Riga 10, dopieszczanie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Riga 10, dopieszczanie
Radiolatarnie lotnicze nadają pomiędzy umownymi zakresami fal długich i średnich, czyli gdzieś od 280 do 550 kHz. Składają się one na system zwany ADF (Automatic Direction Finder), pozwalający na podstawową nawigację w powietrzu. Odbiorniki nawigacyjne tego systemu zwykle mają zakres odbioru od początku fal długich do końca średnich albo i trochę dalej żeby do nawigacji można było wykorzystywać też stacje radiowe broadcastingowe. Obecnie system ten jest już używany jako pomocniczy, głównym jest VOR/DME (VHF, pozwala nie tylko na stwierdzenie z którego kierunku pochodzi sygnał ale i pomiar odległości (DME) oraz możliwość podejścia w kierunku radiolatarni pod zadanym kursem (VOR i ILS - na lotniskach) i GPS.
Z podobnego do ADF systemu korzystają też marynarze ale tutaj szczegółów nie znam.
Pozdrawiam
Z podobnego do ADF systemu korzystają też marynarze ale tutaj szczegółów nie znam.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 6250...9374 posty
W Częstochowie bez problemu łapię dwie radiolatarnie na długich, na średnich też coś łapę ale już nie pamiętam ile
Zdziwiło mnie że na długich jest aż tyle stacyj 
PS. Zagore dziękuję za prostownik, lampa założona i radyjko huczy aż miło!
Pozdrawiam.

PS. Zagore dziękuję za prostownik, lampa założona i radyjko huczy aż miło!
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
Marcin K. pisze: PS. Zagore dziękuję za prostownik, lampa założona i radyjko huczy aż miło!
Pozdrawiam.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 375...499 postów
Witam! Posiadam takie radio, czeka na swoją kolejkę, więc wskazówki są dla mnie cenne. Radio jest kompletne, kolorowy bęben skali pięknie się obraca, ale do sieci jeszcze nie włączałem. Obudowa w górnej części wymaga mełej renowacji. Poszukuję gniazda bezpiecznika do tego radia! Kiedyś były takie w radzieckich prostownikach; dzisiaj nie mam pojęcia... A może ktoś ma taki na zbyciu
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- 6250...9374 posty
Witaj! Poszukam, to było typowe gniazdo ruskiego, wielkiego bezpiecznika z tego co pamiętam i pamiętam że gdzieś miałem.
PS. Pożyczysz gałki do Tefaga 200W?
PS. Pożyczysz gałki do Tefaga 200W?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 2500...3124 posty
Pozazdrościłem Marcinowi i też mam RIGĘ 10 
Udało mi się ją już uruchomić - musiałem wymienić 3 kondensatory bo miały upłynność i napięcie na siatkach lamp ( przy wyjętych lampach) wynosiło 80V. Po wymianie wzrosł do 240V.
Wymieniłem też kondensatory 240pF w filtrze p.cz. bo radio "grało" cicho. Po wymianie kondensatorów dobiera bardzo ładnie. Wymienię jeszcze kondensatory sprzęgające przy lampach końcowych.
Teraz "walczę" ze skrzynką

Udało mi się ją już uruchomić - musiałem wymienić 3 kondensatory bo miały upłynność i napięcie na siatkach lamp ( przy wyjętych lampach) wynosiło 80V. Po wymianie wzrosł do 240V.
Wymieniłem też kondensatory 240pF w filtrze p.cz. bo radio "grało" cicho. Po wymianie kondensatorów dobiera bardzo ładnie. Wymienię jeszcze kondensatory sprzęgające przy lampach końcowych.
Teraz "walczę" ze skrzynką

Ostatnio zmieniony ndz, 13 listopada 2011, 19:45 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
zagore1 pisze: Wymieniłem też kondensatory 240om w filtrze p.cz. bo radio "grało" cicho.

-
- 3125...6249 postów
Tak na upartego mogły mieć te 240om a czasem i mniej. Pozdrówka. 

