Jak zastąpić preszpanowe karkasy anteną ferrytową?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak zastąpić preszpanowe karkasy anteną ferrytową?

Post autor: Atlantis »

Przymierzam się do budowy tego odbiornika rwakcyjnego, którego opis pojawił się w "Młodym Techniku" ponad pół wieku temu. Mam właściwie wszystkie elementy (w tej chwili brakuje mi jedynie transformatora głośnikowego). Zastanawiam się nad innym rozwinięciem kwestii cewek - może by tak użyć pręta ferrytowego zamiast preszpanowych rurek? W takim wypadku jak waszym zdaniem powinienem je nawinąć? Zastosować taką samą filozofię (poszczególne uzwojenia połączone ze sobą szeregowo, a w miejscach połączeń zwierane do masy przełącznikami) czy może zrobić to inaczej (np. trzy zespoły cewek, których końcówki z jednej strony połączone byłyby z masą, z drugiej za pomocą przełącznika z trzema sekcjami z anteną, siatką pierwszej lampy oraz reakcją)? Próby można by zacząć z jedną cewką na fale długie, potem dodawać kolejne.

Mam dysponuje paroma rdzeniami ferrytowymi o średnicy od jakichś 6mm do kilkunastu mm. Najkrótsze będą miały jakieś 5 cm, najdłuższe około 15-20 cm. Co do drutu to jest szpulka 0,15mm (chyba nada się do cewek średnio i krótkofalowych?) a poza tym trochę 0,25mm, 0,3mm oraz 0,4 mm.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Jak zastąpić preszpanowe karkasy anteną ferrytową?

Post autor: Marcin K. »

Cześć! Oczywiście że możesz zastosować antenę ferrytową jednak licz się z tym że dane nawojowe cewek ulegną zmianie. Poszukaj tematu i reakcyjniaku na EF80 i ECL82 pomysłu Macieja_333 (w moim wykonaniu EF80 i PCL86) lub odbiorniku na PFL200 mojego pomysłu i tam znajdziesz dane nawojowe cewki antenowej, siatkowej i reakcyjnej. Uruchomienie nie bedzie trudne ale też do najłatwiejszych nie będzie należało z uwagi na musowe kombinowanie z uzwojeniami tak aby radio nie wzbudzało się niepotrzebnie a głośność była największy przy najczystszym odbiorze. Zależy, może być tak że cewka reakcyjna będzie po środku reszty cewek albo całkowicie na końcu rdzenia.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Atlantis
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak zastąpić preszpanowe karkasy anteną ferrytową?

Post autor: Atlantis »

Mam jeszcze jedno pytanie.
Jak powinienem zmodyfikować antenę ferrytową z tego projektu aby radio odbierało stacje pracujące na falach długich? Przeprowadzałem już pewne eksperymenty z tym układem przy zastosowaniu cewek z oryginalnego opisu. Odbiór zagranicznych stacji średniofalowych był jednak dosyć słaby, nawet po podłączeniu anteny KDWZO. Program I PR będzie na pewno o wiele łatwiej złapać.
Raz wykonaną antenę ferrytową będę mógł potem zastosować w podobnym radiu lampowym?