co to oznacza?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
co to oznacza?
Witam
Mam prośbe o pomoc w identyfikacji problemu.
Złożyłem sobie wzmacniacz SE 300B i badając wstępnie jego parametry widzę problem w przebiegu kwadratu.
Czy ktoś może mi wstępnie określić, gdzie szukać przyczyny?
Zaznaczam, że występuje to na stopniu końcowym wzmacniacza.
Dołączam zdjęcie oscylogramu.
Obciążenie rezystorem 8Ohm, 1kHz prostokąt.
Mam prośbe o pomoc w identyfikacji problemu.
Złożyłem sobie wzmacniacz SE 300B i badając wstępnie jego parametry widzę problem w przebiegu kwadratu.
Czy ktoś może mi wstępnie określić, gdzie szukać przyczyny?
Zaznaczam, że występuje to na stopniu końcowym wzmacniacza.
Dołączam zdjęcie oscylogramu.
Obciążenie rezystorem 8Ohm, 1kHz prostokąt.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: co to oznacza?
Przesterowales koncowke? Nie podales ustawien odchylania poziomego i pionowego na oscylogramie wiec skad mamy wiedziec jaka moc wpychasz do ociazenia. Byc moze transformator glosnikowy jest nieodpowiednio dobrany do warunkow pracy n.p. szczelina w rdzeniu za krotka, rdzen w sumie zbyt maly itd.
Aleksander Niemand
-
- 125...249 postów
Przepraszam, że nie podalem ale uznałem to za zbędne gdyż występuje.
Zdjęcie ustawień
Końcówka pracuje w katalogowym punkcie, czyli Ua ok 360V/76mA, polaryzacja stała nap.ujemnym, rezystor w katodzie 100 Ohm, trafo 2,5k.
Zdjęcie ustawień
Końcówka pracuje w katalogowym punkcie, czyli Ua ok 360V/76mA, polaryzacja stała nap.ujemnym, rezystor w katodzie 100 Ohm, trafo 2,5k.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Znalazłem przyczynę. To wina transformatora głośnikowego. Pytanie teraz, na ile jest to szkodliwe i czy można to jakoś zminimalizować.
-
- 1875...2499 postów
Na jakiej podstawie taki wniosek?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 125...249 postów
podstawiłem inny transformator, Ra-3k
-
- moderator
Zamiast 2k5? Miałbyś duże szanse nie zauważyćmalaczek pisze:podstawiłem inny transformator, Ra-3k

Jaką moc oddawał wzmacniacz w czasie pomiaru?
-
- 125...249 postów
A jednak. Trafo 2,5k, to problematyczne jest zrobione na CC, to 3k jest na EI, więc jakaś różnica między nimi jest i wykazała ona to na oscyloskopie. Ta "dewiacja" widoczna jest w całym paśmie i całym zakresie mocy wzmacniacza.
-
- moderator
Więc rozumiem, że założyłeś drugi transformator i prostokąt stał się prostokątny. Może w takim razie ten pierwszy nie miał szczeliny, albo nie był dostosowany do takiego prądu spoczynkowego. To czy Ra wynosiło 2k5, czy 3k, albo czy rdzeń jest EI, czy CC nie ma tu w ogóle znaczenia 

-
- 125...249 postów
Czyli wnioskujesz brak szczeliny? Transformator był kupiony i zamówiony dokładnie do 300B SE, więc producent wiedział co robi. Czy ta niewłaściwa szczelina to jedyny powód tego zjawiska? jak się upewnić co jest przyczyną ?
-
- moderator
Szczerze mówiąc nie potrafię wskazać jaki konkretnie błąd musiałby mieć TG, żeby przebieg tak wyglądał. Dlatego na początku sądziłem, że to wina jakiegoś innego elementu w układzie. Skoro oba były do SE i do tej samej lampy, to oba powinny mieć szczelinę i działać przy podobnych prądach. No i oba powinny przenosić czysty sygnał.
Próbowałeś ten potencjalnie uszkodzony TG w innym układzie? A może zapodasz zdjęcie?
Próbowałeś ten potencjalnie uszkodzony TG w innym układzie? A może zapodasz zdjęcie?
-
- 125...249 postów
Zdjęcie zamieszczę jak ukończę obudowę. Nie chcę psuć opinii dla producenta, jest to znana firma. Sprawdzę jeszcze trafo z drugiego kanału i wtedy będę pewien wad konstrukcyjnych. Pobawię się jeszcze trochę w pomiary i ewentualnie czekam na jeszcze jakieś sugestie. 

