Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Witam
Przymierzam się do budowy zestawu j.w nagłówku tematu, posiadam transformator sieciowy o parametrach:
Moc: 200W
wtórne: 240V/0,4A
żarzenie: 6.3V/5A
dodatkowo: 15V-0-15V/1A ( do wykorzystania na przyszłość bramka szumów + pętla efektów + sim cab )
Oczywiście wszystkie napięcia pod obciążeniem.
Transformator kupiony jakiś czas temu od Pana Ogonowskiego.
W związku z powyższym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada wiedzę na temat
przedziału napięć jaki można zastosować dla tego typu preampu ( min - max.)
Zanim zacznę brnąć dalej chciałbym wiedzieć czy transformator o podanych parametrach podoła tym założeniom.
Proszę o poradę ponieważ biorę pod uwagę sprzedaż i kupno nowego transformatora tylko zanim to nastąpi chciałbym się
upewnić co do słusznej decyzji. To zawsze kosztuje.
Pozdrawiam
Krzysiek
Przymierzam się do budowy zestawu j.w nagłówku tematu, posiadam transformator sieciowy o parametrach:
Moc: 200W
wtórne: 240V/0,4A
żarzenie: 6.3V/5A
dodatkowo: 15V-0-15V/1A ( do wykorzystania na przyszłość bramka szumów + pętla efektów + sim cab )
Oczywiście wszystkie napięcia pod obciążeniem.
Transformator kupiony jakiś czas temu od Pana Ogonowskiego.
W związku z powyższym mam pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada wiedzę na temat
przedziału napięć jaki można zastosować dla tego typu preampu ( min - max.)
Zanim zacznę brnąć dalej chciałbym wiedzieć czy transformator o podanych parametrach podoła tym założeniom.
Proszę o poradę ponieważ biorę pod uwagę sprzedaż i kupno nowego transformatora tylko zanim to nastąpi chciałbym się
upewnić co do słusznej decyzji. To zawsze kosztuje.
Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony czw, 9 września 2010, 22:58 przez kristof-72, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Re: Preamp Slo100 + PP 2 x el84
Trafo jest idealne do wzmacniacza PP na EL84. Natomiast niekoniecznie do SLO100. Zazwyczaj końcówka mocy jest zasilana wyższym napięciem niż preamp. W tym przypadku powinno być odwrotnie, bo oryginalne SLO100 ma wyższe napięcia na preampie niż są to w stanie znieść lampy EL84. Ja z kolei robiłem preamp SLO z końcówką SE z Ua 260VDC i z tego zasilałem preamp i użytkownicy są zadowoleni, więc na pewno działać będzie. Natomiast nie będzie to "prawdziwe" SLO.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 125...249 postów
Zdaję sobie sprawę Marvel że będę musiał iść na jakiś kompromis. Nie chciałbym za bardzo się rozstawiać z moim transformatorem ponieważ nie był tani
. Jeżeli trzeba będzie biorę nawet tą ewentualność to pod uwagę. Sprzęt do grania tylko w domu także nie wiem czy PP na 2 x el84 nie będzie lekkim przegięciem. Sąsiedzi to same staruszki w mocherowych beretach.
Brałem nawet pod uwagę wersję dwu kanałową klasyczny fender na 2 stopniach plus twojego atomic-a i to posadzić na 5 watach plus pęta efektów i do cięższego grania dopalić kostką.
Pozdrawiam
Krzysiek
Posty scalono.

Brałem nawet pod uwagę wersję dwu kanałową klasyczny fender na 2 stopniach plus twojego atomic-a i to posadzić na 5 watach plus pęta efektów i do cięższego grania dopalić kostką.
Pozdrawiam
Krzysiek
Posty scalono.
-
- 3125...6249 postów
No tak, tylko na jaki transformator zamienisz? Bo ja nie wiem sam za bardzo...kristof-72 pisze:Nie chciałbym za bardzo się rozstawiać z moim transformatorem ponieważ nie był tani. Jeżeli trzeba będzie biorę nawet tą ewentualność to pod uwagę.

Cóż, możliwości jest co najmniej milion...kristof-72 pisze:twojego atomic-a i to posadzić na 5 watach plus pęta efektów i do cięższego grania dopalić kostką.