-
- 2500...3124 posty
Się mi pomyliło -hi hi . Wczoraj byłem na wczesnym 'Andrzeju'.TELEWIZOREK52 pisze:Tak na upartego mogły mieć te 240om a czasem i mniej. Pozdrówka.
A radio jest naprawdę ładne:

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 6250...9374 posty
Ale Ci się ładnie oczko świci, moje prawie wcale nie widać 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
[quote="Marcin K."]Ale Ci się ładnie oczko świci, moje prawie wcale nie widać
[/quote
Tak to bywa po "wczesnym Andrzeju"
A radyjko naprawdę fajne. Gratuluję.

Tak to bywa po "wczesnym Andrzeju"
A radyjko naprawdę fajne. Gratuluję.
-
- 2500...3124 posty
Mam pytanie odnoście kondensatorów odsprzęglających przy lampach końcowych. Chcę je wymienić ( pozostawiając stare odlutowane z jednej strony) i natrafiłem na mały problem. Oto 3 różne schematy:

Na siatce górnej lampy 6P6S są trzy różne kondensatory : 0,1uF, 0,5uF i 0,01uF. U mnie akurat ten kondensator jest zawinięty w tekturkę. Wiejkością i kolorem odpowiada temu drugiemu przy dolnej lampie. Czym mogą być spowodowane takie różnice i czy są one dowolnie podmienialne? Chcę założyć przy obu lampach 100nF.

Na siatce górnej lampy 6P6S są trzy różne kondensatory : 0,1uF, 0,5uF i 0,01uF. U mnie akurat ten kondensator jest zawinięty w tekturkę. Wiejkością i kolorem odpowiada temu drugiemu przy dolnej lampie. Czym mogą być spowodowane takie różnice i czy są one dowolnie podmienialne? Chcę założyć przy obu lampach 100nF.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 100...124 posty
Jestem tu pierwszy raz, witam wszystkich Kolegów. Jestem w wieku niektórych lamp używanych przez Was i oświadczam że do używania półprzewodników zostałem zmuszony.
Wracając do Rigi, chyba nie ma się co zastanawiać - oba kondensatory (0,1uF) muszą być takie same, jak wszystkie istotne elementy stopnia przeciwsobnego.
Wracając do Rigi, chyba nie ma się co zastanawiać - oba kondensatory (0,1uF) muszą być takie same, jak wszystkie istotne elementy stopnia przeciwsobnego.
Marek SP1CBP
-
- 2500...3124 posty
Witam kolegę na forumkevin pisze:Jestem tu pierwszy raz, witam wszystkich Kolegów. Jestem w wieku niektórych lamp używanych przez Was i oświadczam że do używania półprzewodników zostałem zmuszony.

Dziękuję za odpowiedź - czyli na dwóch schematach jest błąd.
Założę dwa 100nF/1000V, a stare pozostawię odlutowane z jednej strony. Są bardzo ładne - pomalowane na zielono - niestety są długie i wąskie, więc nie da się z nich zrobić wydmuszek, bo nie da się wsadzić do środka współczesnego kondensatora - są za duże.
Wymieniam je bo szkoda lamp 6p6s ( wcześniej wymieniłem już w tym radioodbiorniku 3 takie same kondensatory 0,1uF bo miały dużą upłynność.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Mam jeszcze pytanie odnośnie tych kondensatorów 0,1uFkevin pisze:Jestem tu pierwszy raz, witam wszystkich Kolegów. Jestem w wieku niektórych lamp używanych przez Was i oświadczam że do używania półprzewodników zostałem zmuszony.
Na aledrogo są identyczne jak w moim radiu Riga 10 ( ten zielony):
http://allegro.onet.pl/kondensator-papi ... 27660.html
Ja musiałem wymienić 6 sztuk tych kondensatorów.
To leżaki magazynowe. Czy one są coś warte? Czy szkoda sobie nimi zawracać głowę
Wołyń 1943. Pamiętamy!