ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja
Witam
Poszukuję fachowca z Warszawy do poprawienia kondycji technicznej tego zacnego radia.
Odbiornik jest sprawny ale niestety ma do wymiany potencjometry i lampy. Podczas cichego słuchania wyraźnie słuchać buczenie (nie wiem czy jest towina lamp, transformatora czy może kwestia masy).
Będę wdzięczny za kontakt. Pozdrawiam Adam.
Poszukuję fachowca z Warszawy do poprawienia kondycji technicznej tego zacnego radia.
Odbiornik jest sprawny ale niestety ma do wymiany potencjometry i lampy. Podczas cichego słuchania wyraźnie słuchać buczenie (nie wiem czy jest towina lamp, transformatora czy może kwestia masy).
Będę wdzięczny za kontakt. Pozdrawiam Adam.
-
- 5...9 postów
Re: ROCHLITZ STRADIVARI II - renowacja
zdjęcia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Oj wspaniałe radio! Cudownie gra. U mnie było do wymiany ze 30 elementów a z buczeniem poradziliśmy sobie symetryzując żarzenie. Mi robił fachura z Łodzi. Polecam!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Piękne radyjko,ciekawy jestem jak się sprawuje z tym 180 watowym głośniczkiem.
-
- 625...1249 postów
Fajnie gra
basy czasem odrobinę za mocne. Szukam teraz właściwego.. Był na Allegro ale przegapiłem. Teraz zresztą jestem na etapie montowania nowej głowicy UKF. Niestety - tranzystorowej
Potrzebuję stabilne 88-108 MHz.

Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
Witam, miałem takie radio, grało,że ha. Na UKF jak trochę podkręciłem basów to aż drżała cała tkania z przodu tak,że myślałem,że głośnik wyskoczy z obudowy. No cóż, sprzedałem za śmieszne pieniądze a tylko wystarczyło AZ12 wstawić bo była AZ4 w podstawce. Wszystkie głośniki były oryginalne i wszystkie podzespoły, nic nie wymieniane.
-
- 5...9 postów
Witam
Odnawiam tema, bardzo mi zależy na kontakcie z osobą która zajmie się urządzeniem.
Pozdrawiam
Odnawiam tema, bardzo mi zależy na kontakcie z osobą która zajmie się urządzeniem.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Ciężko będzie.. Ja szukałem pół roku aż zawiozłem do Łodzi. W Warszawie chyba nie ma zakładu który by kompleksowo odnowił takie radio (skrzynka, politura, elektronika) i wystawił fakturę, (jeśli radio stoi w Twoim biurze to naprawę wliczasz w koszty) .Te zakładziki które zostały ,naprawiają VHS-y emerytom i reanimują stare monitory kineskopowe. To zwykle są partacze, którzy kręcą rdzeniami na chybił - trafił bez wobuloskopu, bez żadnego pojęcia, za to narzekaja na ZUS i podatki. Z drugiej strony nie ma się co dziwić że brak jest zakładów wybitnych, gdyż polski klient oczekuje że naprawa radia za które na Allegro dał 300 PLN będzie kosztowała max 150 PLN, podczas gdy taki remont może kosztować 800 PLN i więcej - (naprawa i politurowanie skrzynki, nowa tkanina, garnitur nowych lamp, strojenie..) a tu godziny lecą, a godzina pracy fachowca to ok. 40 PLN. Godzina pracy partacza nic nie kosztuje ale i efekt jest mizerny.... 

Robert SP5RF
-
- 3125...6249 postów
Oj,nabieram apetytu.
-
- 500...624 posty
Święte słowa. Jak mało jest ludzi świadomych tego że fachowa praca i wiedza musi kosztować. Wyceniłem kiedyś Panu z naszego forum, renowację tylko po roboczogodzinach, bez materiału, uznał niegrzecznie że jestem pi....ięty. Ale jak oglądał efekty mojej pracy to cmokał i naciskał aby termin ustalać...gdyż polski klient oczekuje że naprawa radia za które na Allegro dał 300 PLN będzie kosztowała max 150 PLN, podczas gdy taki remont może kosztować 800 PLN i więcej - (naprawa i politurowanie skrzynki, nowa tkanina, garnitur nowych lamp, strojenie..) a tu godziny lecą, a godzina pracy fachowca to ok. 40 PLN. Godzina pracy partacza nic nie kosztuje ale i efekt jest mizerny....
-
- 3125...6249 postów
Jako pie....ty zgadzam się całkowicie z kol Witkiem.Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie siedział godzinami,tygodniami nad starym trupem za 100 czy 200zł. Jeżeli zrobiłem ileś sztuk w większości bezinteresownie ,zrobiłem to dla satysfakcji którą wyżej cenię niż wymienione 100 czy 200zł
-
- 5...9 postów
Zależy mi na przeglądzie "bebechów" i strojeniu, skrzynka może pozostać jak jest. Radio jest pamiątką i ma dla mnie wartość sentymentalną, nie było tu żadnego handlu.
Pozdrawiam
ps. obecnie narzekam na brak handlowca a nie jego wycenę : )))))
Pozdrawiam
-
- moderator
Jak skrzynki nie trzeba ruszać, to ja to mogę zrobić.wizental pisze:Zależy mi na przeglądzie "bebechów" i strojeniu, skrzynka może pozostać jak jest. Radio jest pamiątką i ma dla mnie wartość sentymentalną, nie było tu żadnego handlu.
Pozdrawiam
-
- 5...9 postów
Super, bardzo się cieszę.
Napisz mi na priva gdzie i kiedy możemy się spotkać oraz orientacyjny koszt zabawy.
Pozdrawiam.
Napisz mi na priva gdzie i kiedy możemy się spotkać oraz orientacyjny koszt zabawy.
Pozdrawiam.