Rezystancja wewnętrzna triody

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Rezystancja wewnętrzna triody

Post autor: Furman Zenobiusz »

Mam dwa pytania:

1) Czy jest jakiś sposób na określenie (choćby w przybliżeniu) rezystancji wewnętrznej bez pomiarów, jeśli w katalogu nie ma podanych charakterystyk a jedynie typowe punkty pracy (często tylko jeden) ?

2) Czy te wartości wyliczone z wykresów wyglądają realistycznie ?

6N8S 12,5k
PCF802 19,2k
6F12P 6,2k
PCF82 8.3k
OTLamp

Re: Rezystancja wewnętrzna triody

Post autor: OTLamp »

Furman Zenobiusz pisze:
1) Czy jest jakiś sposób na określenie (choćby w przybliżeniu) rezystancji wewnętrznej bez pomiarów, jeśli w katalogu nie ma podanych charakterystyk a jedynie typowe punkty pracy (często tylko jeden) ?
Tak, z równania triody:

k=S*Ri => Ri=k/S

gdzie
Ri - rezystancja wewnętrzna
k - współczynnik wzmocnienia lampy (nie stopnia z lampą)
S - nachylenie charakterystyki

Przykładowo dla systemu triodowego PCF802: k=70, S=3.5mA/V => Ri=20k

Trzeba jednak pamiętać, że rezystancja wewnętrzna zależy od punktu pracy, więc liczy się ją w okolicach tego punktu, ewentualnie w układach o dużych amplitudach sygnału wylicza się średnią rezystancję wewnętrzną.
Ostatnio zmieniony pt, 4 czerwca 2010, 12:08 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Równanie to w książce mam pod nazwą "równanie Barkhausena".
Jednak w niektórych notkach katalogowych brakuje danych do wzoru i/lub danych do ich wyliczenia, głównie chodzi o wzmocnienie. Ewentualnie wychodzi moja nieznajomość oznaczeń stosowanych w notkach np. Philipsa - czyżby współczynnik wzmocnienia oznaczany był jako 'µ' ?

Oraz dodatkowe pytanie - przeglądam właśnie tanie śmieciowe lampy w poszukiwaniu takich o względnie małej rezystancji wewnętrznej. Czy jeśli lampa ma ładny prostoliniowy odcinek charakterystyki, rozsądny zakres napięcia anodowego oraz wystarczającą Pa(max) może gdzieś jeszcze tkwić haczyk uniemożliwiający zastosowanie w audio, jako stopień wyjściowy o minimalnej mocy ?
Tak się zastanawiam, bo np. 6F12P ma wewnętrzną konstrukcję prostą jak budowa cepa a tymczasem ze wszystkich lamp które oglądałem chyba pasuje najlepiej.
Kwestię wzmocnienia na razie pomijam, bo myślę że ewentualne jego braki w lampie wyjściowej spokojnie da się nadrobić lampą na wejściu.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Furman Zenobiusz pisze: czyżby współczynnik wzmocnienia oznaczany był jako 'µ' ?
Tak, bywa tak oznaczany. Dla triody niemal zawsze podaje się współczynnik wzmocnienia.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przejrzałem notki katalogowe chyba większości często spotykanych lamp serii P, kierując się typową zawartością zestawów typu 'xxx lamp telewizyjnych' na aledrogo.

Jako jedyną konkurencję dla PCC88 znalazłem triodę z PCF80. Podobnie niska rezystancja wewnętrzna, ale charakterystykę chyba musiałbym zdjąć ręcznie bo nigdzie nie mogę znaleźć. No i jest jeszcze kwestia pokładowej pentody, jeśli nie nadawałaby się do stopnia wejściowego to raczej szkoda marnować, żeby wisiała w powietrzu.

