Podobno lampy G807 i 6P7S, bardzo zbliżone do popularnej 6P3S, mają jednak w stosunku do niej wyższą próżnię. Prawda to? A jeśli tak, to z czego ów fakt wynika? Wydawałoby się że im lepsza próżnia, tym lepiej dla lampy i producent jakiejkolwiek lampy powinien po prostu wypompować do cna wszystko co się da, zatem nieco gorszą próżnię w 6P3S można by tłumaczyć chyba tylko... kosztem jej wytworzenia?
Nie wiem jak tam 6P7S ale G907 to była lampa raczej do poważniejszych zastosowań i prawdopodobnie kosztowała w sklepach więcej.
Jeszcze próżniejsza próżnia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Jeszcze próżniejsza próżnia
Ostatnio zmieniony sob, 17 lipca 2010, 15:57 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
-
- 3125...6249 postów
Re: Jeszcze próżniejsza próżnia
Ano właśnie, usłyszałem to w trakcie luźnej rozmowy z tzw. starym fachowcem, który pracował co prawda nie w fabryce lamp ale w łączności, stąd zastrzeżenia w postaci "podobno" i "prawda to?".
_
-
- 100...124 posty
Cześć
"Lepsze" lampki nadawcze były i są do dziś pompowane do wyższych próżni celem zapewnienia większej ich trwałosci i niezawodności. Jadnak aparatura pompowa jest znaczenie droższa i bardziej skomplikowana w obsłudze.
Pozdrawiam Maciej
"Lepsze" lampki nadawcze były i są do dziś pompowane do wyższych próżni celem zapewnienia większej ich trwałosci i niezawodności. Jadnak aparatura pompowa jest znaczenie droższa i bardziej skomplikowana w obsłudze.
Pozdrawiam Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Próżnia w lampie nie zależy tylko do tego, jakie ciśnienie występowało w niej w momencie odcięcia od układu pompowego, czyli zatopienia rurki pompowej. Zależy także od rodzaju użytego pochłaniacza, oczyszczenia detali i szeregu innych czynników.
-
- 3125...6249 postów
Okay, ale czy są jakieś lampy nisko i wysokopróżniowe, czy we wszystkich panuje próżnia najgłębsza jaką tylko się da uzyskać?
_
Nie za bardzo rozumiem pytanie
. W lampach (odbiorczych) panuje taka próżnia, na jaką pozwala przyjęta technologia pompowania, materiały, geter itd. Próżnia ta jest z reguły rzędu 10^-6...10^-5 Tr. Jest to próżnia oczywiście 1000....10000 razy gorsza od próżni, jaka występuje w niektórych lampach mikrofalowych, posiadających własną, wbudowaną pompę jonowo-sorpcyjną. Próżnia ta jest także gorsza od próżni, jaka jest w lampach rentgenowskich (dochodzi do 10^-8 Tr). Lampy te są jednak pompowane przez kilka dni.
Jest zrozumiałe, że nikt nie pompuje tak długo lamp (odbiorczych), bo zwiększony koszt produkcji lampy nie miałby szansy się zwrócić. Podejrzewam jednak, że może już wkrótce gdzieś wystąpić w internecie, np. na aukcjach bajka o bardzo długotrwałym pompowaniu lamp za 1000 zł/parę
. Ludzie lubią bowiem bajki o mrożeniu lamp, wygrzewaniu kabelków itd... 

Jest zrozumiałe, że nikt nie pompuje tak długo lamp (odbiorczych), bo zwiększony koszt produkcji lampy nie miałby szansy się zwrócić. Podejrzewam jednak, że może już wkrótce gdzieś wystąpić w internecie, np. na aukcjach bajka o bardzo długotrwałym pompowaniu lamp za 1000 zł/parę

-
- 3125...6249 postów
Nic nie szkodzi, bo mimo wszystko i tak odpowiedziałeś na wszystkie moje pytania i wątpliwości.Alek pisze:Nie za bardzo rozumiem pytanie

_