Rezystancja wewnętrzna triody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Rezystancja wewnętrzna triody
Mam dwa pytania:
1) Czy jest jakiś sposób na określenie (choćby w przybliżeniu) rezystancji wewnętrznej bez pomiarów, jeśli w katalogu nie ma podanych charakterystyk a jedynie typowe punkty pracy (często tylko jeden) ?
2) Czy te wartości wyliczone z wykresów wyglądają realistycznie ?
6N8S 12,5k
PCF802 19,2k
6F12P 6,2k
PCF82 8.3k
1) Czy jest jakiś sposób na określenie (choćby w przybliżeniu) rezystancji wewnętrznej bez pomiarów, jeśli w katalogu nie ma podanych charakterystyk a jedynie typowe punkty pracy (często tylko jeden) ?
2) Czy te wartości wyliczone z wykresów wyglądają realistycznie ?
6N8S 12,5k
PCF802 19,2k
6F12P 6,2k
PCF82 8.3k
Re: Rezystancja wewnętrzna triody
Tak, z równania triody:Furman Zenobiusz pisze:
k=S*Ri => Ri=k/S
gdzie
Ri - rezystancja wewnętrzna
k - współczynnik wzmocnienia lampy (nie stopnia z lampą)
S - nachylenie charakterystyki
Przykładowo dla systemu triodowego PCF802: k=70, S=3.5mA/V => Ri=20k
Trzeba jednak pamiętać, że rezystancja wewnętrzna zależy od punktu pracy, więc liczy się ją w okolicach tego punktu, ewentualnie w układach o dużych amplitudach sygnału wylicza się średnią rezystancję wewnętrzną.
Ostatnio zmieniony pt, 4 czerwca 2010, 12:08 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1250...1874 posty
Równanie to w książce mam pod nazwą "równanie Barkhausena".
Jednak w niektórych notkach katalogowych brakuje danych do wzoru i/lub danych do ich wyliczenia, głównie chodzi o wzmocnienie. Ewentualnie wychodzi moja nieznajomość oznaczeń stosowanych w notkach np. Philipsa - czyżby współczynnik wzmocnienia oznaczany był jako 'µ' ?
Oraz dodatkowe pytanie - przeglądam właśnie tanie śmieciowe lampy w poszukiwaniu takich o względnie małej rezystancji wewnętrznej. Czy jeśli lampa ma ładny prostoliniowy odcinek charakterystyki, rozsądny zakres napięcia anodowego oraz wystarczającą Pa(max) może gdzieś jeszcze tkwić haczyk uniemożliwiający zastosowanie w audio, jako stopień wyjściowy o minimalnej mocy ?
Tak się zastanawiam, bo np. 6F12P ma wewnętrzną konstrukcję prostą jak budowa cepa a tymczasem ze wszystkich lamp które oglądałem chyba pasuje najlepiej.
Kwestię wzmocnienia na razie pomijam, bo myślę że ewentualne jego braki w lampie wyjściowej spokojnie da się nadrobić lampą na wejściu.
Jednak w niektórych notkach katalogowych brakuje danych do wzoru i/lub danych do ich wyliczenia, głównie chodzi o wzmocnienie. Ewentualnie wychodzi moja nieznajomość oznaczeń stosowanych w notkach np. Philipsa - czyżby współczynnik wzmocnienia oznaczany był jako 'µ' ?
Oraz dodatkowe pytanie - przeglądam właśnie tanie śmieciowe lampy w poszukiwaniu takich o względnie małej rezystancji wewnętrznej. Czy jeśli lampa ma ładny prostoliniowy odcinek charakterystyki, rozsądny zakres napięcia anodowego oraz wystarczającą Pa(max) może gdzieś jeszcze tkwić haczyk uniemożliwiający zastosowanie w audio, jako stopień wyjściowy o minimalnej mocy ?
Tak się zastanawiam, bo np. 6F12P ma wewnętrzną konstrukcję prostą jak budowa cepa a tymczasem ze wszystkich lamp które oglądałem chyba pasuje najlepiej.
Kwestię wzmocnienia na razie pomijam, bo myślę że ewentualne jego braki w lampie wyjściowej spokojnie da się nadrobić lampą na wejściu.
Tak, bywa tak oznaczany. Dla triody niemal zawsze podaje się współczynnik wzmocnienia.Furman Zenobiusz pisze: czyżby współczynnik wzmocnienia oznaczany był jako 'µ' ?
-
- 1250...1874 posty
Przejrzałem notki katalogowe chyba większości często spotykanych lamp serii P, kierując się typową zawartością zestawów typu 'xxx lamp telewizyjnych' na aledrogo.
Jako jedyną konkurencję dla PCC88 znalazłem triodę z PCF80. Podobnie niska rezystancja wewnętrzna, ale charakterystykę chyba musiałbym zdjąć ręcznie bo nigdzie nie mogę znaleźć. No i jest jeszcze kwestia pokładowej pentody, jeśli nie nadawałaby się do stopnia wejściowego to raczej szkoda marnować, żeby wisiała w powietrzu.
Może jest jeszcze coś z mało poszukiwanych lamp o podobnych parametrach ? Potrzebuję dwie triody, po jednej na kanał, a czy będą w jednej lampie, czy w dwóch to już bez znaczenia.
Jako jedyną konkurencję dla PCC88 znalazłem triodę z PCF80. Podobnie niska rezystancja wewnętrzna, ale charakterystykę chyba musiałbym zdjąć ręcznie bo nigdzie nie mogę znaleźć. No i jest jeszcze kwestia pokładowej pentody, jeśli nie nadawałaby się do stopnia wejściowego to raczej szkoda marnować, żeby wisiała w powietrzu.
Może jest jeszcze coś z mało poszukiwanych lamp o podobnych parametrach ? Potrzebuję dwie triody, po jednej na kanał, a czy będą w jednej lampie, czy w dwóch to już bez znaczenia.
-
- 9375...12499 postów
Jak nie możesz znaleźć charakterystyk PCF80 to sprawdź charakterystyki ECF80 i 6P1F...
-
- 1250...1874 posty
W ten sposób się znalazły, zresztą w drugim PDFie od PCF80 też znalazła się część charakterystyk triody. Jednak lampa chyba odpada bo nie ma sensu grzać całej a wykorzystywać połowy. Chociaż z drugiej strony podoba mi się jej cena, nówki po 5zł to jest to co lubię 

