A nie jesteś w stanie zaznaczyć to na schemacie? Który to ten "drugi" filtr? To co piszesz, to jakić babol w takim razie jest. Ten rezystor ma zasilać lampę.jarecki_1966 pisze:Podstawkę oglądałem lampy EBF89. Ten rezystor jest podłączony do filtra z jednej stronty i poprzez kondensator też do drugiego filtra , zaznaczę to na zdjęciu.Nie są ponumerowane. Do tych wyprowadzeń , nie sa podłączone przewody z EBF89.
Saba MEERSBURG Automatic 7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Saba MEERSBURG Automatic 7
Sorki. Momento, ale coś Ty tam oznaczył? Zasilanie filtru puszczas przez kondensator szeregowo? To rezystor wpiąłeś równolegle i dlatego się sypie.
-
- 500...624 posty
Tak było zamontowane, niedawno je zakupiłem i nic nie robiLem,to jest złe połączenie?
*może pomożesz jak to powinno być podłączone?bylbym niezmiernie wdzięczny.
*może pomożesz jak to powinno być podłączone?bylbym niezmiernie wdzięczny.
Tak.jarecki_1966 pisze:Tak było zamontowane, niedawno je zakupiłem i nic nie robiLem,to jest złe połączenie?
Ma być:
- na tym rezystorze od strony kondensatora C50=5n napięcie ok. 230V i ma mieć połączenie z elektrolitem C88=32u
- na tym rezystorze od strony kondensatora C49=10n ma być ok. 220V, a połączony ma być z tym kondensatorem i z filtrem, a kondensator (druga noga) do masy.
- rezystor nie może być wpięty między plus zasilania a masę!
-mierząc rezystancję między masą a połączeniem R23 i C49 ma być bardzo duża wartość.
A czy będzie to połączone do prawidłowej nogi filtru (jeżeli nie są opisane), to tego teraz nie powiem, gdzyż trzeba by przedzwonić filtr, lub ściągnąć osłonę.
-
- 500...624 posty
Dzięki, ale czy można troche bardziej obrazowo, kondensator druga noga do masy podłączyłem. Problem z pozostała i rezystorem. Przepraszam , ale nie mam zbytniej wprawy , może cos na zdjęciu zaznaczyć..
Obrazków nie będzie.

Masz kondensator C50=5n. Jedna jego noga ma być połączona z masą. Na drugiej ma być ok. 230V. Tą nogę łączysz z rezystorem R23=3k. Druga noga rezystora R23=3k ma być połączona z pierwszą nogą kondensatora C49=10n ( na jakiejś blaszce na łączówce-jak jest coś wolnego, lub w powietrzu) i z nogą nr4 filtru. Druga noga kondensatora C23=10n ma być połączona z masą.
I to wsio.

