Uziemienie chassis i dostępnych części metalowych

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Uziemienie chassis i dostępnych części metalowych

Post autor: Wojtek »

Zabieram się do składania wzmacniacza gitarowego Atom 5W w oparciu o pcb i chassis Marvela. Nawiasem mówiąc pięknie wykonane :).
Mam kilka wątpliwości montażowych. Chassis jest pięknie pomalowane również od wewnątrz, co powoduje izolację przykręcanych elementów od chassis, a jednocześnie wcale izolacją nie jest gdyż można przykręcając element przebić warstwę lakieru. Wzmacniacz jest z założenia w I klasie izolacji. Co do połączenia zacisku uziemiającego złącza sieciowego z chassis to nie mam żadnych rozterek po prostu usuwam od wewnętrznej strony chassis w miejscu połączenia lakier i łączę oba te punkty przewodem "żółto-zielonym" w dodatku punkt uziemienia chassis nie moze być punktem konstrukcyjnym.
Po przeglądnięciu różnych tematów na forum i oglądnięciu wielu zdjęć, gdzie widziałem montaż na "gołych" (nie pomalowanych) chassis i pomalowanych nie znalazłem jednak odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Co z połączeniem złącz głośnikowych czy wejsciowych np. typu "jack" nie izolowanych tzn. takich które obudowę mają metalową i połaczoną z jednym ze styków, czy usuwać lakier od wewnętrznej strony chassis aby zapewnić połaczenie galwaniczne?
2. Połączenie z chassis transformatorów sieciowych i głośnikowych (z deklami metalowymi też zresztą polakierownymi) - usuwać w miejscu połaczenia lakier zarówno z uchwytu trafa jak i z chassis tak aby zapewnić kontakt galwaniczny?
3. Płączenie ekranu lamp do chassis - usuwać lakier czy nie?
4. Potencjometry przykręcane do chassis - problem podobny jak wyżej?
5. Oprawki żarówek, przełaczniki itd - to samo pytanie jak wyżej.

Wydaje się ma to znaczenie w dwóch sprawach zapętlania sie ewntualnego mas w przypadku nieizolowanych złącz wejściowych czy wyjściowych i bezpieczeństwo użytkowania wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony ndz, 12 września 2010, 09:42 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Uziemienie chassis i części metalowych wzmacniacza

Post autor: Vault_Dweller »

1. Przyda się pewny styk albo pewna izolacja. Albo usuń lakier i połącz gniazdo galwanicznie z chassis, albo zaizoluj gniazdo i podłącz je do masy w wybranym punkcie, np. przy pierwszym stopniu.
2. Usuń. Zwłaszcza na trafie sieciowym, gdzie jakimś cudem może wystąpić przebicie na obudowę...
3. Usuń koniecznie.
4. Lepiej usunąć, chyba, że lutujesz ich obudowy do masy.
5. Możesz odpuścić.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Uziemienie chassis i części metalowych wzmacniacza

Vault_Dweller pisze:...
5. Możesz odpuścić.
Oprawka żarówki ma również metalową obudowę podobnie jak przełaczniki zasilania i stb. Czy ze wzgledów bezpieczeństwa nie lepiej jednak zrobić połaczenie galwaniczne z chassis?
Wojtek
geguś

Re: Uziemienie chassis i dostępnych części metalowych

Post autor: geguś »

Farba czy lakier nie jest żadną izolacją przy napięciu 230V. Takoż i nie jest dla napięcia anodowego. Jeżeli trafo nie posiada ekranu międzyzwojowego, to także i lepszym rozwiązaniem jest uziemić uzwojenia wtórne w sieciowym i w głośnikowym. Co do reszty osprzętu, to jeżeli nie ma problemu zakłóceniami, to nie ma potrzeby dodatkowo uziemiać.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Wzmacniacz jest pomyślany tak, że główne połączenie układu z masą to kabel od PCB w okolicy drugiego kondensatora filtra zas. anodowego. To założenie wyklucza połączenie masy układu z chassis przy gnieździe wejściowym. Dlatego nie polecam metalowego gniazda wejściowego, tylko plastikowe.

Gniazda głośnikowe z kolei na odwrót - metalowe połączone galwanicznie z chassis. Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma potrzeby łączenia gniazd dodatkowym kablem.

