"przystawka UKF" z M-T
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
"przystawka UKF" z M-T
Witam serdecznie. Kiedyś daaawno dano temu, kiedy byłem jeszcze małym łebkiem pamiętam że miałem cały stos tego miesięcznika, z dawniejszycg czasów. Były tam jakieś układy lampowe, odbiorniki KF (jeden zrobiłem i działał, miałem wtedy 12 lat). Ostatnio przez sentyment zaglądałem da archiwum www i znalazłem to.
http://www.mlodytechnik.pl/archiwum/62- ... ka_UKF.pdf
Układ wydaje się dosyć prosty, jednak wiem że takie coś potrafi bardzo kaprysić. Robiliście takie coś? jakie macie doświadczenia w tej materii? Planuje zmajstrować takie coś, wsadzić do jakiegoś radia lampowego. Znudziło mi się już słuchanie o polityce...
http://www.mlodytechnik.pl/archiwum/62- ... ka_UKF.pdf
Układ wydaje się dosyć prosty, jednak wiem że takie coś potrafi bardzo kaprysić. Robiliście takie coś? jakie macie doświadczenia w tej materii? Planuje zmajstrować takie coś, wsadzić do jakiegoś radia lampowego. Znudziło mi się już słuchanie o polityce...
-
- 625...1249 postów
Re: "przystawka UKF" z M-T
http://www.mt.com.pl/archiwum/66-MT-09- ... ka_UKF.pdf
Polecam.
Po dobrym wykonaniu i dostrojeniu, dźwięk niewiele się różni od superheterodyny.
Polecam.
Po dobrym wykonaniu i dostrojeniu, dźwięk niewiele się różni od superheterodyny.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 625...1249 postów
Witam, a czy są jakieś "kruczki" w tej konstrukcji, czy działa bez pudła, rozumiem że antena to dipol 300 ohmów?
Pozdrawiam, Piotr.
Pozdrawiam, Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 3125...6249 postów
Główną wadą (poza masakrycznym zakłócaniem innych odbiorników UKF w najbliższym otoczeniu
) jest podwójny odbiór każdej stacji, symetrycznie po obu stronach wierzchołka krzywej rezonansu. Może się zdarzć że jedna stacja "od góry" będzie zakłócać inną "od dołu". W latach kiedy powstał ten układ nie mialo to znaczenia: na UKF były max 3 programy Polskiego Radia, plus ewent. fonia II kanału TV. Przy dzisiejszym zagęszczeniu stacji państwowych i prywatnych mogą się one nawzajem zakłócać, toteż układ może okazać się mało użyteczny. Ot taka ciekawostka, jak to się kiedyś improwizowało odbiór UKF...

-
- 3125...6249 postów
W takim przypadku można zrobić przystawkę superreakcyjną dołączaną do zwykłej głowicy UKF FM. Zwiększa to selektywność odbiornika. Można też zrobić prosty odbiornik superheterodynowy FM na śmieciowych lampach telewizyjnych.
viewtopic.php?f=8&t=14286&p=148127
viewtopic.php?f=8&t=14286&p=148127
Ratujmy stare tranzystory!
Oj nie za bardzo.futrzaczek2 pisze:http://www.mt.com.pl/archiwum/66-MT-09- ... ka_UKF.pdf
Polecam.
Po pierwsze problem z interferancjami ze składowymi sygnału stereo.
Po drugie jakośc odbioru zależy od nadawcy czasem odbiera się z dużymi zniekształceniami.
Na niektórych stacjach przeszkadza uciążliwy przydźwięk.
Z tym nie ma problemu - wymagany odstęp pomiędzy sąsiednimi stacjami to 600kHz. Przy dobrej konstrukcji detektora superrekacyjnego ten odstęp jest wystarczający aby się stacje nie nakładały.Tomek Janiszewski pisze:Przy dzisiejszym zagęszczeniu stacji państwowych i prywatnych mogą się one nawzajem zakłócać, toteż układ może okazać się mało użyteczny. Ot taka ciekawostka, jak to się kiedyś improwizowało odbiór UKF...
szewek pisze:Witam, a czy są jakieś "kruczki" w tej konstrukcji, czy działa bez pudła, rozumiem że antena to dipol 300 ohmów?
Pozdrawiam, Piotr.
Niekoniecznie. Może być nawet kawałek drutu. Cewka antenowa może mieć mieć mniej zwojów (teoretycznie tak o 50% mniej).
-
- 3125...6249 postów
Odbiorniki superreakcyjne UKF nie mają ogranicznika amplitudy, stąd ten przydźwięk.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Wykonałem, zatem wiem, co mówięSTUDI pisze:Oj nie za bardzo.
Po pierwsze problem z interferancjami ze składowymi sygnału stereo.
Po drugie jakośc odbioru zależy od nadawcy czasem odbiera się z dużymi zniekształceniami.
Na niektórych stacjach przeszkadza uciążliwy przydźwięk.

