ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wizental
5...9 postów
5...9 postów

ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja

Post autor: wizental »

Witam
Poszukuję fachowca z Warszawy do poprawienia kondycji technicznej tego zacnego radia.
Odbiornik jest sprawny ale niestety ma do wymiany potencjometry i lampy. Podczas cichego słuchania wyraźnie słuchać buczenie (nie wiem czy jest towina lamp, transformatora czy może kwestia masy).
Będę wdzięczny za kontakt. Pozdrawiam Adam.
wizental
5...9 postów
5...9 postów

Re: ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja

zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Oj wspaniałe radio! Cudownie gra. U mnie było do wymiany ze 30 elementów a z buczeniem poradziliśmy sobie symetryzując żarzenie. Mi robił fachura z Łodzi. Polecam!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Piękne radyjko,ciekawy jestem jak się sprawuje z tym 180 watowym głośniczkiem.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Fajnie gra :) basy czasem odrobinę za mocne. Szukam teraz właściwego.. Był na Allegro ale przegapiłem. Teraz zresztą jestem na etapie montowania nowej głowicy UKF. Niestety - tranzystorowej :| Potrzebuję stabilne 88-108 MHz.
Robert SP5RF
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: jarecki_1966 »

Witam, miałem takie radio, grało,że ha. Na UKF jak trochę podkręciłem basów to aż drżała cała tkania z przodu tak,że myślałem,że głośnik wyskoczy z obudowy. No cóż, sprzedałem za śmieszne pieniądze a tylko wystarczyło AZ12 wstawić bo była AZ4 w podstawce. Wszystkie głośniki były oryginalne i wszystkie podzespoły, nic nie wymieniane.
wizental
5...9 postów
5...9 postów

Witam

Odnawiam tema, bardzo mi zależy na kontakcie z osobą która zajmie się urządzeniem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Ciężko będzie.. Ja szukałem pół roku aż zawiozłem do Łodzi. W Warszawie chyba nie ma zakładu który by kompleksowo odnowił takie radio (skrzynka, politura, elektronika) i wystawił fakturę, (jeśli radio stoi w Twoim biurze to naprawę wliczasz w koszty) .Te zakładziki które zostały ,naprawiają VHS-y emerytom i reanimują stare monitory kineskopowe. To zwykle są partacze, którzy kręcą rdzeniami na chybił - trafił bez wobuloskopu, bez żadnego pojęcia, za to narzekaja na ZUS i podatki. Z drugiej strony nie ma się co dziwić że brak jest zakładów wybitnych, gdyż polski klient oczekuje że naprawa radia za które na Allegro dał 300 PLN będzie kosztowała max 150 PLN, podczas gdy taki remont może kosztować 800 PLN i więcej - (naprawa i politurowanie skrzynki, nowa tkanina, garnitur nowych lamp, strojenie..) a tu godziny lecą, a godzina pracy fachowca to ok. 40 PLN. Godzina pracy partacza nic nie kosztuje ale i efekt jest mizerny.... :roll:
Robert SP5RF
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Oj,nabieram apetytu.
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

gdyż polski klient oczekuje że naprawa radia za które na Allegro dał 300 PLN będzie kosztowała max 150 PLN, podczas gdy taki remont może kosztować 800 PLN i więcej - (naprawa i politurowanie skrzynki, nowa tkanina, garnitur nowych lamp, strojenie..) a tu godziny lecą, a godzina pracy fachowca to ok. 40 PLN. Godzina pracy partacza nic nie kosztuje ale i efekt jest mizerny....
Święte słowa. Jak mało jest ludzi świadomych tego że fachowa praca i wiedza musi kosztować. Wyceniłem kiedyś Panu z naszego forum, renowację tylko po roboczogodzinach, bez materiału, uznał niegrzecznie że jestem pi....ięty. Ale jak oglądał efekty mojej pracy to cmokał i naciskał aby termin ustalać...
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jako pie....ty zgadzam się całkowicie z kol Witkiem.Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie siedział godzinami,tygodniami nad starym trupem za 100 czy 200zł. Jeżeli zrobiłem ileś sztuk w większości bezinteresownie ,zrobiłem to dla satysfakcji którą wyżej cenię niż wymienione 100 czy 200zł
wizental
5...9 postów
5...9 postów

Zależy mi na przeglądzie "bebechów" i strojeniu, skrzynka może pozostać jak jest. Radio jest pamiątką i ma dla mnie wartość sentymentalną, nie było tu żadnego handlu.

Pozdrawiam
ps. obecnie narzekam na brak handlowca a nie jego wycenę : )))))
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

wizental pisze:Zależy mi na przeglądzie "bebechów" i strojeniu, skrzynka może pozostać jak jest. Radio jest pamiątką i ma dla mnie wartość sentymentalną, nie było tu żadnego handlu.

Pozdrawiam
ps. obecnie narzekam na brak handlowca a nie jego wycenę : )))))
Jak skrzynki nie trzeba ruszać, to ja to mogę zrobić.
wizental
5...9 postów
5...9 postów

Super, bardzo się cieszę.
Napisz mi na priva gdzie i kiedy możemy się spotkać oraz orientacyjny koszt zabawy.
Pozdrawiam.