Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja
Nieco zmieniam temat. W załączeniu dość porządne wykonanie lampek dydaktycznych: krzyża maltańskiego i lampy do pokazu promieni kanalikowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A do czego Oni są potrzebni?Alek pisze:Z pewnym smutkiem stwierdzam, że brakuje mi...ludzi![]()
![]()
![]()
Poniżej dwa tylko wyrwane z kontekstu przykłady.
Przykład:
Już w tej chwili jestem w stanie wykonywać lampy z cokołem nowalowym. Jednakże, ażeby to móc w pełni urzeczywistnić należałoby dokonać pewnych zmian w zatapiarce lub wykonać inną. Sam nie mam tyle czasu, co powoduje odkładanie sprawy.
Inny przykład:
Wykonanie liczników Geigera wymaga opanowania szeregu czynności. Ażeby przekonać się, że otrzymane lampy są wystarczająco dobre musiałyby być przetestowane. To wymaga jednak wykonania elektroniki do nich, co jest jedną z przyczyn odsuwania sprawy w czasie. Rozważam nawet puszczanie serii próbnych po cenie obniżonej, ażeby móc urzeczywistnić to, o czym piszę.
Przykład:
Już w tej chwili jestem w stanie wykonywać lampy z cokołem nowalowym. Jednakże, ażeby to móc w pełni urzeczywistnić należałoby dokonać pewnych zmian w zatapiarce lub wykonać inną. Sam nie mam tyle czasu, co powoduje odkładanie sprawy.
Inny przykład:
Wykonanie liczników Geigera wymaga opanowania szeregu czynności. Ażeby przekonać się, że otrzymane lampy są wystarczająco dobre musiałyby być przetestowane. To wymaga jednak wykonania elektroniki do nich, co jest jedną z przyczyn odsuwania sprawy w czasie. Rozważam nawet puszczanie serii próbnych po cenie obniżonej, ażeby móc urzeczywistnić to, o czym piszę.
Wiesz co jestem w stanie zrobić, podeślij zagadnienie, to pomogę, ale raczej z elektroniki/automatyki niż z obróbki skrawaniem.
Tym razem zagrzewanie cienkiej folii metalowej przez promienie katodowe- strumień elektronów. Na zdjęciu drugim widoczna nie tylko droga elektronów pierwotnych (ognisko wystąpiło przed grzaną blaszką), ale też elektronów wtórnych.
Blacha grzeje się do czerwoności, a raczej pomarańczowości
.
Blacha grzeje się do czerwoności, a raczej pomarańczowości

-
- 10...14 postów
Witam, chyba niczym nowym nie zabłysnę ale ostatnio znalazłem stronkę i widać, że w Niemczech bawią się w lampy typu "handgemacht".
więcej fotek jest pod koniec stronki: http://www.jogis-roehrenbude.de/Stammti ... 111008.htm
więcej fotek jest pod koniec stronki: http://www.jogis-roehrenbude.de/Stammti ... 111008.htm
Poważnym mankamentem była do tej pory trudność w uzyskiwaniu "porządnego" nachylenia. Wydaje się, że problem da się pokonać przez zastosowanie siatek spłaszczonych (eliptycznych) 

-
- 100...124 posty
Cześć
Aby "odświerzyć" wątek zamieszczam pewne zdjęcie. Ładne?
Pozdrawiam Maciej
Aby "odświerzyć" wątek zamieszczam pewne zdjęcie. Ładne?
Pozdrawiam Maciej
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
-
- 100...124 posty
Cześć
Żarówka z obrazka wyżej umarła, więc na pocieszenie pompuję diodę (załączniki niżej). Nie wiem czy dobrze widać jarzący się gaz w lampce (desorbujące gazy biorą udział w wyładowaniu jarzeniowym). Kolor świecenia sugeruje wodór (prawdopodobnie materiały były wygrzewane w piecu wodorowym).
Pozdrawiam Maciej
Ps. Przepraszam za bałagan dookoła, ale w piwnicy mam naprawdę malo miejsca...
Żarówka z obrazka wyżej umarła, więc na pocieszenie pompuję diodę (załączniki niżej). Nie wiem czy dobrze widać jarzący się gaz w lampce (desorbujące gazy biorą udział w wyładowaniu jarzeniowym). Kolor świecenia sugeruje wodór (prawdopodobnie materiały były wygrzewane w piecu wodorowym).
Pozdrawiam Maciej
Ps. Przepraszam za bałagan dookoła, ale w piwnicy mam naprawdę malo miejsca...
Jakby co móje poprzednie konto "komornik12" umarło przy zmianie maila. Jak ktoś ma do mnie jakiś "romans", to niech pisze...
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
Zastanawiałem się, jak zrobić ładną lampkę do pokazu promieni kanalikowych i w końcu doszedłem do takiego rozwiązania
.

-
- 100...124 posty
Cześć
Z helem?
Pozdrawiam Maciej
Z helem?
Pozdrawiam Maciej
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
mój mail:
maciejvacuum@wp.pl
-
- 500...624 posty
Cześć
W sprawie liczników GM jestem w stanie pomóc, a nawet wykonać ich kalibrację. W każdej chwili mam dostęp do pracowni i izotopów bo jest ona pod moim nadzorem. Co do urządzenia, to tez nie powinno być problemu. Może nie jestem tak dobry jak koledzy ale sobie poradzę.
W sprawie liczników GM jestem w stanie pomóc, a nawet wykonać ich kalibrację. W każdej chwili mam dostęp do pracowni i izotopów bo jest ona pod moim nadzorem. Co do urządzenia, to tez nie powinno być problemu. Może nie jestem tak dobry jak koledzy ale sobie poradzę.
Ten post w zasadzie należy zignorować, bo to wynik pewnych prób technologicznych dot. montażu żarówek.
-
- 625...1249 postów
Widziałem podobną konstrukcję żarówki bodajże Osram w hipermarkecie,
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)