Tak troszeczkę. Może jednak zmień wymagania co do ilości głośników. Będzie łatwiej coś wyszukać co jest oryginalnie przystosowane do odbioru stereo. A to radio zamiast unowocześniać odsprzedaj. Ty będziesz zadowolony, a i radio nie dostanie wieśniackiego tjuningu.renes pisze: Namieszałem?
RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
geguś
Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna
-
traxman
Niekoniecznie trzeba dewastować radio, większość przejściowych modeli miała gniazdo dekodera czasem nawet zewnętrzne (bez dekodera siedziała tam zwora), można więc spokojnie zrobić dekoder i wpakować w to gniazdo bezinwazyjnie. Zajrzyj do mojego wątku o Grundigu Stereomeister, tam taki dekoder jest zamieszczony. Jako że powoli kończę odnowę obudowy, szanse na zdobycie uszkodzonej cewki dekodera są niewielkie, więc będę robił kolejny, o lepszej jakości na LA3401, wpakowany do fabrycznej puszki dekodera lampowego.
-
geguś
A co z takim razie z detektorem FM? Czy pasmo przenoszenia nie było zawężone dla odbioru mono?
-
traxman
Może okazać się konieczne zmniejszenie pojemności za demodulatorem.
-
renes
- 50...74 posty

Z tyłu są wyjścia: Tape Recorder Mono+Stereo Record + Play; Pick-Up Mono + Stereo; Stereo-Balance-Contr.; Lewy i Prawy głośnik Stereo; Drugi głośnik (Second Laudspeaker).traxman pisze:Niekoniecznie trzeba dewastować radio, większość przejściowych modeli miała gniazdo dekodera czasem nawet zewnętrzne (bez dekodera siedziała tam zwora), można więc spokojnie zrobić dekoder i wpakować w to gniazdo bezinwazyjnie. Zajrzyj do mojego wątku o Grundigu Stereomeister, tam taki dekoder jest zamieszczony. Jako że powoli kończę odnowę obudowy, szanse na zdobycie uszkodzonej cewki dekodera są niewielkie, więc będę robił kolejny, o lepszej jakości na LA3401, wpakowany do fabrycznej puszki dekodera lampowego.
Mi chodzi tylko o dekoder stereo do wewnętrznych kolumn w radiu, aby z nich zrobić stereo. Dlatego, jeśli nie będzie to duże ustrojstwo (najchętniej chciałbym dekoder lampowy - jest to możliwe?) i jest możliwe wstawienie go do obudowy radia, to zdecydowałbym się na takie rozwiązanie.
Czytałem gdzieś że właśnie Grundig robił dekodery stereo do swoich modeli.
Ostatnio zmieniony śr, 2 czerwca 2010, 10:06 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
geguś
Właśnie. Kilka tranzystorowców mono przerabiałem do odbioru stereo i podmiana elementów była konieczna do przepuszczenia odpowiedniego pasma stereo. Nie wiem jakie pasmo mają lampiaki.traxman pisze:Może okazać się konieczne zmniejszenie pojemności za demodulatorem.
-
renes
- 50...74 posty

Tyle, że te oryginalnie przystosowane SABY do odbioru stereo wyglądają juz zupełnie inaczej, i mi się nie podobają.geguś pisze:Tak troszeczkę. Może jednak zmień wymagania co do ilości głośników. Będzie łatwiej coś wyszukać co jest oryginalnie przystosowane do odbioru stereo. A to radio zamiast unowocześniać odsprzedaj. Ty będziesz zadowolony, a i radio nie dostanie wieśniackiego tjuningu.renes pisze: Namieszałem?
Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać?
Dla PRII potrzebuję poszerzenia pasma do 105mhz, a dekoder stereo aby przyjemniej się Bacha słuchało. To przecież niewiele
-
jarecki_1966
- 500...624 posty

Witam, mam radio Nordmende Othello 53/54 , mimo,że nie jest szczytem techniki i nie jest stereo i zakres do 100 mhz spokojnie łapie Pr II . Więc wydaje mi się,że wiele innych radii zachodnich też ma poszerzony zakres.
-
geguś
Zmiany w konstrukcji, tylko w powodu swojego widzimisię będę zawsze traktował jako wiejski tjuning, czy to się komuś podoba czy nie. Posiadam radia w pełni stereo jak i takie, gdzie stereo jest tylko sam wzmacniacz. Bez względu na ich rocznik, wygląd, wartość, nie widzę powodów, by w nich cokolwiek zmienić.renes pisze: Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać?![]()
-
renes
- 50...74 posty

geguś, to nie jest "widzimisię". Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne. Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.geguś pisze:Zmiany w konstrukcji, tylko w powodu swojego widzimisię będę zawsze traktował jako wiejski tjuning, czy to się komuś podoba czy nie. Posiadam radia w pełni stereo jak i takie, gdzie stereo jest tylko sam wzmacniacz. Bez względu na ich rocznik, wygląd, wartość, nie widzę powodów, by w nich cokolwiek zmienić.renes pisze: Nie mów, że tylko wieśniacki tuning można tu wykonać?![]()
-
geguś
To powiedz, jak Ty to nazywasz. Zajżę do słownika j. polskiego, może się czegoś nowego nauczę.renes pisze: geguś, to nie jest "widzimisię".
I mieć nie powinno, bo taka była myśl konstuktora. Może do Pioniera dodasz UKF, borenes pisze: Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne.
mi się podoba
No, jak bez zmian konstrukcyjnych uda się to gratuluję. W innym wypadku czytaj to:renes pisze: Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.
download/file.php?id=30140&mode=view
Krótka piłka. Kupiłeś radio, któregu kupić nie powinieneś. Teraz szukasz rozwiązania problemu, który sam stworzyłeś. Na dodatek chcesz w ten problem kogoś wciągnąć. Innych rozwiązań nie przyjnujesz do wiadomości, bo nie.
-
renes
- 50...74 posty

