Sprawdzenie wzmacniacza PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Sprawdzenie wzmacniacza PP
Witam Wszystkich
Mam do Was prośbę. Otóż składam sobie mały wzmacniaczyk lampowy pod lampy PCL86. I z tym związana jest prośba. Wzmacniacz posiada w swojej strukturze tg2,5 (pracujące w PP) no i lampki PCL86.
Chodzi mi o sprawdzenie, czy sygnał taki z komputera wystarczy do wysterowania lampy końcowej. Czy wstawic jeszcze jedną małą triodę na wejście. I czy układ zmieniąjący fazę będzie działał.Schemat jest w załączniku
Pozdrawiamn
Mam do Was prośbę. Otóż składam sobie mały wzmacniaczyk lampowy pod lampy PCL86. I z tym związana jest prośba. Wzmacniacz posiada w swojej strukturze tg2,5 (pracujące w PP) no i lampki PCL86.
Chodzi mi o sprawdzenie, czy sygnał taki z komputera wystarczy do wysterowania lampy końcowej. Czy wstawic jeszcze jedną małą triodę na wejście. I czy układ zmieniąjący fazę będzie działał.Schemat jest w załączniku
Pozdrawiamn
Re: Sprawdzenie wzmacniacza PP
a ta końcówka przy kondensatorze 47u to gdzie sobie idzie?
"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
Nigdzie, może wisieć w powietrzu
.

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
- AZ12
- 3125...6249 postów
Przy odpowiednim dobraniu rezystora katodowego można uzyskać duże wzmocnienie inwertera. Proponuję wstawić potencjometr do regulacji rozpływu prądów anodowych triod PCL86, umożliwi to uzyskanie optymalnych parametrów wzmacniacza. Napięcie zasilające 250V jest zbyt duże dla PCL86, wystarczy w zupełności 200V, aby uzyskać moc wyjściową ok. 9W. Ja zastosowałem jeden filtr katodowy R 62Om C 100uF dla pentod PCL86.
Ratujmy stare tranzystory!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Polecam zablokować Rk lamp mocy.
Taki odwracacz fazy, jak by nie był wypieszczony, będzie miał gorszą symetrię od stopnia z dzielonym obciążeniem, więc nie wiem czy jest sens. Jeżeli drugiej triody użyć jako WK przed nim, to wzmocnienie całości też będzie większe. Będzie też łatwo podłączyć USZ.
Taki odwracacz fazy, jak by nie był wypieszczony, będzie miał gorszą symetrię od stopnia z dzielonym obciążeniem, więc nie wiem czy jest sens. Jeżeli drugiej triody użyć jako WK przed nim, to wzmocnienie całości też będzie większe. Będzie też łatwo podłączyć USZ.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem jest wrażliwy na przydźwięk sieciowy z zasilacza, ponadto katoda drugiej triody znajduje się pod dość wysokim napięciem.Piotr pisze:Taki odwracacz fazy, jak by nie był wypieszczony, będzie miał gorszą symetrię od stopnia z dzielonym obciążeniem, więc nie wiem czy jest sens. Jeżeli drugiej triody użyć jako WK przed nim, to wzmocnienie całości też będzie większe. Będzie też łatwo podłączyć USZ.
Ratujmy stare tranzystory!
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Mozna podniesc potencjal grzejnika zarzac go napieciem przemiennym, co powinno pomoc w redukcji przydzwieku i zapobiec przekroczeniu Ukhmax.AZ12 pisze:katoda drugiej triody znajduje się pod dość wysokim napieciem.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Można to załatwić tak. Wtedy zalety pozostają, a wady się kurczą.