Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Czego słuchamy

Post autor: Vault_Dweller »

Marcin K. pisze:Panowie był ktoś z Was na ostatnim koncercie DM (Depeche Mode)? Mam ich wszystkie płyty ale koncert mi nie pisany :cry:
Nie... kasy mi było szkoda. Na początku lat 90-tych miałem kota na ich punkcie i "zmusiłem" starszego brata do zgromadzenia całej dotychczasowej [tj do Violatora włącznie] dyskografii na kasetach. Teraz czasem sobie sięgam po którąś z nich, ale jakimś wielkim entuzjastą nie jestem.

W tej chwili leci Love Is Colder Than Death - Oxeia. Piękne - podobnych nastrojów możecie się spodziewać w PR3 co miesiąc, od północy do czwartej podczas pełni księżyca :).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Teraz i prawie codziennie słucham radia Express - 91.3MHz. Niesamowite, że jest stacja, która puszcza takie rzeczy - teraz Alan Parson's Project, jakiś czas temu całe "Shine On Your Crazy Diamond"... Klasyka. Polecam, jeśli ktoś jeszcze nie zna...

Nie wiem, co z taką kryptoreklamą :wink:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

W czasie żałoby puszczają takie utwory (wszystkie stacje) świetnych wykonawców których normalnie nie usłyszy się. Np. Collins, Sade...
Teraz namiętnie słucham Cock Robin'a, o tą płytę: http://blogs.riverfronttimes.com/atoz/2 ... ock_ro.php kupioną na allegro za chyba 7zł plus Tears For Fears za 11zł :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

W tym przypadku to nie czas żałoby, a standard...
Natrafiłem na nie kiedyś, bo puszczali "Melancholy Man" The Moody Blues. Zdziwiłem się, bo to przecież nie hit w rodzaju "Nights In White Satin".
Ostatnio sobie odświeżam pierwsze płyty Steve'a Hacketta. To solo w "Every Day"...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Trzeba przyznać że muzyka grana w radio w te dni jest fantastyczna. Oczywiście niezbyt różnorodna, same minorowe brzmienia ze względu na okoliczności ale usłyszeć np. w Trójce w samym najlepszym czasie antenowym utwory na violę da gamba Marina Marais - bezcenne. Nie to co zwykle. Cóż, fortuna, szczęście, zadowolenie ma jednak nieco tandetne konotacje...
_
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wiele portali podało dziś wiadomość o śmierci Petera Steele'a, basisty, wokalisty, autora tekstów i muzyki zespołu TYPE O NEGATIVE... Pozostała muzyka - ciężka, mroczna ale melodyjna, ze smutnymi, refleksyjnymi bądź romantycznymi, choć niepozbawionymi czarnego humoru tekstami. TON często gości w moim odtwarzaczu CD, więc... :cry:

http://www.roadrunnerrecords.com/news/R ... 21220.aspx
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
abohdziewicz
250...374 postów
250...374 postów

Gdynia Blues Festiwal

Post autor: abohdziewicz »

Dziś startuje Gdynia Blues Festiwal.
A w niedzielę Święto dla fanów-GOVTMULE.Wiele kapel gra jak muły ale Ci którzy zwą się Przemęczonymi Mułami tak nie grają(zresztą nazwa dobrze świadczy o ich poczuciu humoru).
Pozdrowienia dla mułofili.
Do zobaczenia na koncercie.
Andrzej
Pozdrowienia.
'
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Michał Jelonek. Dał nieziemski koncert na tegorocznym Woodstocku.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
traxman

Post autor: traxman »

Wczoraj właśnie sobie siedziałem i liczyłem kiedy ostatni raz byłem na przystanku. Wyszło, że 14 lat temu... Wstyd.
W tym roku była jak dla mnie kiepska obsada (pogoda dopasowała się do obsady) na festiwalu pamięci Ryśka Riedla - więc też nie byłem.
abohdziewicz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: abohdziewicz »

Witam.
W niedzielę o godz. ok . 20 .00 w Gdańsku na plaży wystąpił zespół Jarosława Śmietany z panem o nazwisku Jerry Goodman w koncercie poświęconym pamięci Zbigniewa Seiferta.
Powiem krótko, czachodym.
Wejście darmowe ( jeden z nielicznych koncertów ,podczas których nie miałem chęci odstrzelić użytkowników tzw. komórek).
Pozdrawiam fanów The Flock,Mahawishnu Orcherstra inie tylko.
Andrzej
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

abohdziewicz pisze:Witam.
W niedzielę o godz. ok . 20 .00 w Gdańsku na plaży wystąpił zespół Jarosława Śmietany z panem o nazwisku Jerry Goodman w koncercie poświęconym pamięci Zbigniewa Seiferta.
Wejście darmowe ( jeden z nielicznych koncertów ,podczas których nie miałem chęci odstrzelić użytkowników tzw. komórek).
Andrzej
Oj chyba będę :D Już coś wcześniej o tym słyszałem.

A co do muzyki, to ostatnio słucham solowych nagrań pana Johna Frusciante, zdecydowanie odmienna muzyka od tego co proponuje w RHCP, mi odpowiada, chociaż wiem że jego wokal nie każdemu może pasować.
pozdrawiam,
Paweł
geguś

Post autor: geguś »

Wicker pisze:
abohdziewicz pisze:Witam.
Andrzej
Oj chyba będę :D Już coś wcześniej o tym słyszałem.
Masz cofacz czasu? :?: :lol:

Sorki ;)
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
A ja delektuję się koncertami na DVD Crossroads Guitar Festival z 2005 i 2007 roku :), coś wspaniałego !!! Polecam
Andrzej
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Polecam The White Stripes: piękne, pierwotne brzmienie gitary elektrycznej (Jack White brzydzi się "cyfrówką", w studio cały czas używa sprzętu z lat 60 w tym wzmacniaczy Silvertone 1485, oraz Fender Twin Reverb '65).

http://www.youtube.com/watch?v=-nftLExpxE0

Wystąpił w bardzo ciekawym filmie dokumentalnym "It Might Get Loud" u boku Jimmy'ego Page'a i The Edge'a.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

A wspomniany przez Megabita film można obejrzeć tu: http://www.iplex.pl/vod/p1577-bedzie_gl ... darmo.html
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.