RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

geguś

Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: geguś »

renes pisze: Namieszałem? :wink:
Tak troszeczkę. Może jednak zmień wymagania co do ilości głośników. Będzie łatwiej coś wyszukać co jest oryginalnie przystosowane do odbioru stereo. A to radio zamiast unowocześniać odsprzedaj. Ty będziesz zadowolony, a i radio nie dostanie wieśniackiego tjuningu. ;)
traxman

Post autor: traxman »

Niekoniecznie trzeba dewastować radio, większość przejściowych modeli miała gniazdo dekodera czasem nawet zewnętrzne (bez dekodera siedziała tam zwora), można więc spokojnie zrobić dekoder i wpakować w to gniazdo bezinwazyjnie. Zajrzyj do mojego wątku o Grundigu Stereomeister, tam taki dekoder jest zamieszczony. Jako że powoli kończę odnowę obudowy, szanse na zdobycie uszkodzonej cewki dekodera są niewielkie, więc będę robił kolejny, o lepszej jakości na LA3401, wpakowany do fabrycznej puszki dekodera lampowego.
geguś

A co z takim razie z detektorem FM? Czy pasmo przenoszenia nie było zawężone dla odbioru mono?
traxman

Post autor: traxman »

Może okazać się konieczne zmniejszenie pojemności za demodulatorem.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: renes »

traxman pisze:Niekoniecznie trzeba dewastować radio, większość przejściowych modeli miała gniazdo dekodera czasem nawet zewnętrzne (bez dekodera siedziała tam zwora), można więc spokojnie zrobić dekoder i wpakować w to gniazdo bezinwazyjnie. Zajrzyj do mojego wątku o Grundigu Stereomeister, tam taki dekoder jest zamieszczony. Jako że powoli kończę odnowę obudowy, szanse na zdobycie uszkodzonej cewki dekodera są niewielkie, więc będę robił kolejny, o lepszej jakości na LA3401, wpakowany do fabrycznej puszki dekodera lampowego.
Z tyłu są wyjścia: Tape Recorder Mono+Stereo Record + Play; Pick-Up Mono + Stereo; Stereo-Balance-Contr.; Lewy i Prawy głośnik Stereo; Drugi głośnik (Second Laudspeaker).

Mi chodzi tylko o dekoder stereo do wewnętrznych kolumn w radiu, aby z nich zrobić stereo. Dlatego, jeśli nie będzie to duże ustrojstwo (najchętniej chciałbym dekoder lampowy - jest to możliwe?) i jest możliwe wstawienie go do obudowy radia, to zdecydowałbym się na takie rozwiązanie.

Czytałem gdzieś że właśnie Grundig robił dekodery stereo do swoich modeli.
Ostatnio zmieniony śr, 2 czerwca 2010, 10:06 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
geguś

traxman pisze:Może okazać się konieczne zmniejszenie pojemności za demodulatorem.
Właśnie. Kilka tranzystorowców mono przerabiałem do odbioru stereo i podmiana elementów była konieczna do przepuszczenia odpowiedniego pasma stereo. Nie wiem jakie pasmo mają lampiaki.
renes
50...74 posty
50...74 posty

geguś pisze:
renes pisze: Namieszałem? :wink:
Tak troszeczkę. Może jednak zmień wymagania co do ilości głośników. Będzie łatwiej coś wyszukać co jest oryginalnie przystosowane do odbioru stereo. A to radio zamiast unowocześniać odsprzedaj. Ty będziesz zadowolony, a i radio nie dostanie wieśniackiego tjuningu. ;)
Tyle, że te oryginalnie przystosowane SABY do odbioru stereo wyglądają juz zupełnie inaczej, i mi się nie podobają.

Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać? :!:
Dla PRII potrzebuję poszerzenia pasma do 105mhz, a dekoder stereo aby przyjemniej się Bacha słuchało. To przecież niewiele :wink:
jarecki_1966
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: jarecki_1966 »

Witam, mam radio Nordmende Othello 53/54 , mimo,że nie jest szczytem techniki i nie jest stereo i zakres do 100 mhz spokojnie łapie Pr II . Więc wydaje mi się,że wiele innych radii zachodnich też ma poszerzony zakres.
geguś

renes pisze: Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać? :!:
Zmiany w konstrukcji, tylko w powodu swojego widzimisię będę zawsze traktował jako wiejski tjuning, czy to się komuś podoba czy nie. Posiadam radia w pełni stereo jak i takie, gdzie stereo jest tylko sam wzmacniacz. Bez względu na ich rocznik, wygląd, wartość, nie widzę powodów, by w nich cokolwiek zmienić.
renes
50...74 posty
50...74 posty

geguś pisze:
renes pisze: Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać? :!:
Zmiany w konstrukcji, tylko w powodu swojego widzimisię będę zawsze traktował jako wiejski tjuning, czy to się komuś podoba czy nie. Posiadam radia w pełni stereo jak i takie, gdzie stereo jest tylko sam wzmacniacz. Bez względu na ich rocznik, wygląd, wartość, nie widzę powodów, by w nich cokolwiek zmienić.
geguś, to nie jest "widzimisię". Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne. Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.
geguś

renes pisze: geguś, to nie jest "widzimisię".
To powiedz, jak Ty to nazywasz. Zajżę do słownika j. polskiego, może się czegoś nowego nauczę.
renes pisze: Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne.
I mieć nie powinno, bo taka była myśl konstuktora. Może do Pioniera dodasz UKF, bo
mi się podoba
renes pisze: Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.
No, jak bez zmian konstrukcyjnych uda się to gratuluję. W innym wypadku czytaj to:
download/file.php?id=30140&mode=view