Twój poważny ton naprawdę mnie ująłgeguś pisze:To powiedz, jak Ty to nazywasz. Zajżę do słownika j. polskiego, może się czegoś nowego nauczę.renes pisze: geguś, to nie jest "widzimisię".
I mieć nie powinno, bo taka była myśl konstuktora. Może do Pioniera dodasz UKF, borenes pisze: Kupiłem radio które mi się podoba, i chę je dopasować, czy lepiej - dodać funkcje, których nie ma, a które są dla mnie istotne.mi się podobaNo, jak bez zmian konstrukcyjnych uda się to gratuluję. W innym wypadku czytaj to:renes pisze: Ingerencja w zasadzie dotyczyć będzie dodania czegoś, a nie demontażu, czy zmian konstrukcyjnych i wymiany elementów.
download/file.php?id=30140&mode=view
Krótka piłka. Kupiłeś radio, któregu kupić nie powinieneś. Teraz szukasz rozwiązania problemu, który sam stworzyłeś. Na dodatek chcesz w ten problem kogoś wciągnąć. Innych rozwiązań nie przyjnujesz do wiadomości, bo nie.
Swoją drogą, kompletuję zestaw fotograficzny, wszystko z okresu przedwojennego, a 2-3 obiektywy których jeszcze szukam pochodzą z XIX wieku (petzval, aplanat, rectilinear). Aby móc z nich korzystać w moim Voigtlanderze 6x9 konieczne jest wmontowanie ich w migawki, co czasem oznacza wykręcenie soczewek z konstrukcji orygnalnego korpusu. Inaczej się nie da jeśli chcę cieszyć się jakością zdjęć jakie te obiektywy dostarczają.
Pozdrawiam.
-
renes
- 50...74 posty

jarecki_1966 pisze:Witam, mam radio Nordmende Othello 53/54 , mimo,że nie jest szczytem techniki i nie jest stereo i zakres do 100 mhz spokojnie łapie Pr II . Więc wydaje mi się,że wiele innych radii zachodnich też ma poszerzony zakres.
Właśnie wymieniłem przewód i odpaliłem SABĘ.... dźwięk jest fantastyczny, głęboki, ciepły, wręcz miękki, nawet na wewnętrznej antenie stacje grają czyściutko bez szumówi i brumienia, lampy (wszystkie to Siemensy) nie mikrofonują. Ostatnią stację jaką łapie radio to Złote Przeboje (nadają na 100.1 mhz) ale wskaźnik jest wtedy ustawiony gdzieś na 103-4mhz, pokrętło jeszcze trochę dalej przesuwa wskaźnik częstotliwości, być może naprawdę niewiele potrzeba do 104,9... nie wiem.
Tak jak pisałem wcześniej, schowane do więcej niż połowy prawe pokrętło - wysokich tonów - nie obraca się. Duże i małe prawe (połączone) wybierania stacji obracają się bez najmniejszych problemów, natomiast połączone pokrętło duże i małe lewe - małe od głośności idealnie, duże nie obraca się, trochę się jedynie rusza. Nie wiem do czego może służyć?
-
geguś
Duże, lewe do ustawiania anteny ferrytowej?renes pisze: natomiast połączone pokrętło duże i małe lewe - małe od głośności idealnie, duże nie obraca się, trochę się jedynie rusza. Nie wiem do czego może służyć?
-
frycz
- 625...1249 postów

Nie chcę rozpoczynać nowego wątku. Dzisiaj zabrałem się za wymianę głowicy w Stradivari na tranzystorową... Trudno się mówi, ale postanowiłem jeszcze zerknąć i
Okazało się że zwiotczała sprężyna dociskająca wodzik do ebonitowego mimośrodu. Straciła elastyczność i dlatego rdzenie nie przemieszczały się precyzyjnie na końcu skali tak jak powinny.A to wystarczy, bo potrzeba dosłownie milimetr żeby przestroić o 1 MHz. Taka błahostka
. poprawiłem, naciągnąłem sprężynę, oczywiście wszystko nasmarowałem Balistolem i bajka! Mam prawie całą skalę UKF a najważniejsze że mam 104,9 Aż niesamowite że taka usterka mechaniczna a tyle sprawiła kłopotu! Radio gra zachwycająco! Jutro wydrukuję i ponaklejam takie miniaturowe napisy na skalę,"Jedynka" "Trójka" "zetka" to mi ułatwia użytkowanie...
Pozdrawiam!
Okazało się że zwiotczała sprężyna dociskająca wodzik do ebonitowego mimośrodu. Straciła elastyczność i dlatego rdzenie nie przemieszczały się precyzyjnie na końcu skali tak jak powinny.A to wystarczy, bo potrzeba dosłownie milimetr żeby przestroić o 1 MHz. Taka błahostka
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF