Wacek Z pisze:Witam.
Małe pytanie.Czyżby Kolega używał ten denaturat, co stoi koło radia,do fornirowania?
Czy też do innych celów,wykluczam drinkowanie.
Pozdrawiam.
W sobotę jadę z dziećmi na coroczną wycieczkę rowerową z namiotem do dolinki Będkowskiej W programie jest gotowanie obiadu na kocherze ( czyli maszynce spirytusowej)
Denaturat się nie nadaje do politurowania bo jest za słaby. Tu trzeba alkohol 98-99%
Vault_Dweller pisze:A właśnie: czym one się różniły?
TATRY i TATRY 60 nie miały zakresu UKF !!!
Ale za to Tatry mają przycisk SEL - poprawiający jakość odbioru
Ja bym wolał , żeby zamiast przycisku SEL miały tak jak BOLERO górny UKF....
No cóż , można pomarzyć ...ale do moich TATR nadal szukam pełnego napisu i twina w postaci BOLERO....
A to są moje TATRY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam,mam pytanko.Ostatnio miałem problem z rozrobieniem szelaku w denaturacie (bezbarwny i fiolet) Po obejrzeniu butelki ujrzałem napis - ok 80% .Czy te brakujące procenty mogły być powodem problemów z rozpuszczenie szelaku?
TELEWIZOREK52 pisze:Witam,mam pytanko.Ostatnio miałem problem z rozrobieniem szelaku w denaturacie (bezbarwny i fiolet) Po obejrzeniu butelki ujrzałem napis - ok 80% .Czy te brakujące procenty mogły być powodem problemów z rozpuszczenie szelaku?
80% to lipa nawet jako denaturat. Kup w sklepie dla plastyków porządny rozpuszczalnik i nie będzie problemów
Ostatnio rozrabiałem denaturatem w latach 70tych i było dobrze,tylko denaturat miał wtedy 98%. Dzisiaj dojrzałem na butelce napis Denaturak a na drugiej Denatural ,czyli to chyba nie to samo co Denaturat. Pozdrawiam.
Kto wie, może to chodzi o nazwę zastrzeżoną? Denaturat może być trademarkiem Polmosu, więc inne firmy, nawet oferujące identyczny produkt, musiałyby stosować inne nazwy.
Mam pytanie odnośnie drugiego elektrolitu.
Ma być podpięty pod rezystor 1,2k
Pomierzyłem napięcia na moim rezystorze 1,2k
z jednej strony 251V
z drugiej strony 241V
Wg mnie ten 2 elektrolit ma być podpięty na wyjściu z rezystora czyli tam gdzie jest 241V
Uploaded with ImageShack.us
Pytam bo w Tatrach jest trochę inaczej
zagore1 pisze:
Wg mnie ten 2 elektrolit ma być podpięty na wyjściu z rezystora czyli tam gdzie jest 241V
W rzeczy samej.
zagore1 pisze:
Pytam bo w Tatrach jest trochę inaczej
Wygląda, że tak samo.
Wydaje mi się, że napięcia na tym rezystorze w Tatrach są na odwrót ( czyli u dóy wyższe a na dole niższe ) mam Tatry to sprawdzę z ciekawości moją pamięć A poza tym w Tarach jest rezystor 2k ,a tu 1,2k
Założyłem drugi elektrolit, wymieniłem elektrolit od katody EL84.
Pomiary:
1 elektrolit - 273V
2 elektrolit - 234V
w głośniku słychać szum , który się zwięsza przy pogłaśnianiu.
m.cz. nie działa
Pomierzyłem naięcia na EL84
7 - czyli anoda 256v
9 - czyli S2 - 243V
3 - czyli katoda - 7V
2 czyli S1 - 10V
Wymieniłem kondensator 0,1uF znajdujący się przed S1 i napięcie na S1 spadło do "0"
Przed tym kondensatorem napięcie wynosi 67V
Po podłączeniu mp3 słychać cichą muzykę i to niezależnie jaki klawisz jest wciśnięty