Sam właśnie próbuję się na coś nowego zdecydować i nie potrafię...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 125...249 postów
Paczkę już zrobiłem 2 x 12" na głośniczkach eminence 35W/8ohm. Paczka wzorowana na wymiarach Mesy Road Star.
Na dzień dzisiejszy zasila to wzmak Behringer GMX 110 i tak jest za duży hałas.
Na dzień dzisiejszy zasila to wzmak Behringer GMX 110 i tak jest za duży hałas.
-
- 125...249 postów
Biorę także pod uwagę konstrukcję preampu AZG rzekomego clona ENGL 350 zasilanego napięciem 300V pod końcówkę osadzoną na PP 2 x EL84. Nie za bardzo jednak chce mi się wierzyć w te 300V ponieważ widziałem różne projekty tego preampu w których napięcia na poszczególnych stopniach preampu oscylowały w granicach około 400 v. I też to będzie ENGL który nie będzie gadał jak prawdziwy ENGL.
A musi grać jak prawdziwe SLO/ENGL/ITP? Ma grać dobrze ale to według mnie. Ja nie mam parcia na to aby grało tak samo. Ja uwielbiam preamp modowanej DR czyli tomowego hellstone'a zasilanego z niższych napięć.
Proszę nie pisać posta pod postem w krótkich odstępach czasu. Proszę korzystać z funkcji "edytuj".
Posty scalono.
R.
A musi grać jak prawdziwe SLO/ENGL/ITP? Ma grać dobrze ale to według mnie. Ja nie mam parcia na to aby grało tak samo. Ja uwielbiam preamp modowanej DR czyli tomowego hellstone'a zasilanego z niższych napięć.
Proszę nie pisać posta pod postem w krótkich odstępach czasu. Proszę korzystać z funkcji "edytuj".
Posty scalono.
R.
-
- 9375...12499 postów
-
- 3125...6249 postów
Tak samo i tak nie będzie grało, nawet jakbyś preamp zasilał dokładnie tym samym napięciem co w oryginale.
Na marginesie: to trafo sieciowe jest tak ze 2-3x za wielkie.
I, odpowiadając na Twoje pytanie: tak 2xEL84 do grania w domu to jest przegięcie i to znaczne.
Na marginesie: to trafo sieciowe jest tak ze 2-3x za wielkie.
I, odpowiadając na Twoje pytanie: tak 2xEL84 do grania w domu to jest przegięcie i to znaczne.
-
- 1875...2499 postów
+1
Transformator sieciowy 200VA chyba jednak jest male co nieco za duzy jak na PP 2xEL84.
60-70VA wystarczy z nadmiarem.
Transformator sieciowy 200VA chyba jednak jest male co nieco za duzy jak na PP 2xEL84.
60-70VA wystarczy z nadmiarem.
Aleksander Niemand
-
- 125...249 postów
Przepraszam za przestój ale mam także nawał innej pracy. Mój transformator 200W jednak sobie odpuszczę przerost formy nad treścią . PP 2xEL84 to też lekka przegina do grania w domu. Po wskazówkach otrzymanych od Was co do końcówki już jestem "prawie" pewien że będzie to końcówka na jednej lampie (dostępne pentody w moich zasobach to ecl82, ecl86, el84) + Usz żeby jeszcze troszku zejść na mocy. Jednak muszę się przyznać że po ponownym przeczytaniu strony Toma kołacze mi się po głowie końcówka PP 2 x EL84 + autennator , Tom zamieścił parę przykładów na swojej stronie, czy zastosował kiedyś ktoś z Was taki przypadek w swojej praktyce i z jakim skutkiem ?. Dość sporym dylematem w dalszym ciągu zostaje trafo sieciowe. Znalazłem u siebie dwa inne transformatory z odzysku jeden to TS40/29/676 oraz drugi nieznanego pochodzenia ( model dosłownie w tego słowa znaczenia śmietnikowy ) na blachach EI84 kolumna środkowa szersza od zamieszczonego TS40 o jakieś 15mm. Niestety nie znam tego modelu, może ktoś z Was zna model tego transformatora lub posiada wiedzę z jakiego ustrojstwa pochodzi. Przyznam się szczerze że jeszcze go nie pomierzyłem. Chciałbym także nadmienić że po przeczytaniu waszych odpowiedzi chciałbym wykorzystać optymalnie posiadane zasoby biorąc pod uwagę zasilanie układów lampowych. Biorę pod uwagę także zakup nowego transformatora u Pana Ogonowskiego pod konkretny setting. Jak pisałem wcześniej SLO100 lub ENGL plus mało watowa końcówka mocy. I tutaj niestety też bym potrzebował pomocy. Stosując się do wypowiedzi Painlusta nie musi grać jak SLO100 lub ENGL ma grać dobrze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
To może być trafo od odbiornika w rodzaju Tatry. Ja użyłem do mojego PP bodajże TS40/13 (piszę z pamięci) miało ono rdzeń grubszy od TS40/29 i tylko trochę cieńszy od TS50. Tylko, że mój PP był na 6P1P a nie na EL84. Moje mniej żarzenia brały, ale spróbować można.
-
- 3125...6249 postów
USZ nie zmniejszy Ci mocy tylko pogorszy czułość wzmacniacza (i skaszani brzmienie).kristof-72 pisze:Usz żeby jeszcze troszku zejść na mocy.
-
- 125...249 postów
Wiem że na brzmienie wzmacniacza gitarowego nie tylko ma wpływ sam preamp, ale końcówka mocy także. Jednak gdyby założyć że końcówka mocy + USZ zmieści się w granicach 2 -2.5 wata mocy dla której tg2 przenosi bez zniekształceń czy miało by to tak radykalny wpływ na brzmienie ? Biorąc oczywiście w tym przypadku pod uwagę końcówkę 5wat która posiada niedopasowane trafo pod względem mocy której i tak nie wykręcę w domu na full bo będzie za głośno?. Które rozwiązanie będzie lepsze pod względem brzmienia wzmacniacza.?
-
- 9375...12499 postów
nie rozpoznasz nausznie różnicy pomiędzy 5W, a 2,5W.
-
- 3125...6249 postów
Myślę, że Jethrotullowi chodziło o bardziej o typowy wzmacniacz gitarowy, w którym brzmienie jest kreowane również przez odpowiednio duże zniekształcenia w końcówce. W tym konkretnym przypadku, gdzie "100%" brzmienia pochodzi z cyfrowej symulacji, w miarę przezroczysta końcówka z USZ o mocy ok. 2W tego cyfrowego brzmienia nie zepsuje. Fakt, że też nie poprawi.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com