-
- 500...624 posty
Chcąc dociec przyczyny pokazanych zniekształceń, powinieneś wykonać kilka pomiarów.
Zrobić wykres pasma przenoszenia wzmacniacza, dla małej i pełnej mocy wyjściowej. Być może transformator ma jakiś rezonans własny, który ujawni się na charakterystyce.
Sprawdzić, czy przyczyną jest nasycanie się rdzenia ( zła szczelina).
W tym celu, podłączyć generator do urządzenia, a na wyjście obciążonego wzmacniacza oscyloskop. Ustawić prawie pełną moc wzmacniacza i na oscyloskopie obserwować sygnał wyjściowy. Przestrajać generator w stronę niskich częstotliwości, w pobliże dolnej częstotliwości granicznej. Powinieneś zaobserwować jedynie spadek amplitudy sinusa, związany z krańcem pasma. Jeśli będą jakiekolwiek zniekształcenia sygnału sinus, świadczyć to będzie o złej szczelinie w rdzeniu a tym samym, możliwości wejścia w nasycenie.
Jeśli wszystko będzie ok. to być może wzmacniacz ma skłonności do oscylacji. By sprawdzić, obciążać wzmacniacz różnymi pojemnościami +różne R, ewentualnie wstawć w szereg z obciążeniem małe indukcyjności ( mała cewka, obciążenie na długim kablu itp.) Obserwować oscyloskopem przy różnych nastawach podstawy czasu.
Zrobić wykres pasma przenoszenia wzmacniacza, dla małej i pełnej mocy wyjściowej. Być może transformator ma jakiś rezonans własny, który ujawni się na charakterystyce.
Sprawdzić, czy przyczyną jest nasycanie się rdzenia ( zła szczelina).
W tym celu, podłączyć generator do urządzenia, a na wyjście obciążonego wzmacniacza oscyloskop. Ustawić prawie pełną moc wzmacniacza i na oscyloskopie obserwować sygnał wyjściowy. Przestrajać generator w stronę niskich częstotliwości, w pobliże dolnej częstotliwości granicznej. Powinieneś zaobserwować jedynie spadek amplitudy sinusa, związany z krańcem pasma. Jeśli będą jakiekolwiek zniekształcenia sygnału sinus, świadczyć to będzie o złej szczelinie w rdzeniu a tym samym, możliwości wejścia w nasycenie.
Jeśli wszystko będzie ok. to być może wzmacniacz ma skłonności do oscylacji. By sprawdzić, obciążać wzmacniacz różnymi pojemnościami +różne R, ewentualnie wstawć w szereg z obciążeniem małe indukcyjności ( mała cewka, obciążenie na długim kablu itp.) Obserwować oscyloskopem przy różnych nastawach podstawy czasu.
-
- 125...249 postów
Dzięki za sugestie ATM. Dziś jeszcze to sprawdzę.
-
- 500...624 posty
Czy dobrze odczytuję wartości sygnału z Twojego zdjęcia?
Zakładam, że używałeś sondy oscyloskopowej 1/10.
Mamy czułość 10V/dz.
Napięcie dla prezentowanego prostokąta to ok. 38Vpp ?
Zakładam, że używałeś sondy oscyloskopowej 1/10.
Mamy czułość 10V/dz.
Napięcie dla prezentowanego prostokąta to ok. 38Vpp ?