Może jest jeszcze coś z mało poszukiwanych lamp o podobnych parametrach ? Potrzebuję dwie triody, po jednej na kanał, a czy będą w jednej lampie, czy w dwóch to już bez znaczenia.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jak nie możesz znaleźć charakterystyk PCF80 to sprawdź charakterystyki ECF80 i 6P1F...
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W ten sposób się znalazły, zresztą w drugim PDFie od PCF80 też znalazła się część charakterystyk triody. Jednak lampa chyba odpada bo nie ma sensu grzać całej a wykorzystywać połowy. Chociaż z drugiej strony podoba mi się jej cena, nówki po 5zł to jest to co lubię :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Furman Zenobiusz pisze:6N8S 12,5k
PCF802 19,2k
6F12P 6,2k
PCF82 8.3k
Rezystancja wewnętrzna nie jest stała, więc nie może być opisana za pomocą liczby.
Zazwyczaj przedstawia się ją jako wykres w funkcji Ia przy zadanym Ua.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Piotr pisze: Rezystancja wewnętrzna nie jest stała, więc nie może być opisana za pomocą liczby.
Za to może być opisana jedną liczbą "rezystancja wewnętrzna w typowym punkcie pracy" co wystarcza w 99% przypadków.

Ino Panie nie przerzeźbcie powiedział Juhas gdy Baca kijek skrobał...

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Czołem Jasiu, miło Cię znów widzieć :)
Jak zwykle masz rację, a ja jak zwykle mam ale (nie mylić z gatunkiem piwa):
Katalog otworzył mi się akurat na ECC82 i rzecze, iż typowe punkty pracy to 100V/11.8mA (6k25), 170V/10mA (7k2), 200V/11mA (7k2) oraz 250V/10.5mA (7k7).
A ja właśnie przed chwilą użyłem bardzo typowego dla mnie punktu pracy tej lampy, czyli 150V/4mA, gdzie Ri wynosi około 11k. Jak widzisz "typowy punkt pracy" jest tak samo uniwersalny jak "typowy rozmiar buta" :roll:
Jasiu

Post autor: Jasiu »

No to strugajmy ten kijek :-)
Piotr pisze: Katalog otworzył mi się akurat na ECC82 i rzecze, iż typowe punkty pracy to 100V/11.8mA (6k25), 170V/10mA (7k2), 200V/11mA (7k2) oraz 250V/10.5mA (7k7).
A ja właśnie przed chwilą użyłem bardzo typowego dla mnie punktu pracy tej lampy, czyli 150V/4mA, gdzie Ri wynosi około 11k.
Oczywiście przy założeniu nowych lamp. Trochę się zużyją i w "punkcie typowym" opór wewnętrzny będzie większy niż w Twoim... To jedna z przyczyn, dla której jakieś bardzo dokładne wyznaczanie tego parametru nie ma wielkiego sensu.
Piotr pisze: Jak widzisz "typowy punkt pracy" jest tak samo uniwersalny jak "typowy rozmiar buta" :roll:
Typowy punkt pracy jest jak najbardziej użyteczny, a w tym dziale ("dla początkujących") stosowany w liczbie przypadków bliższej 100% niż 99%. W odróżnieniu od "typowego buta".

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jasiu pisze:Oczywiście przy założeniu nowych lamp. Trochę się zużyją i w "punkcie typowym" opór wewnętrzny będzie większy niż w Twoim... To jedna z przyczyn, dla której jakieś bardzo dokładne wyznaczanie tego parametru nie ma wielkiego sensu.
W sumie to tak.
Z parametru Ri zazwyczaj korzysta się do wyznaczenia wzmocnienia stopnia (przynajmniej w dziale dla początkujących). Podczas starzenia Ri się zwiększy, ale nachylenie zmaleje, więc całościowo skutek nie będzie mocno odczuwalny. Podobnie będzie jeżeli przyjmie się do obliczenia oba parametry z innego, ale jednego punktu pracy. Jeżeli nie będzie on bardzo różny, to wzmocnienie wyjdzie w granicach błędu poprawne.
Tak się czepiałem dla zasady, żeby przypominać, że lampa to nie rezystor i nie można jej wydrukować na bańce jedynej słusznej rezystancji wewnętrznej :)
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja to sobie obliczałem wedle metody 'pi razy drzwi' biorąc jakiś w miarę rozsądny punkt pracy z charakterystyki - przeczesywałem głównie lampy telewizyjne szukając takich o jak najniższej rezystancji wewnętrznej. W tym przypadku wartość jest liczbowa, ponieważ bezpośrednio określa jak bardzo lampa nadaje się do mojego celu.
A to że kawałek niżej albo wyżej na charakterystyce wartość się trochę zmieni, nie miało akurat żadnego znaczenia.