Jeszcze próżniejsza próżnia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jeszcze próżniejsza próżnia

Post autor: fugasi »

Podobno lampy G807 i 6P7S, bardzo zbliżone do popularnej 6P3S, mają jednak w stosunku do niej wyższą próżnię. Prawda to? A jeśli tak, to z czego ów fakt wynika? Wydawałoby się że im lepsza próżnia, tym lepiej dla lampy i producent jakiejkolwiek lampy powinien po prostu wypompować do cna wszystko co się da, zatem nieco gorszą próżnię w 6P3S można by tłumaczyć chyba tylko... kosztem jej wytworzenia?
Nie wiem jak tam 6P7S ale G907 to była lampa raczej do poważniejszych zastosowań i prawdopodobnie kosztowała w sklepach więcej.
Ostatnio zmieniony sob, 17 lipca 2010, 15:57 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
OTLamp

Re: Jeszcze próżniejsza próżnia

Post autor: OTLamp »

A gdzie tak napisano lub powiedziano?
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Ano właśnie, usłyszałem to w trakcie luźnej rozmowy z tzw. starym fachowcem, który pracował co prawda nie w fabryce lamp ale w łączności, stąd zastrzeżenia w postaci "podobno" i "prawda to?".
_
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Bujda.
Awatar użytkownika
MaciejMM
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: MaciejMM »

Cześć

"Lepsze" lampki nadawcze były i są do dziś pompowane do wyższych próżni celem zapewnienia większej ich trwałosci i niezawodności. Jadnak aparatura pompowa jest znaczenie droższa i bardziej skomplikowana w obsłudze.

Pozdrawiam Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Alek

Post autor: Alek »

Próżnia w lampie nie zależy tylko do tego, jakie ciśnienie występowało w niej w momencie odcięcia od układu pompowego, czyli zatopienia rurki pompowej. Zależy także od rodzaju użytego pochłaniacza, oczyszczenia detali i szeregu innych czynników.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Okay, ale czy są jakieś lampy nisko i wysokopróżniowe, czy we wszystkich panuje próżnia najgłębsza jaką tylko się da uzyskać?
_
Alek

Post autor: Alek »

Nie za bardzo rozumiem pytanie :? . W lampach (odbiorczych) panuje taka próżnia, na jaką pozwala przyjęta technologia pompowania, materiały, geter itd. Próżnia ta jest z reguły rzędu 10^-6...10^-5 Tr. Jest to próżnia oczywiście 1000....10000 razy gorsza od próżni, jaka występuje w niektórych lampach mikrofalowych, posiadających własną, wbudowaną pompę jonowo-sorpcyjną. Próżnia ta jest także gorsza od próżni, jaka jest w lampach rentgenowskich (dochodzi do 10^-8 Tr). Lampy te są jednak pompowane przez kilka dni.
Jest zrozumiałe, że nikt nie pompuje tak długo lamp (odbiorczych), bo zwiększony koszt produkcji lampy nie miałby szansy się zwrócić. Podejrzewam jednak, że może już wkrótce gdzieś wystąpić w internecie, np. na aukcjach bajka o bardzo długotrwałym pompowaniu lamp za 1000 zł/parę :lol:. Ludzie lubią bowiem bajki o mrożeniu lamp, wygrzewaniu kabelków itd... :|
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Alek pisze:Nie za bardzo rozumiem pytanie :?
Nic nie szkodzi, bo mimo wszystko i tak odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania i wątpliwości. :)
_