Masz kondensator C50=5n. Jedna jego noga ma być połączona z masą. Na drugiej ma być ok. 230V. Tą nogę łączysz z rezystorem R23=3k. Druga noga rezystora R23=3k ma być połączona z pierwszą nogą kondensatora C49=10n ( na jakiejś blaszce na łączówce-jak jest coś wolnego, lub w powietrzu) i z nogą nr4 filtru. Druga noga kondensatora C23=10n ma być połączona z masą.
I to wsio.
-
- 1250...1874 posty
A taki nie wystarczy ?
Dodam tylko, że to są jedynie moje przypuszczenia ze względu na to, że zdjęcia są niestety dwuwymiarowe, więc zalecałbym ze 3 razy dokładnie wszystko przemyśleć, przejrzeć i nie sugerować się samymi obrazkami.
Dodam tylko, że to są jedynie moje przypuszczenia ze względu na to, że zdjęcia są niestety dwuwymiarowe, więc zalecałbym ze 3 razy dokładnie wszystko przemyśleć, przejrzeć i nie sugerować się samymi obrazkami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
Tak, wiem , będę myślał . Jeśli nie nadużywam już i tak dobrej woli Kolegów to czy nie można zaznaczyć na moim zdjęciu(zamieszczam) tamto było Janusza, tak byłoby łatwiej do przemyśleń, jeśli to możliwe to prosiłbym.
* Po przemyśleniu, kondensator 5n (zasilanie)łączę z jedną noga rezystora (to ten poczerniały ) i pierwszą noga kondensatora 10 n(ten biały 630V) i razem do filtra 4 , druga noga 10 n do masy (jest pod tym szarym rezystorem) czy dobrze myślę ? to gdzie popełniłem błąd w tym połączeniu na zdjęciu?
* Po przemyśleniu, kondensator 5n (zasilanie)łączę z jedną noga rezystora (to ten poczerniały ) i pierwszą noga kondensatora 10 n(ten biały 630V) i razem do filtra 4 , druga noga 10 n do masy (jest pod tym szarym rezystorem) czy dobrze myślę ? to gdzie popełniłem błąd w tym połączeniu na zdjęciu?
-
- 1250...1874 posty
Nic nie łącz czasami według tych rysunków wyżej, bo prawdopodobnie jest tam błąd.
Uzupełnij info według opisu niżej, jeśli możesz zorientuj podstawkę lampy na zdjęciu albo zaznacz w którym miejscu jest pod spodem ta przerwa między pinami, ewentualnie zaznacz pierwszy i ostatni pin.
Uzupełnij info według opisu niżej, jeśli możesz zorientuj podstawkę lampy na zdjęciu albo zaznacz w którym miejscu jest pod spodem ta przerwa między pinami, ewentualnie zaznacz pierwszy i ostatni pin.
-
- 500...624 posty
OK, jutro porobię dokładne zdjęcia i podam wszystko według opisu.
-
- 1250...1874 posty
Ze wszystkich fotek które tu wkleiłeś i porównania ich z fotkami kolegi zagore1 wnioskuję, że prawdopodobnie połączenia miałeś jednak dobre. Jak będziesz robił zdjęcia, zrób też pod kątem żeby było widać to co jest zasłonięte z góry.
Ostatnio zmieniony czw, 16 września 2010, 22:17 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
I czy ten czarny przewód z opisu (teoretycznie 6 noga filtru) nie styka do masy pod czeronym kondensatorem?
Pierwsza noga jest oznaczona czerwonym paskiem, po prawej, to i pasuje z trecią nogą,która jest wykorzystana zewnętrznie, a druga jest wewnętrznie.Furman Zenobiusz pisze: Dziwi mnie tylko numeracja nóżek filtru
Potwierdzam, że połączenie chyba było dobre. Trochę zmyliły mni słabe zdjęcia.

-
- 1250...1874 posty
Skasowałem to co wyżej napisałem o filtrze, żeby nie wprowadzić kogoś w błąd.
Schemat mi się przesunął trochę w lewo i patrzyłem nie na ten filtr co potrzeba.
Myślę, że więcej fotek na razie nie potrzeba. Należy obejrzeć czarny przewód który idzie od 6 nóżki do anody. Sprawdzić
1) - co to wystaje z 4-tej nogi ? Oprócz rezystora i kondensatora 10n nic więcej nie powinno się tam znaleźć. Może wystaje kawałek nogi i dotyka dalej do masy ?
2) - Co to za drucik ? Noga kondensatora 5p ? Nie dotyka czasami masy ?
Jeśli to nie 1) i 2) proponuję czarny kabel z 6-tej nóżki odlutować, razem z kondensatorem 5p jeśli też jest tam przylutowany. Zmierzyć rezystancję nóżki 6 do masy, rezystancję czarnego kabla oraz kondensatora 5p do masy.
Schemat mi się przesunął trochę w lewo i patrzyłem nie na ten filtr co potrzeba.
Myślę, że więcej fotek na razie nie potrzeba. Należy obejrzeć czarny przewód który idzie od 6 nóżki do anody. Sprawdzić
1) - co to wystaje z 4-tej nogi ? Oprócz rezystora i kondensatora 10n nic więcej nie powinno się tam znaleźć. Może wystaje kawałek nogi i dotyka dalej do masy ?
2) - Co to za drucik ? Noga kondensatora 5p ? Nie dotyka czasami masy ?
Jeśli to nie 1) i 2) proponuję czarny kabel z 6-tej nóżki odlutować, razem z kondensatorem 5p jeśli też jest tam przylutowany. Zmierzyć rezystancję nóżki 6 do masy, rezystancję czarnego kabla oraz kondensatora 5p do masy.
-
- 500...624 posty
Witam. Z 4 nogi nic nie wystaje, to rysa.Czarny(ciemnoniebieski) nie dotyka do masy. Odlutowałem go od podstawki. Rezystancja nóżki 6 do masy -nieskończoność, przewodu do masy 0, kondensatora(nie ma on oznaczenia 5 p tylko 10/10ten podłączony do nóżki z przewodem) do masy -nieskończoność wszystko (na zakresie x100K) kondensatora 5p podłączonego do filtra do masy 0.
Lepsze zdjęcia podstawki.
Lepsze zdjęcia podstawki.
Ostatnio zmieniony pt, 17 września 2010, 10:46 przez jarecki_1966, łącznie zmieniany 2 razy.