Obudowy potencjometrów też powinny mieć kontakt z chassis, a właściwie to muszą.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Marvel - liczyłem również na twój odzew w tej sprawie :)
Czyli podsumowując pod złącza głośnikowe, które maja metalowy korpus usuwam lakier od wewnetrznej strony chassis, wejsciowe jest izolowane więc ok, pod potencjometry od wewnetrznej strony chassis też usuwam lakier aby był kontakt galwaniczny, chyba jesli to zrobie z przełacznikami i oprawka zarówki to też tylko bedzie z korzyścią jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Podobnie z transformatorami też nalezy zapewnić kontak galwaniczny w miejscach mocowania. No i również ekran lampy powinien miec kontak galwaniczny z chassis.
Wojtek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wojtek pisze:Czyli podsumowując pod złącza głośnikowe, które maja metalowy korpus usuwam lakier od wewnetrznej strony chassis, wejsciowe jest izolowane więc ok, pod potencjometry od wewnetrznej strony chassis też usuwam lakier aby był kontakt galwaniczny,
Tak.
Wojtek pisze:chyba jesli to zrobie z przełacznikami i oprawka zarówki to też tylko bedzie z korzyścią jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Podobnie z transformatorami też nalezy zapewnić kontak galwaniczny w miejscach mocowania. No i również ekran lampy powinien miec kontak galwaniczny z chassis.
Nad przełącznikami to szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałem... :? Żarówka jest na 6,3V więc nie jest chyba jakoś szczególnie niebezpieczna. :wink: Co do transformatorów, to zauważ, że śruby mocujące TS są celowo odizolowane od rdzenia i dekla plastikowymi podkładkami i koszulką olejową. Szczerze mówiąc, to nie wiem, jak bez rozbierania transformatora go uziemić. Trzeba by się chyba skonsultować z projektantem. :P Co do TG, to można lekko zdrapać farbę przy jednym otworze mocującym. Ekran lampy bez połączenia z chassis nie ma sensu, ale spróbuj go tak zamontować, żeby był odizolowany. Bez specjalnych podkładek i plastikowych śrub się nie da. :wink:
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Brencik

Post autor: Brencik »

Dziwne trafo, w którym rdzeń nie ma przejścia ze śrubami mocującymi lub obejmami. U mnie każde trafo daje tak, żeby miało przejście do obudowy (masy). Obudowa natomiast jest połączona do masy tylko w jednym punkcie. Gniazdo głośnikowe (-) też dałbym izolowane dla porządku.
Ekran lamp musisz uziemić najlepiej w punkcie środkowym podstawki danej lamy (umasionym).
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Marvel pisze:....Co do transformatorów, to zauważ, że śruby mocujące TS są celowo odizolowane od rdzenia i dekla plastikowymi podkładkami i koszulką olejową. Szczerze mówiąc, to nie wiem, jak bez rozbierania transformatora go uziemić. Trzeba by się chyba skonsultować z projektantem. :P .... :
Tego faktycznie nie zauważyłem, że jest odizolowane, hmm ale w jakim celu?
Marvel pisze:Ekran lampy bez połączenia z chassis nie ma sensu, ale spróbuj go tak zamontować, żeby był odizolowany. Bez specjalnych podkładek i plastikowych śrub się nie da. :wink:
Tu myśle, że udałoby sie przy tak ładnie pomalowanym chassis i jednocześnie pomalowanym ekranie, skręcenie tego razem prawdopodobnie udałoby sie bez uzyskania kontaktu galwanicznego, no chyba ze doszłoby do uszkodzenia lakieru na ekranie i na chassis.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Brencik pisze:.... Ekran lamp musisz uziemić najlepiej w punkcie środkowym podstawki danej lamy (umasionym).
Takiej mozliwości nie mam bo podstawki sa na pcb, a tam nie ma otworu i raczej go nie wywiercę, bo chyba zbyt blisko jest ścieżka.
Wojtek
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

A przejmuje się ktoś ewentualnym pojawieniem się rdzy w tych miejscach gdzie zdejmiemy lakier ? Zakładając że projektujemy wzmacniacz na długie lata. Czy to tylko ja szukam dziury w całym ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wojtek pisze:raczej go nie wywiercę, bo chyba zbyt blisko jest ścieżka.
Nie dlatego, że jest blisko ścieżka, tylko dlatego, że to jest bez sensu. Ten projekt na prawdę nie wymaga aż takich poprawek... :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

No nawet bym nie wiercił :)
Nie chcę aby tutaj powstała dyskusja na temat czy sie pojawi rdza czy nie i czy projekt jest zrobiony lepiej czy gorzej. Mnie sie podoba. Natomiast nurtowały mnie pytania które zadałem w pierwszym poście i na które otrzymałem w zasadzie odpowiedź. Zastanawia mnie jeszcze tylko odizolowanie rdzenia i dekla od uchwytów mocujących trafo do chassis, może KaKa przeczyta ten temat i sie wypowie.
Wojtek
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Tylko niedzielno-poranna nuda zmotywowała mnie do wejścia tutaj. Szkoda, bo można było mi PW wysłać czy coś.

Jako że trafo sieciowe nie ma przewodu żółto-zielonego, blachy rdzenia są od siebie odizolowane wystarczy tylko przykręcić je do obudowy. Ewentualne uszkodzenie może wystąpić obrębie karkasu i przebić między uzwojeniami. Tak samo sprawa wygląda przy głośnikowym.
Od pewnego czasu wypuszczam tylko trafa sieciowe z PE.
Brencik pisze:Dziwne trafo, w którym rdzeń nie ma przejścia ze śrubami mocującymi lub obejmami. U mnie każde trafo daje tak, żeby miało przejście do obudowy (masy).
:shock:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wojtek pisze:Zastanawia mnie jeszcze tylko odizolowanie rdzenia i dekla od uchwytów mocujących trafo do chassis
Na foto trafo posiadające certyfikat bezpieczeństwa CE oraz śruba wyciągnięta z oryginalnego trafa od Fendera Deluxe (pod nakrętką byłą taka sama podkładka izolacyjna). Trafo nie ma przejścia między poszczególnymi śrubami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com