Ghost
- 625...1249 postów

Tak czytałem może nieprecyzyjnie zadałem pytanie. Wiem że układ anty szumowy składa się z dwóch części i część wykonawczą mogę upchnąć praktycznie w dowolnym miejscu preampu. Chodzi mi właśnie o to sterowanie czy ono może być tylko przed układem preampu czy może byc i gdzieś na końcu razem z czescia wykonawcza ?
-
PzP
- 250...374 postów

Układ sterujący najlepiej na początku. A dlaczego - zostawiam do przemyślenia.
W moim bizonie tak zrobiłem, z tym, że część wyciszającą w postaci opto-feta H11Fx wstawiłem tuż przed układem "Send" pętli efektów. Tym samym nie ucina powtórzeń echa, które jest w pętli FX.
Hula wyśmienicie i praktycznie niezależnie od kanału i ustawionego Gain nie muszę regulować progu zadziałania bramki.
W moim bizonie tak zrobiłem, z tym, że część wyciszającą w postaci opto-feta H11Fx wstawiłem tuż przed układem "Send" pętli efektów. Tym samym nie ucina powtórzeń echa, które jest w pętli FX.
Hula wyśmienicie i praktycznie niezależnie od kanału i ustawionego Gain nie muszę regulować progu zadziałania bramki.
-
Ghost
- 625...1249 postów

O ile wszystko dobrze zrozumiałem to musze zmontować to tak jak na załączonym schemacie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
PzP
- 250...374 postów

Pewne będziesz musiał zwiększyć ilość diod. Chodzi o to, że amplituda szumów własnych przedwzmacniacza po drugim stopniu i _przed_ potencjometrem Gain jest stała i jeszcze na tyle niska, że do jej zablokowania wystarczą dwie diody szeregowo (2x0.6V).
Umieszczając ów "wycinacz" między wyjściem korektora barwy a pot. Master nie dość, że amplituda szumów będzie wyższa to jeszcze w zależności od ustawienia gałek może być zupełnie różna. Ustawisz próg bramki, potem dodasz trochę Treble i już może nie działać.
Umieszczając ów "wycinacz" między wyjściem korektora barwy a pot. Master nie dość, że amplituda szumów będzie wyższa to jeszcze w zależności od ustawienia gałek może być zupełnie różna. Ustawisz próg bramki, potem dodasz trochę Treble i już może nie działać.