-
- moderator
Rezystancja wewnętrzna nie jest stała, więc nie może być opisana za pomocą liczby.Furman Zenobiusz pisze:6N8S 12,5k
PCF802 19,2k
6F12P 6,2k
PCF82 8.3k
Zazwyczaj przedstawia się ją jako wykres w funkcji Ia przy zadanym Ua.
Czołem.
Ino Panie nie przerzeźbcie powiedział Juhas gdy Baca kijek skrobał...
Pozdrawiam,
Jasiu
Za to może być opisana jedną liczbą "rezystancja wewnętrzna w typowym punkcie pracy" co wystarcza w 99% przypadków.Piotr pisze: Rezystancja wewnętrzna nie jest stała, więc nie może być opisana za pomocą liczby.
Ino Panie nie przerzeźbcie powiedział Juhas gdy Baca kijek skrobał...
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Czołem Jasiu, miło Cię znów widzieć 
Jak zwykle masz rację, a ja jak zwykle mam ale (nie mylić z gatunkiem piwa):
Katalog otworzył mi się akurat na ECC82 i rzecze, iż typowe punkty pracy to 100V/11.8mA (6k25), 170V/10mA (7k2), 200V/11mA (7k2) oraz 250V/10.5mA (7k7).
A ja właśnie przed chwilą użyłem bardzo typowego dla mnie punktu pracy tej lampy, czyli 150V/4mA, gdzie Ri wynosi około 11k. Jak widzisz "typowy punkt pracy" jest tak samo uniwersalny jak "typowy rozmiar buta"

Jak zwykle masz rację, a ja jak zwykle mam ale (nie mylić z gatunkiem piwa):
Katalog otworzył mi się akurat na ECC82 i rzecze, iż typowe punkty pracy to 100V/11.8mA (6k25), 170V/10mA (7k2), 200V/11mA (7k2) oraz 250V/10.5mA (7k7).
A ja właśnie przed chwilą użyłem bardzo typowego dla mnie punktu pracy tej lampy, czyli 150V/4mA, gdzie Ri wynosi około 11k. Jak widzisz "typowy punkt pracy" jest tak samo uniwersalny jak "typowy rozmiar buta"

No to strugajmy ten kijek 
Pozdrawiam,
Jasiu

Oczywiście przy założeniu nowych lamp. Trochę się zużyją i w "punkcie typowym" opór wewnętrzny będzie większy niż w Twoim... To jedna z przyczyn, dla której jakieś bardzo dokładne wyznaczanie tego parametru nie ma wielkiego sensu.Piotr pisze: Katalog otworzył mi się akurat na ECC82 i rzecze, iż typowe punkty pracy to 100V/11.8mA (6k25), 170V/10mA (7k2), 200V/11mA (7k2) oraz 250V/10.5mA (7k7).
A ja właśnie przed chwilą użyłem bardzo typowego dla mnie punktu pracy tej lampy, czyli 150V/4mA, gdzie Ri wynosi około 11k.
Typowy punkt pracy jest jak najbardziej użyteczny, a w tym dziale ("dla początkujących") stosowany w liczbie przypadków bliższej 100% niż 99%. W odróżnieniu od "typowego buta".Piotr pisze: Jak widzisz "typowy punkt pracy" jest tak samo uniwersalny jak "typowy rozmiar buta"
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
W sumie to tak.Jasiu pisze:Oczywiście przy założeniu nowych lamp. Trochę się zużyją i w "punkcie typowym" opór wewnętrzny będzie większy niż w Twoim... To jedna z przyczyn, dla której jakieś bardzo dokładne wyznaczanie tego parametru nie ma wielkiego sensu.
Z parametru Ri zazwyczaj korzysta się do wyznaczenia wzmocnienia stopnia (przynajmniej w dziale dla początkujących). Podczas starzenia Ri się zwiększy, ale nachylenie zmaleje, więc całościowo skutek nie będzie mocno odczuwalny. Podobnie będzie jeżeli przyjmie się do obliczenia oba parametry z innego, ale jednego punktu pracy. Jeżeli nie będzie on bardzo różny, to wzmocnienie wyjdzie w granicach błędu poprawne.
Tak się czepiałem dla zasady, żeby przypominać, że lampa to nie rezystor i nie można jej wydrukować na bańce jedynej słusznej rezystancji wewnętrznej

-
- 1250...1874 posty
Ja to sobie obliczałem wedle metody 'pi razy drzwi' biorąc jakiś w miarę rozsądny punkt pracy z charakterystyki - przeczesywałem głównie lampy telewizyjne szukając takich o jak najniższej rezystancji wewnętrznej. W tym przypadku wartość jest liczbowa, ponieważ bezpośrednio określa jak bardzo lampa nadaje się do mojego celu.
A to że kawałek niżej albo wyżej na charakterystyce wartość się trochę zmieni, nie miało akurat żadnego znaczenia.
A to że kawałek niżej albo wyżej na charakterystyce wartość się trochę zmieni, nie miało akurat żadnego znaczenia.