Krótka piłka. Kupiłeś radio, któregu kupić nie powinieneś. Teraz szukasz rozwiązania problemu, który sam stworzyłeś. Na dodatek chcesz w ten problem kogoś wciągnąć. Innych rozwiązań nie przyjnujesz do wiadomości, bo nie.
renes
50...74 posty
50...74 posty

geguś pisze:
renes pisze: geguś, to nie jest "widzimisię".
To powiedz, jak Ty to nazywasz. Zajżę do słownika j. polskiego, może się czegoś nowego nauczę.
renes pisze: Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne.
I mieć nie powinno, bo taka była myśl konstuktora. Może do Pioniera dodasz UKF, bo
mi się podoba
renes pisze: Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.
No, jak bez zmian konstrukcyjnych uda się to gratuluję. W innym wypadku czytaj to:
download/file.php?id=30140&mode=view

Krótka piłka. Kupiłeś radio, któregu kupić nie powinieneś. Teraz szukasz rozwiązania problemu, który sam stworzyłeś. Na dodatek chcesz w ten problem kogoś wciągnąć. Innych rozwiązań nie przyjnujesz do wiadomości, bo nie.
Twój poważny ton naprawdę mnie ujął :) Nie ma się o co spierać, jeden ma ochotę coś przerobić, dodać, odjąć, zmienić, inny nie. Poza tym, to nie jest muzealne radio, albo rzadkie, wtedy te kwestie są rzeczywiście istotne. Nie jest to też żaden problem, w który wciągam inne osoby. Zwyczajnie pytam i proponuję wykonanie usługi.

Swoją drogą, kompletuję zestaw fotograficzny, wszystko z okresu przedwojennego, a 2-3 obiektywy których jeszcze szukam pochodzą z XIX wieku (petzval, aplanat, rectilinear). Aby móc z nich korzystać w moim Voigtlanderze 6x9 konieczne jest wmontowanie ich w migawki, co czasem oznacza wykręcenie soczewek z konstrukcji orygnalnego korpusu. Inaczej się nie da jeśli chcę cieszyć się jakością zdjęć jakie te obiektywy dostarczają.

Pozdrawiam.
renes
50...74 posty
50...74 posty

jarecki_1966 pisze:Witam, mam radio Nordmende Othello 53/54 , mimo,że nie jest szczytem techniki i nie jest stereo i zakres do 100 mhz spokojnie łapie Pr II . Więc wydaje mi się,że wiele innych radii zachodnich też ma poszerzony zakres.

Właśnie wymieniłem przewód i odpaliłem SABĘ.... dźwięk jest fantastyczny, głęboki, ciepły, wręcz miękki, nawet na wewnętrznej antenie stacje grają czyściutko bez szumówi i brumienia, lampy (wszystkie to Siemensy) nie mikrofonują. Ostatnią stację jaką łapie radio to Złote Przeboje (nadają na 100.1 mhz) ale wskaźnik jest wtedy ustawiony gdzieś na 103-4mhz, pokrętło jeszcze trochę dalej przesuwa wskaźnik częstotliwości, być może naprawdę niewiele potrzeba do 104,9... nie wiem.

Tak jak pisałem wcześniej, schowane do więcej niż połowy prawe pokrętło - wysokich tonów - nie obraca się. Duże i małe prawe (połączone) wybierania stacji obracają się bez najmniejszych problemów, natomiast połączone pokrętło duże i małe lewe - małe od głośności idealnie, duże nie obraca się, trochę się jedynie rusza. Nie wiem do czego może służyć?
geguś

renes pisze: natomiast połączone pokrętło duże i małe lewe - małe od głośności idealnie, duże nie obraca się, trochę się jedynie rusza. Nie wiem do czego może służyć?
Duże, lewe do ustawiania anteny ferrytowej?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Nie chcę rozpoczynać nowego wątku. Dzisiaj zabrałem się za wymianę głowicy w Stradivari na tranzystorową... Trudno się mówi, ale postanowiłem jeszcze zerknąć i :D

Okazało się że zwiotczała sprężyna dociskająca wodzik do ebonitowego mimośrodu. Straciła elastyczność i dlatego rdzenie nie przemieszczały się precyzyjnie na końcu skali tak jak powinny.A to wystarczy, bo potrzeba dosłownie milimetr żeby przestroić o 1 MHz. Taka błahostka :shock: . poprawiłem, naciągnąłem sprężynę, oczywiście wszystko nasmarowałem Balistolem i bajka! Mam prawie całą skalę UKF a najważniejsze że mam 104,9 Aż niesamowite że taka usterka mechaniczna a tyle sprawiła kłopotu! Radio gra zachwycająco! Jutro wydrukuję i ponaklejam takie miniaturowe napisy na skalę,"Jedynka" "Trójka" "zetka" to mi ułatwia użytkowanie...

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF