W przypadku konstruowania takiego filtru najłatwiej i chyba również najtaniej byłoby wykonać go w oparciu o oryginalne kondensatory papierowo olejowe stosowane w kuchenkach mikrofalowych. Przy napięciach rzędu kV bateria równolegle połączonych kondensatorów, dających wypadkowa pojemność kilku mikrofaradów powinna w zupełności wystarczyć.Piroman1024 pisze:Mam tylko jeszcze jedno pytania jakie kondensatory stosować do wygładzenia napięcia anodowego(mam zamiar zrobić prostownik pełnookresowy).
Transformator opisany przeze mnie (załącznik) wymontowany został z dość dużej kuchenki. Przy mocy oddawanej około 1,5kW ma jedenaście centymetrów wysokości, a jego kolumna środkowa ma powierzchnię 20cm^2. Jednak częściej spotyka się transformatory o mocach wynoszących około 1kW, czyli takie jakiego poszukujesz. Gdybyś dysponował regulowanym autotransformatorem to przy jego pomocy mógłbyś ustawić na wyjściu transformatora interesującą Cię wartość napięcia.Piroman1024 pisze:Co do transformatora od mikrofalówki to będe szukał o jak najmniejszym napięciu wtórnym(moc w granicach 1KW).
Pozdrawiam,
Romek