Zakłócanie wszyskiego w okolicy można znacznie ograniczyć przez odpowiednie zaekranowanie układu i lampy. U mnie rolę tę pełni puszka z laminatu miedziowanego i blaszany kubeczek na lampie. Przykrą dla ucha interferencję znalazłem tylko na jednej stacji, reszta nie odróżniała się brzmieniowo od unitrowskiej Śnieżki, której używam na co dzień. Również czułość jest zbliżona - oceniam to na podstawie odbioru zbliżonego zestawu stacji na tej samej antenie.
Znaczną wadą jest "odpływanie" odbiornika przez ok. godzinę od włączenia. Dźwięk robi się coraz bardziej "gardłowy", aż przechodzi w szum. Dlatego używanie tego wynalazku do codziennej eksploatacji byłoby nie lada wyzwaniem.

I zastosowanie wzmacniacza w.cz który ma tylko zwiększyć tłumienie sygnałów przenikających do anteny.futrzaczek2 pisze: Zakłócanie wszyskiego w okolicy można znacznie ograniczyć przez odpowiednie zaekranowanie układu i lampy. U mnie rolę tę pełni puszka z laminatu miedziowanego i blaszany kubeczek na lampie.
Akurat ta wada nie wplywa na sam odbiór w takim odbiorniku.
futrzaczek2 pisze: Przykrą dla ucha interferencję znalazłem tylko na jednej stacji, reszta nie odróżniała się brzmieniowo od unitrowskiej Śnieżki, której używam na co dzień.
Z tym ciężko jest walczyć chyba że pasmo obetniemy i to ostro (max 6kHz). Składowe MPX to od 19kHz do 53kHz. Do tego dochodzi jeszcze RDS 57kHz i inne wynalazki (różne podnośne jeszcze powyżej 60kHz). Częstotliwość samowygaszania powinna byłaby być rzędu 100kHz jeśli nie wyżej aby uniknąć tych interferencji. Niestety jest ona za wysoka. W czasach emisji mono na UKF nie było problemu. Ćwierkanie jest mniejsze gdy rosną znieszktałecenia na skutek dosttojenia się na bardzo nieliniowej części ch-ki detekcji na zboczy krzywej rezonansowej..
Tu tez dorzucę. Dobry odbiór - czysty wymaga mniejeszej sleektywności co niestety pociąga za sobą wzrost szumów. Aby je zmienszyć trzeba doprowadzić sygnał o znacznym poziomie.futrzaczek2 pisze: Również czułość jest zbliżona - oceniam to na podstawie odbioru zbliżonego zestawu stacji na tej samej antenie.
futrzaczek2 pisze: Znaczną wadą jest "odpływanie" odbiornika przez ok. godzinę od włączenia. Dźwięk robi się coraz bardziej "gardłowy", aż przechodzi w szum. Dlatego używanie tego wynalazku do codziennej eksploatacji byłoby nie lada wyzwaniem.
To samo dotyczy odbiorników superheterodynowych. Po prostu w układzie detektora nie zastosowałeś kompensacji współczynników temperaturowych. Jak zrobisz heterodynę dla głowicy UKF na pierwszych lepszych elementach też odpłynie. Obecnie w handlu praktycznie brak jest kondesatorów ceramicznych o różnych współczynnikach temperaturowych (żebyś wiedizł jak pływają głowice półprzewodnikowe przewidziane do sysntezy PLL - tam się nie zwraca uwagi na stabilność częstotliwości heteorydyny - przecież PLL wymusi jej wartrość...) . Czyli ta wada to nie jest specjalnie przypisana do superreakcji.
-
- 625...1249 postów
Ależ oczywiście. Tyle, że w superheterodynie mogę sobie dorobić pętlę ARCz, która w jakimś stopniu będzie korygować "odpływy". Tu nie ma takiej możliwości, można jedynie oprzeć się na stabilizacji termicznej ale... po coCzyli ta wada to nie jest specjalnie przypisana do superreakcji.